Za preživetje razmerja so potrebne laži

16. februar 2023

Za preživetje razmerja so potrebne laži

16. februar 2023
Foto: Instagram

Strokovnjaki razlagajo, da vsako razmerje za preživetje potrebuje tudi nekaj laži. Katere so sprejemljive in katere strupene?

To je ena od stvari, ki jih učimo naše otroke od takrat, ko so dovolj stari, da lahko govorijo: “Vedno govori resnico.” Resnica je temelj zdravega odnosa in za mnoge je laganje nesprejemljivo, pa bi res moralo biti? Ali je možno, da odnosi dejansko potrebujejo odmerek nepoštenosti, da bi preživeli?

Partnerji si moramo včasih lagati

“Ljubezen je večja dobrina kot resnica,” pravi profesor filozofije Clancy Martin, avtor knjige Love and Lies: An Essay on Truthfulness, Deceit, and the Growth and Care of Erotic Love. Sam trdi, da so laži bistvene za partnerstvo.

“Če želite imeti ljubezen v svojem življenju,” pravi Clancy, “bodite bolje pripravljeni povedati nekaj laži in verjeti nekaterim lažem.” V nadaljevanju poudari, da sta bila slavna filozofa Immanuel Kant in Arthur Schopenhauer, ki sta se zavzemala za popolno poštenost in iskrenost v življenju, samska.

Kakšne vrste laži so v redu in katere so strupene za odnos?

Bele laži, kot je “ne, ne prekinjaš me, želim slišati o tvojem groznem dnevu” ali “nisem opazil, da si se kaj zredila,” so na splošno priznane kot potrebne, če ne želite prizadeti čustev vašega partnerja in spodbujati stalne sovražnosti med vama.

par, ki sedi na avtu in se objema
Foto: Instagram

Raziskovalki Bella DePaulo in Deborah Kashy, ki sta obširno preučevali prevare, sta bele laži poimenovali “sočutne ponudbe” in dejali, da služijo ohranjanju odnosov. Večje laži, na primer to, da ste partnerju povedali, da delate pozno, medtem ko ste v resnici vroče seksali s svojim sodelavcem, očitno spadajo v drugo kategorijo. In ugotoviti razliko v resnici ni zelo težko.

Različica bele laži je tako imenovani “greh izpustitve”. To je takrat, ko svojemu partnerju preprosto ne poveste nečesa – na primer, da ste naleteli na svojega bivšega in na koncu skupaj popili nedolžno kavo ali da ste zadnjo epizodo Hiše iz kart gledali brez njega.

Tako kot bele laži so lahko tudi laži izpustitve koristne za ohranjanje miru v razmerju. Če vas dobi na laži in je vaš partner razburjen, se zlahka ujamete v past “ampak nisem ti lagal, le povedal ti nisem – to je drugače!”, vendar pomislite, kako bi se počutili, če situacije so bile obrnjene. To vam bo hitro povedalo, kako sprejemljiva je vaša laž.

par v indijskih poročnih oblekah
Foto: Instagram

Ljudje raje lažemo

Študija, ki jo je vodil profesor psihologije na teksaški ženski univerzi Christian Hart, je preučevala “dobronamerno prevaro” – bele laži in laži izpustitve – v odnosih in ugotovila, da večina ljudi raje laže kot da bi se jim lagalo. Torej, čeprav si morda govorite, da je v redu, če prevarate svojega partnerja, ne pozabite, da se ob tem verjetno ne bo počutil tako dobro kot vi, ko in če resnica pride na dan.

Poleg tega sta Hart in njegova ekipa preučevala, kako zadovoljni so bili subjekti s svojimi odnosi, in ugotovila, da je več laži povezano z manj sreče. Zato bodite previdni.

Vendar obstaja tudi vprašanje, ali obstaja kaj takega, kot je preveč iskrenosti v razmerju?

Mnogi ljudje mislijo na poroko kot na izgovor, da razgalijo dušo partnerju za vsako malenkost – morda celo kot obveznost, da to morajo storiti. Toda popolna iskrenost je lahko dejansko uničujoča za odnos.

Na primer, vsi imamo tu in tam zlobne misli o naših partnerjih – pogosto, ko smo pod stresom, izčrpani ali lačni. Če izrazite te jezne občutke, se lahko pozneje, ko se stvari umirijo in ste se dobro najedli ter pošteno spali, počutite grozno.

kyle in tyga
Foto: Instagram

Vi se počutite bolje, vaš partner pa ne. Besede imajo moč; včasih je najbolje, da jih uporabljate zmerno. Poleg tega je malo skrivnosti dobro za razmerje. Tako kot uporaba stranišča drug pred drugim, lahko deljenje vsake najmanjše misli, ki jima pride na misel, hitro izniči vso romantiko zakona.

“Nobenega zakona ne bi smeli preučiti kot patolog, ki pregleduje svoj subjekt. Prihranite svoje neusmiljeno iskanje resnice za laboratorij,” pravi Martin. “Naj vas ne skrbi toliko iskanje resnice. Raje skrbite drug za drugega.”

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close