11 pravil, kako končati razmerje na čim manj boleč način

01. december 2023

11 pravil, kako končati razmerje na čim manj boleč način

01. december 2023
Foto: Instagram @gabriellecaunesil

11 pravil, kako končati razmerje na čim manj boleč način

01. december 2023
Foto: Instagram @gabriellecaunesil

Razhodi med ljubimcema ali med partnerjema niso nikoli lahki. Včasih se razmerja končajo nenadoma, včasih umirajo dolgo in na obroke.

Veliko je odvisno od tega, ali ste bili zapuščeni vi, ali pa ste vi tisti, ki končuje razmerje. Gre namreč za dve popolnoma različni izkušnji. Naslednji nasveti strokovnjakov so podani s stališča osebe, ki zapušča in končuje odnos, vendar ima v mislih le najboljše namene in želi čim manj prizadeti, tako kmalu nekdanjega partnerja, kot sebe.

Drži, tisti, ki prvi pomaha v slovo, ima večjo moč celo pri koncu odnosa. Vendar je od tega, kako ta oseba sporoči svoj namen, odvisno marsikaj. Tudi to, ali bosta lahko s to osebo sploh še kdaj prijatelja. Nekoč boste ponosni nase, da ste bili sposobni odnos končati na nežen način. Zavedajte se, da boste s tem omilili tudi veliko bolečine pri osebi, ki jo zapuščate.

Foto: Pexels

Seznam

Usedite se in zapišite vsaj 3 stvari, zakaj ste želeli biti z osebo, ki jo zdaj zapuščate.

10 stvari

Napišite vsaj deset stvari, zaradi katerih vas je ta oseba osrečevala in vam prinesla toliko lepih trenutkov. Kaj je bilo tisto, zaradi česar vam je bila tako privlačna?

Za in proti

Preden končate razmerje, napišite stolpca ‘za’ in ‘proti’. Zaradi česa želite zvezo končati? Zaradi česa bi želeli ostati v razmerju? Kaj boste najbolj pogrešali? Kaj ste pripravljeni izpustiti? Bi res radi odšli za vedno ali bi bilo mogoče postaviti nove pogoje in nove temelje za nadaljevanje zveze?

Bodite empatični

Mislite na osebo, ki jo zapuščate: poskusite občutiti čustva, ki jih bo oseba občutila, ko ji boste povedali, da je konec. Bodite sočutni. Če bi bili vi zapuščeni, kaj bi radi slišali od nasprotne strani? Na kakšen način bi to radi izvedeli? Osebno ali preko telefona, SMS-a, morda klepeta na Messengerju? Zagotovo se strinjate, da je za konec razmerja primeren samo osebni pogovor na štiri oči. Verjetno bi si želeli slišati, koliko dobrega in lepega ste prinesli v življenje te osebe. Začnite torej z izražanjem ljubezni in vsega lepega, nato pa se osredotočite na bistvo.

Foto: Pexels

Bodite jasni

Glede tega, kaj ni delovalo oziroma ne deluje. Izrazite svoje potrebe. Bi radi šli naprej? Je možno narediti še kaj, da se zveza ne bi končala? Če čutite potrebo, da se v celoti odmaknete od druge osebe, bodite pripravljeni prisluhniti reakcijam svojega zapuščenega partnerja.

Ne kregajte se

Nehajte zbirati zaveznike, ko gre za odločitev, da bi končali razmerje. Nikoli ne govorite grdo o osebi, ki jo zapuščate. Zakaj bi grdo govorili o nekom, do katerega ste nekoč čutili toliko ljubezni? To pove največ o vas in meče slabo luč na vas.

Pojasnite

Razložite drugi osebi, kako težko vam je končati ta odnos. Dajte ji čutiti, da jo imate še vedno radi, čeprav ste se odločili tako, kot ste se. Če želite zares in za vedno končati odnos, ostanite neomajni, kar se tiče svojih mej. Jasno povejte, da je razmerja konec.

Foto: Instagram @emitaz

Iskrenost in poštenost

Krutost ni sprejemljiva, bodite iskreni in pošteni. Razmislite o tem, kaj bi drugemu povedali kot razlog, da končujete razmerje. Ni vam treba povedati vsega, sploh če veste, da bi osebo, ki jo zapuščate, to prizadelo. Vsekakor izrazite svoje občutke. Vendar na prijazen način in v mislih imejte zgolj pozitivne lastnosti svojega kmalu nekdanjega partnerja.

Razumite

Razumeti morate bolečino in morda tudi jezo, skozi katero bo šla oseba, s katero ste se namenili raziti. Zagotovite tej osebi, da je bila velik vir sreče in veselja v vašem življenju, vendar je zdaj čas za premik.

Ne prikrivajte

Če ste že našli drugo ali drugega, v katerega ste se zaljubili, ali vas privlači, bodite popolnoma iskreni tudi glede tega. Verjemite, resnica vedno pride na dan, prej ali slej. In zato je to nekaj najgršega, kar lahko storite. Ne zanikajte, ne prikrivajte – povejte po resnici. Tako ali drugače bodo izvedeli.

Zapomnite si, vajin zadnji zmenek je prav tako pomemben, kot vajin prvi, ki sta ga imela takrat, ko sta začutila tisto nepopisno privlačnost med vama.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close