4 slabi razlogi in 4 res dobri razlogi za poroko!

04. junij 2022

4 slabi razlogi in 4 res dobri razlogi za poroko!

04. junij 2022
Foto: Unsplash

Ljudje imajo različne razloge za poroko. Nekateri so boljši, nekateri slabši. Preverite, med katere sodijo vaši!

Nekateri se poročijo mladi, drugi stari, nekaterim uspe skupaj ostati za celo življenje, drugim pa le za nekaj let. A za kratkimi zakoni po vsej verjetnosti tiči razlog. Pred kratkim je na Starševskem čveku svojo zgodbo delila uporabnica, ki se je poročila mlada, da bi kljubovala svojim staršem.

“Poročila sem se zato, da sem kljubovala staršem, ki mojega fanta, sedaj že 24 let moža, res niso marali. Še danes ne vem točno, zakaj ga niso, ker je fajn dec, takih ne delajo več. Koliko časa ste bili skupaj s partnerjem, preden ste se poročili, sta še poročeni?” je vprašala ostale uporabnike in razložila, da sprašuje, ker njena hči ne ve, ali bi se poročila.

Poroka ni pomembna

Mnogi uporabniki so avtorici odgovorili, da poroke niso več aktualne. “Kdo se sploh še poroči? Po dveh letih zveze sta tretirana enako kot zakonca. Res ne vidim smisla v vsej tej šaradi okrog porok,” je odgovorila ena izmed uporabnic.

“Nikoli nisem čutila potrebe po poroki in zakonu. S partnerjem sva skupaj že 27 let. Vse prijateljice so se vmes ločile in objokovale dan, ko so se poročile in zapravile celo premoženje za poročno slavje. Ena od njih še vedno odplačuje kredit za poroko, čeprav je že par let ločena,”

je odgovorila druga.

Nekateri so dodali, da so se poročili iz čiste ljubezni. “Približno dve leti in pol, preden sva se poročila. Poročila sva se takoj po moji diplomi (oče mi je diplomo postavil kot pogoj za poroko). Poročila sem se iz ljubezni in samo iz ljubezni. Nobenih skritih agend zadaj,” je svojo izkušnjo delila ena izmed uporabnic.

Poroka iz napačnih razlogov

Kljub brezpogojni ljubezni, pa igrajo vlogo pri odločitvi za poroko tudi drugi dejavniki. Če ste v srečnem razmerju, se vam morda ti razlogi zdijo absurdni, a mnogi se za zakon odločijo zaradi napačnih stvari.

  1. Da rešite vas odnos

Veliko parov misli, da bodo s poroko vse težave v njihovem razmerju rešene. Učinek pa je ravno obraten – v zakonu so vsi aspekti vašega odnosa še dodatno poudarjeni. Če se ljubita in spoštujeta, se bosta poročena še bolj ljubila in spoštovala. Če se kregata in si zamerita, potem se bosta poročena še bolj kregala in si zamerila.

Foto: Pexels

2. Ker se bojite biti sami

“Biti sam je res bedno,” pravi Mark Manson, avtor knjig Vse je v k*rcu in Dol mi visi. “A še bolj bedno je biti poročen z nekom, ki je poleg vas samo zato, ker ne želite biti sami.”

Če niste srečni sami, ne boste srečni z nikomer. Težava je najbrž v tem, da se ocenjujete glede na to, kako menite, da bi vas ocenili drugi in mislite, da potrebujete nekoga, da boste cenjeni. “Najprej poskrbite, da ste, kdor si želite biti, in nato si poiščite nekoga, ki bo vesel, da je z vami,” svetuje Mark.

3. Da nekaj dokažete

Morda vam mama govori, da “ura tik taka”, ali pa vaš oče meni, da morate odrasti. Ali pa so vaši starši ločeni in želite svetu dokazati, da ste boljši. “Nekateri ljudje vidijo zakon kot statusni simbol in mislijo, da se jim bodo s poroko vsi klanjali,” razlaga Mark. Kakršenkoli že je vaš razlog, poroka, zato, da svetu nekaj pokažete, je grozna ideja.

4. Ker je praktično

V nekaterih državah zakon prinese mnoge prednosti in varnosti, a če se za poroko odločite izključno zaradi praktičnosti, potem vaš zakon ne bo dolgo zdržal.

“Dejstvo je, da zakon ne bo deloval, če nista obe osebi v tem druga zaradi druge. Svetu je vseeno, če ste poročeni, milijoni ljudi so poročeni. In ko bo vsa ta novost in vzhičenost izginila, se boste spraševali, ali je res vredno?” pravi Mark.

Foto: Unsplash

Pravi razlogi

Morda ste prebrali vse te grozne razloge in si mislili “to pa zame ne drži” – potemtakem ste na dobri poti. Mark ponuja še nekaj pravih razlogov za poroko.

  1. Dobro se kregata

Zdravo razmerje ni razmerje brez prepirov. Zdravo razmerje ima le zdrave prepire. “Prepiri so neizogibni, pomembno je le, da se znata prepirati med seboj. Ko pride do prepira, sta vidva proti problemu in ne eden proti drugemu,” razlaga Mark.

Preden se poročite, se prepričajte, da se znata prepirati in komunicirati med seboj.

2. Enako si predstavljata prihodnost

Ko se odločite, da boste z nekom do konca svojega življenja, je pomembno, da si prihodnost predstavljata vsaj podobno. “Vprašajte se, ali gre vajina prihodnost v enako smer? Imata enake vrednote?” svetuje Mark.

Če imata zelo različne sanje, se bo eden moral odpovedati svojim zavoljo sanj svojega partnerja, kar pa lahko privede do globokih zamer in nesreče.

Foto: Unsplash

3. Prijatelja sta

“Včasih romantika za nekaj dni ali tednov izgine, takrat je pomembno, da se lahko zanesete na vajino prijateljstvo,” razlaga Mark. Če vajin odnos temelji na trdnem prijateljstvu, je veliko manj možnosti, da se drug drugega naveličata ali si gresta na živce.

4. Poroka je možnost, ne obveznost

Poroka ne sme biti za vas obveznost, ker tako “mora biti” ali ker vam je partner dal ultimat. Zakon in poroka sta projekta, ki se ju s partnerjem lotite skupaj. Če je to nekaj, česar se oba veselita in komaj čakata, da se vajino skupno življenje začne, potem sta na pravi poti.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close