Si s partnerjem dokončujeta stavke? Znanost odgovarja, zakaj.

08. februar 2023
par

Si s partnerjem dokončujeta stavke? Znanost odgovarja, zakaj.

08. februar 2023
Foto: Unsplash

Znanost razlaga, da ker se s partnerjem skupaj starata, si tudi delita spomin.

Znanost (in verjetno tudi vaše lastne izkušnje) kaže, da je kognitivni upad normalen in pričakovan, ko se staramo. Eno posebno področje, ki kaže najbolj opazen upad, je spomin, natančneje epizodni spomin – tisti, ki je odgovoren za to, da si zapomnite, katero je glavno mesto Brazilije ali kje ste prejšnji dan pustili svoje ključe.

Vendar, če vas, tako kot mnoge druge, mika, da bi rekli: “Od tu naprej gre vse navzdol,” ne obupajte. Nove študije prinašajo dobre novice. Vsaj za nas, ki se staramo v paru. Sčasoma se zdi, da dolgoletni pari razvijejo sistem skupnega spomina, ki olajša njihov individualni dostop do skupnega znanja. Z drugimi besedami, čeprav se intrapersonalni epizodni spomin lahko zmanjša, se zdi, da medosebna spominska matrika raste.

Sistem transaktivnega pomnilnika (TMS)

Že v 80. letih prejšnjega stoletja so raziskovalci ugotovili, da ko se staramo v družbenih sistemih, npr. prijateljih in družinah, združujemo skupne kognitivne vire skupine. To se imenuje transaktivni pomnilniški sistem (TMS). V takem sistemu lahko človek črpa iz znanja in virov celote, kar olajša njegovo individualno delovanje.

Foto: Pexels

Na primer, morda ne morete zagnati avta ali reči “Moram na stranišče” v nemščini, vendar veste, da imate tesnega prijatelja ali sorodnika, ki to počne. Dokler se zavedate njihovega znanja in veščin, jih lahko uporabite. Kot da so ljudje v našem plemenu tudi viri, do katerih imamo takojšen dostop.

Raziskave parov

V nedavni študiji so raziskovalci našli jasne dokaze, da dolgotrajni pari razvijejo medsebojno povezane spominske sisteme, ki vsakemu posamezniku olajšajo priklic teh spominov.

Avtorji so preučevali 39 parov, ki so bili poročeni med 13 in 65 leti (povprečno 49 let zakona), tako da so jim dali tri ločene spominske naloge: priklic seznama besed, recitiranje vseh držav v Evropi in naštevanje imen njihovih skupnih prijatelji. Rezultati so pokazali, da so se pari pri skupnem priklicu bistveno bolje odrezali, zlasti ker se je povečala osebna pomembnost nalog.

Ti učinki so bili še izrazitejši, ko sta posameznika v paru kazala različne osebne sposobnosti ali, z drugimi besedami, drug drugega dopolnjevala.

par, ki se pogovarja
Foto: Pexels

Eden od razlogov za ta pojav je lahko, da pari razvijejo posebne sloge pogovora, ki nato olajšajo priklic. Naši partnerji nam dobesedno znajo dati namige, ki bodo osebno pomembni in bodo tako vzbudili iskane spomine. Poleg tega so nedavne raziskave podprle teorijo, da v dolgotrajnih zakonih posamezniki dobesedno vplivajo na možganske sinapse drug drugega.

Z uporabo funkcionalnega magnetnega slikanja so znanstveniki dokazali, da imajo udeleženci njihove študije – pari, ki živijo skupaj več kot 30 let – pomembne posebne podobnosti v določenih predelih možganov. Še več, daljša kot je zakonska zveza, bolj bo “dolgoročna zakonska zveza oblikovala organizacijo možganskega omrežja”.

Izkazalo se je, da je ravno epizodni spomin tisti, kjer sistem skupnega spomina pri dolgoletnih parih najbolj blesti.

Prednosti in razlike med spoloma

Torej, kdo ima največ koristi od skupnega pomnilniškega sistema? Znanstveniki so odkrili, da je tako imenovana “facilitacija sodelovanja” parov odvisna od učinkovitih komunikacijskih strategij. To je skladno s predhodnimi raziskavami, v katerih so poudarili, da je pospeševalni učinek skupnega pomnjenja največji pri parih, ki poročajo o boljši intimnosti.

Z drugimi besedami, največ koristi imajo pari, ki učinkovito uporabljajo komunikacijske strategije, se naslanjajo drug na drugega in se bolje poznajo.

Foto: Unsplash

Zdi se, da ima dolgotrajno razmerje tudi druge kognitivne koristi. Nedavno je bilo ugotovljeno, da imajo poročeni pari bistveno manjše tveganje za razvoj demence.

Zanimivo pa je, da se pri heteroseksualnih parih, ko gre za naslonitev drug na drugega, zdi, da se moški veliko bolj zanašajo na svoje zakonce kot ženske, in to še bolj z naraščanjem starosti. Poleg tega se zdi, da se moški pogosteje obrnejo tudi na svoje žene, ko gre za uporabo zunanjih virov in omrežij, ki jih vzdržujejo njihovi zakonci (ne le notranjega znanja). Ta ugotovitev je zlasti skladna z obstoječimi raziskavami o neenakosti v vsakodnevni kognitivni obremenitvi in delu v heteroseksualnih odnosih.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close