Znani kirurg razkriva 9 največjih napak pri negi kože

04. avgust 2023

Znani kirurg razkriva 9 največjih napak pri negi kože

04. avgust 2023
Foto: Instagram @alanahosn

Znani kirurg razkriva 9 največjih napak pri negi kože

04. avgust 2023
Foto: Profimedia

Dr. Amir Karam je eden najbolj znanih estetskih kirurgov na svetu, ki ste ga po vsej verjetnosti že zasledili na TikToku ali YouTubu. V nedavnem videu je razkril najpogostejše napake, ki jih počnemo pri negi kože.

Amir Karam je eden tistih kirurgov, ki odkrito govori o estetskih tretmajih, za katere zapravljamo denar, in močno zagovarja dvig obraza (facelift) kot edino možnost za pomladitev, če imate povešeno kožo. Predvsem pa je tudi velik nasprotnik kakršnih koli tekočih face lift tehnik in česarkoli, kar vas lahko iznakazi.

Na svojem YouTube kanalu pogosto objavlja videe z nasveti za nego kože in recenzije tretmajev, ki jih ponuja tržišče. V enem od zadnjih videoposnetkov pa se je ozrl na napake, ki jih ljudje pogosto delamo pri negi kože.

@dramirkaram Transparency is crucial when it comes to discussing facial rejuvenation procedures. Like any medical intervention, there are risks involved that must be considered. But here’s the secret to minimizing those risks: find a surgeon you TRUST. Establishing a strong rapport and confidence in your surgeon’s expertise and qualifications is essential for a successful surgical experience. Don’t underestimate the power of thorough research when choosing a surgeon – after all, it’s your face. #dramirkaram ♬ original sound – Dramirkaram

To je 9 najpogostejših napak, ki jih počnemo pri negi kože:

1. Kupovanje luksuznih vlažilcev

Karam pravi, da je kupovanje luksuznih znamk, ki jih prodajajo v številnih drogerijah, potratno. “Številne nimajo nobenih aktivnih sestavin, le prodajajo se v prelepi embalaži in spremljajo jih privlačne besede,” je razložil.

Vlažilci kože so izjemno enostavna krema, zato pri blaženju kože ni potrebno kakršnokoli kompliciranje ali uporaba dragih krem, še prvi kirurg. Navlaženost kože lahko dosežete tudi z ugodnejšimi izdelki.

2. Izogibanje retinolu

“Če ste resni glede pomlajevanja kože, a ne uporabljate retinola, ker se bojite, da ne smete na sonce, je strah odveč,” razlaga dr. Karam. Retinol je izjemno učinkovita sestavina, ki je upočasnjuje izgubo kolagena, hiperpigmentacijo in na splošno pospešuje celično obnovo.

Če uporabljate retinol in sončno kremo, je to sanjska kombinacija.”

Foto: Pexels

3. Uporaba zaščitnega faktorja le pri ličenju

Za eno izmed največjih napak, ki ob živce spravlja tudi slavnega kirurga, je, uporaba zaščitnega faktorja, ki je vmešan v različne pudre in korektorje. “Zaščita kože pred soncem je najpomembnejši korak nege kože, zato mora biti izveden pravilno. Če je vaš zaščitni faktor vmešan v vaša ličila, to ni dovolj. Veliko bolje je, če uporabljate sončno kremo poleg vaših ličil.”

4. Uporaba laserjev, kot edini način nege kože

Številni se za nego kože poslužujejo različnih tretmajev, ki vključujejo tudi laserje. Ti so sicer za kožo odlični, a niso dovolj. Karam razlaga, da če doma nimate vzpostavljene dobre in redne rutine nege kože, vam samo laserski tretmaji ne bodo pomagali dovolj.

“Številni dvakrat na leto zapravijo na tisoče evrov za tretmaje, a ne uporabljajo sončne kreme, ne uporabljajo aktivnih sestavin in tako naredijo svoji koži še večjo škodo.”

Foto: Unsplash

5. Nekonsistentnost pri negi kože

Velikokrat v življenju se nam lahko zgodi, da smo glede nove rutine v svojem življenju izjemno entuziastični, a ta navdušenost kmalu ponikne. Dr. Karam razlaga, da vsakič, ko prenehamo z nego svoje kože, se ves naš napredek premakne nazaj. “Z aktivnimi sestavinami svoji koži pomagate pri proizvodnji kolagena, a takoj ko jih nehate uporabljati, se ta nazaj upočasni in izgubite ves svoj napredek.”

6. Pretirani pilingi

Pilingi so pri negi obraza ključni za odstranjevanje plasti odmrlih celic kože, a če to počnemo prepogosto ali s pregrobimi preparati, lahko svoj koži škodimo. Dr. Karam predlaga, da uporabljamo bolj nežne pilinge, 2-3 krat na teden.

Foto: Pexels

7. Nekonsistentna raba sončnih krem

“Številni posamezniki kremo uporabljajo le, ko gredo na sonce ali le čez vikend,” razlaga dr. Karam. “Sonce je največji škodljivec koži, zato je vsakodnevna zaščita izjemno pomembna.”

Če želite, da vaša koža ostane mehka, gladka in napeta, kirurg svetuje, da sončno kremo uporabljate vsak dan (ne glede na vreme), ter da jo čez dan osvežite.

8. Izpuščanje vitamina C

Če vaša dnevna rutina ne vključuje vitamina C, dr. Karam pravi, da zamujate velike prednosti. Vitamin C je močen antioksidant, stimulator kolagena in zmanjšuje produkcijo pigmenta, ki vodi do hiperpigmentacije.

“Tako topična kot oralna raba vitamina C sta izjemno pomembni za lepi in mlado kožo. Nikakor ne pozabite nanj.”

Foto: Pexels

9. Napačno razumevanje vlaženja kože

Dr. Karam opozarja, da številni posamezniki ne uporabljajo vlažilcev, ker imajo mastno kožo in menijo, da ga ne potrebujejo.

“Če imate mastno kožo in ji dodate mastne ali vlažilne sestavine, bo koža zmanjšala količino proizvedene maščobe. Če je vaša koža nahranjena z zunanjimi faktorji – aktivnimi sestavinami, bo zadovoljna in ne bo več čutila potrebe po proizvodnji maščobe,” razlaga.

Če si želite resnično gladke in mladostne kože, Dr. Karam vedno znova poudarja, da so aktivne sestavine, redno čiščenje in raba sončne kreme pravi recept za to.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close