4 skrivnosti telesne govorice

21. februar 2023

4 skrivnosti telesne govorice

21. februar 2023
Foto: IMAXTree

Neverbalna komunikacija je tako pomembna, kot verbalna komunikacija. Kaj se se skriva za našimi kretnjami?

Predstavljamo vam štiri kanale neverbalne komunikacije/govorice telesa, ki pomembno vplivajo na nas in druge.

1. Obrazna mimika: najmočnejša oblika neverbalne komunikacije

Evolucijska zgodovina človeških bitij je vodila do razvoja mogočne oblike komunikacije – naših obrazov. 42 različnih obraznih mišic nam omogoča, da svoj obraz konfiguriramo na številne načine za prikaz najrazličnejših čustev in občutkov, od očitnih do bolj subtilnih.

Veliko raziskav se je osredotočilo na obrazne izraze naših temeljnih čustev: sreča, jeza, presenečenje, strah, žalost in gnus. Obrazna mimika, povezana s tem, je jasna – nasmeh sreče, zožene oči in razgaljeni zobje, povezani z jezo, široko odprti znaki strahu in presenečenja, navzdol usmerjeni znaki žalosti in obraz gnusa.

Foto: Unsplash

Toda naši izjemni obrazi nam omogočajo, da pošljemo bolj subtilne znake – sramežljiv nasmeh, pogled ljubezni, znake prevlade in podrejenosti.

Raziskave so jasno pokazale, da obstajajo individualne razlike v sposobnostih ljudi, da jasno izrazijo čustva drugim ali da “berejo” subtilne čustvene izraze drugih. Poleg tega se je mogoče naučiti zmožnosti pošiljanja in sprejemanja obraznih izrazov čustev.

2. Vse je v očeh

Oči so izjemen kanal za izražanje različnih sporočil. Na primer, nekdo lahko signalizira prepoznavanje drugih s tako imenovanim “bleskom obrvi” – kratkim dvigom obrvi, ki ga opazimo v mnogih kulturah. Ko nas nekdo privlači, ne samo, da ga bolj gledamo, ampak se lahko tudi naše zenice razširijo, kar je skrivni znak ljubezni ali zaljubljenosti.

Foto: Unsplash

Medsebojno gledanje – globoko gledanje drugega v oči – ni samo znak, povezan z ljubeznijo, držanje pogleda drugega dlje kot običajno lahko pomeni spolno zanimanje.

3. Skrivne moči dotika

Obstajajo dobri dokazi, da lahko pozitiven in subtilen dotik neverjetno vpliva na vedenje drugih. Na primer, v študijah ubogljivosti – poskušanje prepričati drugo osebo, da nekaj stori – lahko rahel dotik poveča stopnjo dajanja denarja, podpisovanja peticije in podobno. Tudi raziskave v restavracijah so pokazale, da če se natakar rahlo dotakne stranke, lahko poveča odstotek strankine napitnine.

Rokujemo se, nekoga potrepljamo po hrbtu in se nežno dotaknemo njegove roke – vse je namenjeno vzpostavitvi povezave. Te oblike dotika se pogosto uporabljajo pri pozdravih. Toda dotik, zlasti če je prefinjen, je lahko tudi zelo zapeljiv. Nežno božanje rok ali dotikanje kolen, ko sedita skupaj, je lahko znak za spogledovanje. Seveda, tako kot pri vsem neverbalnem vedenju, je treba to narediti previdno.

Foto: Unsplash

Z opazovanjem vrste dotika med romantičnim parom lahko pronicljivi opazovalci pogosto povedo veliko o moči odnosa med dvema. Pari lahko uporabljajo “znake navezave”, kot je držanje za roke ali roke okoli ramen, da oba pokažeta, da sta si všeč, in drugim pokažeta, da sta par.

4. Močan učinek izraznih telesnih gibov

Predstavljajte si očarljivega govorca, graciozne gibe plesalca ali osebo v množici, ki pritegne pozornost. Vse to kaže na moč izraznih neverbalnih znakov iz naših dlani, rok in teles. V raziskavi o prevari in fizični privlačnosti so znanstveniki odkrili kopičenje neverbalnih znakov, ki vodijo do tega, da je nekdo videti vreden zaupanja in pošten ali prijazen in všečen. Ti so vključevali: subtilne gibe glave med govorjenjem, svoboden in hiter govor brez preveč govornih napak ter navzven osredotočene kretnje, ki so poudarjale izgovorjene besede. Najpomembnejše je bilo uprizarjanje pozitivnih obraznih izrazov (nasmeh, široko odprte oči), kar je nakazovalo tako na poštenost kot na to, da se oseba poskuša povezati z drugimi.

Na nas lahko vpliva več gibov rok. Raziskava je na primer pokazala, da so bili govorci, ki so uporabljali tekoče, navzven osredotočene kretnje (usmerjene proti občinstvu), ocenjeni bolj pozitivno. Pomagalo je tudi, če so bile kretnje tekoče in so se zdele “naravne” in ne vsiljene.

Kazanje z obtožujočim prstom na občinstvo za “poudarjanje” govora ni ocenjeno tako pozitivno kot “kretnja palice”, ki je stisnjena pest s palcem, usmerjenim proti občinstvu (morda ste že videli politike, ki med govori uporabljajo potezo palice).

Medtem ko večino dni preživimo osredotočeni na to, kar drugi govorijo, bi morda morali biti tudi bolj pozorni na to, kako govorijo stvari, in na subtilne neverbalne znake, ki pošiljajo toliko pomembnih in včasih skrivnih sporočil.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close