5 nasvetov, kako lažje preživeti temne in depresivne popoldneve

10. november 2022

5 nasvetov, kako lažje preživeti temne in depresivne popoldneve

10. november 2022
Foto: Profimedia

Se tudi vam zdi, da starejši kot ste, težje se spopadate s temo ob petih popoldne?

Hladne popoldneve brez dnevne svetlobe bi najraje preživeli v postelji ali na kavču. Prav prisiliti se moramo, da smo vsaj malo produktivni. Naštevamo nekaj načinov, kako ostati pozitivni in motivirani tudi brez sončne svetlobe.

1. Vzemite prehranska dopolnila z vitaminom D

Preverite, kako je z ravno vitamina D v vašem telesu in na podlagi tega razmislite o prehranskih dopolnilih. Sonce je namreč velik vir vitamina D, ki ga povezujejo tudi s koncentracijo, energijo, motivacijo in boljšim emocionalnim počutjem. Pomembno je tudi, da poskrbite za zdravo in raznoliko prehrano. 

Nedavna raziskava je pokazala, da ima kar okrog 80 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije pomanjkanje vitamina D.

2. Naredite si svoj dom kar se da udoben

Ne glede na to, kateri stil opremljanja vam je najbolj všeč, pomembno je, da se doma dobro počutite. Stanje vaše okolice namreč močno vpliva tudi na vaše počutje, zato poskrbite, da bo vaš dom udoben in prijeten.

Foto: Pexels

Pospravite stanovanje, prižgite kakšno svečo, potegnite na plano odeje in skuhajte vročo čokolado. Tako boste večere veliko raje preživeli doma – morda se boste celo začeli veseliti sončnega zahoda. 

3. Zbudite se zgodaj

Ja, vemo, zgodnje zbujanje zna biti prava muka. Toda, če greste zgodaj spat in tudi vstanete zgodaj, se boste čez dan veliko bolje počutili. Tako boste dobili vso sončno svetlobo, počutili se boste bolj motivirane in obenem ne boste imeli slabe vesti, če greste tudi zgodaj v posteljo. 

Foto: Profimedia

4. Ostanite aktivni

Kadar je mrzlo in temno, si želimo biti na toplem, po možnosti pod odejo. Zimski čas je prav tako obdobje, ko običajno pojemo več sladkega, s čemer ni prav nič narobe. Vseeno pa ne smemo pozabiti na fizično aktivnost, saj se takrat naša glava in telo počutijo najbolje. Telovadba, pa če gre za tisto v dnevni sobi ali pa v fitnesu, nas takoj spravi v boljše razpoloženje, zmanjša raven stresa, kar je za ta čas idealno in tudi nujno potrebno. 

Če vam res ni do telovadbe, se ne silite. Namesto resnega treninga v fitnesu ali petkilometrsega teka, pojdite na sprehod, lotite se joge ali pa zaplešite po kuhinji, medtem ko pečete piškote (ja, tudi to šteje).

Foto: Pexels

5. Ustvarite si rutino

Takoj, ko se prestavi ura, nas to lahko močno vrže iz tira, sčasoma pa ugotovimo, da smo povsem brez motivacije in energije za karkoli. Tema nas lahko močno vrže iz našega ustaljenega ritma, zato je pomembno, da si ustvarimo nove rutine ali pa se spet lotimo starih in preizkušenih, ki nas vedno spravijo v boljše razpoloženje.

Rutine namreč zmanjšajo občutek stresa, izboljšajo naše razpoloženje in spanec in to je točno to, česar si želimo v zimskem času. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close