Znanstveniki razkrivajo 9 znakov, da ste s pravo osebo

09. december 2022

Znanstveniki razkrivajo 9 znakov, da ste s pravo osebo

09. december 2022
Foto: Profimedia

Če vam vaš partner posveča vso svojo pozornost in vas vedno posluša, ste si po vsej verjetnosti izbrali pravega.

V odnose je treba vložiti veliko dela. Ko presežete začetno obdobje zaljubljenosti – ki se pogosto imenuje “faza medenih tednov” – občutite realnost in to so tudi trenutki, ko se pričnemo spraševati, če je nekdo pravi za nas.

Toda znake je težko prepoznati, zlasti če še nikoli niste bili v dolgotrajni zvezi.

The Independent se je pogovarjal s strokovnjaki za razmerja, da bi identificirali devet znakov, da je oseba, s katero ste v zvezi, prava za vas.

Vedno najdeta zlato sredino

Ključ do vsake uspešne zveze je kompromis, pravi Kate Moyle, psihoterapevtka za odnose in voditeljica podcasta The Sexual Wellness Sessions.

“Vedno bo neskladje med individualnimi potrebami vpletenih in ne smemo pričakovati, da bomo popolnoma usklajeni ali soglašali o vsem.” Način, na katerega ste sposobni sklepati kompromise in se pogajati s partnerjem, bi moral biti ključni pokazatelj, kako primerni ste drug za drugega, dodaja.

Če se zlahka srečate na sredini, ko se glede nečesa ne strinjate, veste, da je vaš partner pravi.

Foto: Profimedia

Zaradi njih se dobro počutite

Prava oseba vas bo opolnomočila, da boste najbolj samozavestni, pa pravi trener za zmenke James Preece. “Pomirili vas bodo, vam dali komplimente in vam povedali, kako neverjetni ste,” razlaga.

Pomahajte v slovo partnerjem, zaradi katerih se nenehno sprašujete o sebi in svojem videzu, to je jasna rdeča zastava, da nekaj ni v redu. Dober partner želi, da ste srečni in da ne dvomite vase. “Če tudi vi začnete verjeti v to, vam ne bo treba nikoli biti v dvomih,” dodaja Preece.

Dobro poslušajo

Dober partner bo pozorno poslušal vse, kar boste povedali, ne glede na to, kako dolgočasno se mu zdi. “To lahko pomeni, da vas večino večera posluša, kako tarnate o pomanjkljivostih svojih sodelavcev, vendar je pomembno, da se ljudje v razmerju počutimo slišane in uslišane,” pravi Moyle.

Foto: Profimedia

“Sposobnost, da slišimo drug drugega in damo drugemu prostor, da se počuti slišanega, tudi če nas kot posameznika vsebina razprave ne zanima, tej osebi pokaže, da je vredna našega časa in pozornosti.”

Imate podobne temeljne vrednote

Ni vam treba imeti popolnoma enakih interesov kot potencialni dolgoročni partner. Pravzaprav včasih pomaga imeti popolnoma drugačne – to ti da nekaj za pogovor.

Toda Preece poudarja, da če želite dolgoročno razmerje z nekom, se morate prepričati, da gresta oba v isto smer glede svojih življenjskih ciljev in temeljnih vrednot. “Ste ekipa in morate biti na isti strani,” pravi. “To zahteva, da se oba uskladita s tem, kaj vam je v življenju pomembno.”

To so lahko vaši pogledi na otroke, kje želite živeti, ali preprosto kako se odločite živeti svoje življenje. Karkoli že je, če je pomembno za vas, bi moralo biti pomembno tudi za vašega partnerja.

Ko se ne strinjate, imate zdrave razprave

Prepiri niso nujno slaba stvar v razmerju. Pravzaprav so lahko glede na to, kako z njimi ravnate, sestavni del dolgoživosti partnerstva, pravi Moyle.

Foto: Unsplash

“Ni nujno, da je vsaka razprava prepir,” pojasnjuje. “Toda s pravo osebo bi morali biti sposobni izraziti nasprotna ali drugačna stališča, ne da bi to povzročilo prekinitev ali zlom odnosa. Morali bi se naučiti potrditi poglede drug drugega, tudi če se ne ujemajo.

To kaže, da slavite drug drugega kot posameznika, pojasnjuje Moyle, in je dobra praksa za razpravo o življenjskih izzivih in situacijah, ki se bodo pojavile.

Ne bojite se jim povedati, kaj vam leži na duši

Ko ste s pravo osebo, ni obsojanja, pravi Preece. Ali vsaj ne bi smelo biti. “Morali bi se počutiti svobodne, da ste iskreni in pokažete vse plati svoje osebnosti,” dodaja.

“Če nekaj čutite, to izrazite in svojih misli ne teptajte. Nekdo ki je dober za vas, vam bo znal prisluhniti in vam pomagati, ko imate težave.”

Ponujajo vam svojo popolno pozornost

Nič ni hujšega kot biti sredi pogovora z nekom in opaziti, da brska po Instagramu. Pravi partner tega ne bo storil, pravi Moyle. “Popolnoma bodo prisotni v vaši družbi, kar je pomemben del človeške povezanosti in dokazuje našo vrednost za to osebo. Tako pogosto nas zmoti tehnologija, zasloni in obvestila. Toda pozornost igra veliko vlogo pri oblikovanju pomembnih odnosov.”

Foto: Profimedia

Vaši prijatelji in družina jih obožujejo

Morda se sliši očitno, toda če se vaši ljubljeni dobro razumejo z osebo, s katero hodite, je to običajno precej dober znak. “Ljudje okoli vas bodo odlično ocenili značaj in vas verjetno poznajo bolje kot se poznate sami,” pravi Preece.

“Normalno je, da so zaščitniški in sprva sumničavi do ljudi, s katerimi ste v zvezi. Če pa so največji oboževalci vašega partnerja, potem veste, da ste izbrali dobrega.”

Za vas naredijo majhne stvari

Ni nujno, da je gesta velika, da bi bila romantična. Pravzaprav včasih največ pomenijo majhne in subtilne poteze.

“Ni vam treba zapraviti veliko denarja ali razvajati svojega partnerja, da bi vedel, da mislite nanj,” pravi Moyle. “To je lahko tista skodelica čaja zjutraj v postelji, kuhanje večerje, ko vedo, da ste imeli dolg dan, ali ljubeče sporočilo.”

Če ste z nekom, ki počne te stvari, je običajno dober znak, da jim je res mar za vas.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close