5 okusnih beljakovinskih alternativ za ogljikove hidrate

03. avgust 2023

5 okusnih beljakovinskih alternativ za ogljikove hidrate

03. avgust 2023
Foto: Unsplash

5 okusnih beljakovinskih alternativ za ogljikove hidrate

03. avgust 2023
Foto: Unsplash

Diete z nižjim kaloričnim vnosom ne rabijo biti dolgočasne. Za vas smo poiskali nekaj alternativ, ki imajo nižjo vsebnost kalorij kot večina sestavin, ki imajo veliko ogljikovih hidratov.

Prehod na popolnoma nov način prehranjevanja je lahko izjemno težak. Sploh če vašo prehrano sestavljajo večinoma sestavine, ki so polne ogljikovih hidratov, a osiromašene beljakovin. Da bo prehod malce lažji, vam prinašamo pet beljakovinskih živil, s katerimi lahko naredite fine prigrizke, ki prinašajo toliko užitka kot ogljikovi hidrati in ne bodo pokvarili diete.

Mandljeva moka za pico ali palačinke

Mandljeva moka je odlična zamenjava za običajno, saj vsebuje več beljakovin in zdravih maščob za enako količino kalorij.

Popolno testo za pico boste dobili, če zmešate: 200 g naribane mocarele, 50 g kremnega sira, 1 jajce, ½ žličke morske soli, 90 g mandljeve moke, žlico olivnega olja, origano ter baziliko. Slastne beljakovinske palačinke pa boste dobili, če zmešate 3 jajca, 50 g mandljeve moke in 2 žlici chia semen.

Foto: Unsplash

Cvetača namesto riža

V beljakovinskih dietah je cvetača postala zelo dragoceno živilo, uporablja se kot osnova za pice, pire, ‘testo’ za lazanjo, nadomestek riža ali kuskusa. “Cvetača je kot prazen list,” pojasnjuje Lauren Miyashiro, urednica portala o hrani Delish.com. “Cvetača prevzame druge okuse, ki so dodani. Ko cvetači dodate jajca in sir, se zgodi čarovnija.”

Bučke namesto špagetov

Bučke, naribane in zmešane s sirom in jajci (pomembno jih je dobro precediti), so odlična osnova za pico. Če jih narežete na tanke rezine in nanje položite sir ter zvijete, boste dobili prigrizek, podoben polnjenim raviolom. Odlična alternativa pa so tudi špagetom, če jih naribate na tanke rezine in pokuhate z omako.

Foto: Unsplash

Zeljni listi namesto tortilje

Zeljni listi so odlični za različne zvitke, kot nadomestek tortilj. Pomembno je, da so dovolj čvrsti, dodamo pa jim vse okusne sestavine, kot so omaka, sir, meso ali ribe, koruza, … Kar vam srce poželi.

Kako pripraviti liste: v velikem loncu zavrite 4 skodelice vode, vsak list kuhajte v vreli vodi 30 sekund in položite na papir, dokler se listi ne posušijo. Nato pripravite tortilje na običajen način.

Sir namesto čipsa

Hrustljavo, fino in beljakovinsko. Če vam prija nekaj hrustljavega in slanega, a želite jesti bolj zdravo, je hrustljav sir prava ideja.

Foto: Unsplash

Kako narediti sirni čips: Segrejte ponev brez maščobe, sir narežite na rezine, ki jih položite na vročo ponev. Ko se polovica sira stopi, ga obrnite na drugo stran. Ko je stopljen iz obeh strani, sir potresite s soljo in malo čilija in dobili boste hrustljav prigrizek.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close