Znanost razkriva: plešasti moški so bolj seksi!

25. januar 2024

Znanost razkriva: plešasti moški so bolj seksi!

25. januar 2024
Foto: Instagram @jasonstatham

Znanost razkriva: plešasti moški so bolj seksi!

25. januar 2024
Foto: Instagram @jasonstatham

Moški brez las so videti uspešnejši, bolj inteligentni in možati, pa tudi bolj seksi so! Tako vsaj trdijo znanstveniki …

Hollywood je tisti, ki je postavil nova merila moške lepote: poredni fantje, bad guys, so praviloma plešasti, prav tako pa so pogosto brez las tudi pogumni akcijski junaki.

V mislih se nam takoj prikažejo Vin Diesel, Bruce Willis, Billy Zane, John Travolta, Bryan Cranston, Dwayne Johnson aka ‘The Rock’ in drugi znameniti plešci. Se je Heidi Klum v pevca Seala zaljubila ne samo zaradi temne polti, ampak tudi zaradi popolnoma obrite glave? Stavimo, da je bilo tako.

Foto: Profimedia

Kaj jih dela tako privlačne?

Tudi supermanekenka Rosie Huntington-Whiteley je videti nadvse zadovoljna z igralcem Jasonom Stathamom, ki je na velikih platnih včasih akcijski superjunak, spet drugič pa antijunak in zločinec. Kaj je tisto, kar ženske privlači na plešastih moških ali takih s popolnoma obrito glavo? Potrebovali smo Univerzo v Pensilvaniji, znanstvenika Alberta E. Mannesa, psihologa Ronalda Henssa z Univerze Saarland in anketo, ki jo je naredil Times, da smo izvedeli.

Moški brez las so videti bolj dominantni in možati, zato so ženskam bolj všeč. Prav tako jih njihova okolica dojema kot poslovno oziroma karierno bolj uspešne.

Foto: Profimedia

Močnejši in inteligentnejši

Ko je omenjeni znanstvenik Mannes naključnim opazovalcem pokazal na desetine fotografij z istim moškim, le da je bil posameznik enkrat na sliki z lasmi, drugič pa povsem obrit, so anketiranci moškega brez las ocenili kot bolj dominantnega, večjega in močnejšega.

Zanimivo pa je to, da je moral moški biti povsem brez las. Otoki plešavosti ali razredčeni lasje so delovali manj možato, moški z njimi pa so bili ocenjeni kot šibkejši.

Če torej želite dajati videz avtoritete, si obrijte glavo do golega, gospodje! Pa če imate že znake prve pleše ali pa če so vaši lasje že pošteno razredčeni. Tako pravijo znanstveniki in tako trdijo anketiranci. Moški z obrito glavo ali tisti, ki zares nimajo nobenega lasu na glavi več, so namreč v množici videti višji, močnejši in preprosto vplivni ter avtoritativni!

Foto: Instagram @garylipovetsky

Podjetnik Seth Godin, ki slovi kot tech-guru, je popolnoma plešast že 20 let. V pogovoru za Wall Street Journal je dejal:

“Ne pravim, da boste zaradi britja glave kaj bolj uspešni, vendar je to dejanje znak akcije in podjetnosti.”

Psiholog Henss z Univerze Saarland, ki je v raziskavo vključil 20.000 anketirancev, je z izsledki potrdil, da so plešaste moške respondenti ocenili kot starejše, toda tudi kot modrejše in bolj inteligentne.

Foto: Profimedia

So tudi boljši v postelji?

Znanstveniki so dolgo časa verjeli, da so plešasti moški ali tisti, ki začnejo hitro izgubljati lase, nekateri celo že v svojih dvajsetih ali na pragu 30. let, tudi spolno zmogljivejši, skratka, potentnejši. Menili so, da je večja spolna moč povezana z višjo ravnjo testosterona v njihovem organizmu. Žal pa to ni tako preprosto.

Redčenja las ne povzroča neposreden vpliv hormona testosterona, temveč hormon DHT, ta pa je stranski produkt testosterona, vendar vpliva bolj ali manj le na lasne mešičke, ne pa na tisti organ med moškimi nogami.

Vseeno naj ta novica moškim ne vzame poguma; splošno ‘ljudsko’ mnenje se namreč še vedno glasi, da so plešasti moški bolj potentni. Po zaslugi slavnih zvezdnikov pa plešasti moški veljajo tudi za seks simbol.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close