Znanstveniki trdijo, da je obrekovanje dobro!

27. november 2023

Znanstveniki trdijo, da je obrekovanje dobro!

27. november 2023
Foto: Profimedia

Znanstveniki trdijo, da je obrekovanje dobro!

27. november 2023
Foto: Profimedia

Dokazano zmanjša stres in napetost.

Ko ste dlje časa na pijači z eno ali več osebami, se bo obrekovanje zagotovo zgodilo. Raziskovalci pravijo, da nam dejansko staro dobro “čenčanje” pomaga, da se počutimo srečne in nas celo zbliža s prijatelji. Po njihovih trditvah naj bi obrekovanje celo zmanjšalo stres in tudi napetost – idealno!

V sklopu študije, ki je bila objavljena na Univerzi v Pavii, so zbrali skupino študentk in jih naključno razporedili v dve skupini. Pred tem so vsaki udeleženki preverili raven kortizola (ta naše telo pripravi, da se lahko primerno odziva na stresno situacijo) in oksitocina (hormon ljubezni, zaupanja, sproščenosti).

Foto: Pexels

Pri eni skupini so zahtevali, da obrekujejo in pri drugi, da klepetajo brez obrekovanja. Kasneje so raziskovalci ponovno preučili raven kortizola in oksitocina vseh udeleženk. Tiste, ki so obrekovale, so imele višjo raven oksitocina v svojih sistemih, kar pomeni, da so se počutile bolj srečne in bolj zaupljive.

Obe skupini sta imeli nižjo vrednost kortizola, kar kaže na to, da tudi, če obrekujejo ali ne, je pogovor na kakršenkoli način odličen način za lajšanje stresa.

Foto: Pexels

Pssst! Če se želite obrekovanju izogniti, obstaja dober stavek, ki ustavi obrekovalce. Ko vas poskuša nekdo povleči v negativen pogovor obrekovanja, ga samo vprašajte: “Zakaj mi to govoriš?

To vprašanje bo vzbudilo v obrekovalcu samorefleksijo, da se morda vpraša, zakaj to počne, prav tako pa mu bo dalo vedeti, da vas govorice ne zanimajo.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close