5 aplikacij, s katerimi lahko preverite sestavine v kozmetičnih izdelkih

06. marec 2023

5 aplikacij, s katerimi lahko preverite sestavine v kozmetičnih izdelkih

06. marec 2023
Foto: Pexels

Z njihovo pomočjo boste točno vedeli, kaj kupujete.

V poplavi lepotnih izdelkov je vedno bolj pomembno, katere sestavine vsebujejo in ali so te zdrave, primerne in učinkovite za našo kožo.

A dolga, zapletena angleška ali celo latinska imena sestavin nas lahko hitro zmedejo. Takrat so nam v pomoč spletne strani in aplikacije z razlagami lepotnih sestavin, ki v trenutku razjasnijo, kaj se nahaja v izdelku in katerih sestavin je največ. Predstavljamo vam jih pet.

Foto: Profimedia

CosDNA

CosDNA je eno izmed spletnih mest, kjer lahko preverimo vse, kar nas zanima o določenem kozmetičnem izdelku, saj imajo široko bazo priljubljenih izdelkov. Aplikacija deluje po principu iskalnika, kjer vpišemo ime izdelka, nato pa dobimo seznam sestavin v njem, z razlago vsake posebej. CosDNA analizira in razvršča vsako sestavino glede na delovanje, UV, možnost draženja in varnost na lestvici od 0 do 5, pri čemer je nižji rezultat boljši. Varnost je razvrščena enako, le z lestvico od 1 do 9.

Skincarisma

Izredno enostavna za uporabo ima Skincarisma seznam izdelkov in njihovih sestavin, o katerih lahko izvemo, kako učinkoviti in primerni so za določen tip kože. Prav tako lahko na Skincarismi iščemo sestavine, ne da bi želeni izdelek že bil v njihovi bazi in tako opravimo analizo.

Foto: Profimedia

CodeCheck

CodeCheck je aplikacija, ki s črtnimi kodami izdelkov analizira njihove sestavine in nam daje vpogled v to, kako posamezne sestavine vplivajo na naše zdravje, pa tudi kakšen vpliv imajo sestavine in embalaža izdelka na okolje.

Think Dirty

Think Dirty je ena najbolj priljubljenih aplikacij za preverjanje sestavin lepotnih izdelkov, ki nam pomaga ugotoviti, kaj je v izdelkih z “organskimi” in “naravnimi” sestavinami. Think Dirty uporablja črtno kodo za analizo posameznega izdelka, na voljo pa je tudi iskanje po njihovi bogati bazi izdelkov, ki šteje več kot 1,4 milijona izdelkov.

V aplikaciji so sestavine razvrščene na lestvici od 1 do 10, pri čemer nižja kot je ocena, boljša je in pomeni večjo varnost sestavine. Ko se seštejejo najvišje ocene sestavin, izdelek na podlagi tega dobi končno oceno.

Foto: Profimedia

INCI Beauty

Aplikacijo INCI Beauty lahko uporabljate na več načinov, in sicer s skeniranjem črtne kode izdelka ali z vnosom imena izdelka ali sestavin v iskalnik. Rezultati iskanja bodo prikazali vse sestavine izdelka in njihove funkcije.

Vsaka od sestavin ima različne točke na seznamu sestavin INCI, ki temelji na praktičnem sistemu v obliki simbolov rože. Zelena roža označuje dobro sestavino, rumena srednje dobro, oranžna slabo, rdeča roža pa je namenjena kontroverznim in spornim sestavinam, ki se jim je treba izogibati.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close