Ste neprestano utrujeni? Morda vam primanjkuje tega vitamina!

22. junij 2023

Ste neprestano utrujeni? Morda vam primanjkuje tega vitamina!

22. junij 2023
Foto: Instagram @sleepy.si

Vitamini in minerali so pomemben del zdrave prehrane, saj nam pomagajo normalno funkcionirati in ostajati vitalni.

Če se brez razloga počutite utrujeni in šibki, imate težave s kožo, živci ali koncentracijo, vam morda dejansko primanjkuje vitamina B. Med drugim vitamini skupine B prispevajo k spopadanju s stresom in dvigu energije.

Ko rečemo vitamin B, ne mislimo le enega samega, namreč na celotno skupino različnih vitaminov, natančneje osem različnih. Vsi vitamini skupine B imajo vlogo pri pretvarjanju hrane v energijo v telesu, vsak vitamin pa ima tudi edinstveno vlogo pri zdravju posameznika.

Vitamini skupine B delujejo kot kofaktorji presnovnih encimov in sodelujejo pri reakcijah imunskega odziva. Obstaja veliko vrst vitaminov B in vsi razen folne kisline pomagajo razgraditi hrano in jo spremeniti v energijo.

Foto: Pexels

Ključni vitamini skupine B so: B1 (tiamin) za koncentracijo, B2 (riboflavin) za zdravje mišic, B3 (niacin) za uravnavanje holesterola in B5 (pantotenska kislina), B6 (piridoksin), ki je ključen za hormonsko delovanje in presnovo, B7 (biotin) je pomemben za zdravo kožo, lase in nohte, B9 (folna kislina) za nosečnice in vitamin B12 za zdravje nevrološkega sistema.

Poleg tega ima vseh 8 vitaminov velik vpliv na normalno in nemoteno vsakodnevno delovanje: vitamini B2, B3, B5, B6, B9 in B12 prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Vitamini B6, B9 in B12 prispevajo k normalnemu delovanju imunskega sistema.

Vitamini B1, B2, B3, B6, B7 in B12 prispevajo k normalnemu delovanju živčnega sistema. Vitamini B1, B3, B6, B7, B9 in B12 prispevajo k normalnemu psihološkemu delovanju, vitamin B5 pa k mentalnim sposobnostim.

Foto: Pexels

Lahko ga jemljete kot dodatek

Kompleks vitamina B lahko pomaga pri preprečevanju okužb in podpira ali spodbuja zdravje celic in rast rdečih krvnih celic. Dviguje raven energije, izboljšuje vid, delovanje možganov in prebavo. Vpliva na apetit, zato če nimate težav z apetitom, povprašajte v lekarni B kompleks, ki ne poveča želje po hrani.

Vitamini skupine B so še posebej pomembni za nosečnice in doječe ženske. Ti vitamini pomagajo pri razvoju plodovih možganov in zmanjšujejo tveganje za prirojene napake. Nosečnicam lahko vitamini B pomagajo pri uravnavanju ravni energije, olajšajo slabost in zmanjšajo tveganje za razvoj preeklampsije.

Foto: Pexels

Simptomi, ki lahko signalizirajo, da ne dobivate dovolj vitaminov B, so kožni izpuščaji, luščenje ustnic, otekel jezik, pa tudi utrujenost, šibkost, zmedenost, razdražljivost ali depresija. Nekateri simptomi pomanjkanja vitamina B so slabost, trebušni krči, driska, zaprtje in otrplost ali mravljinčenje v nogah in rokah.

Mnogi ljudje dobijo vse vitamine B, ki jih potrebujejo, z raznoliko in uravnoteženo prehrano. Drugim pa bi lahko koristilo jemanje dodatka vitaminov B-kompleksa kot prehranskega dopolnila.

V katerih živilih ga najdemo?

Številna živila vsebujejo vitamine B, zato jemanje suplementov ni obvezno. Vitamine B je najbolje dobiti iz različnih virov hrane. To pomaga zagotoviti, da dobite dovolj vsake vrste.

Foto: Pexels

Vitamin B najdemo v mleku, siru, jajcih, belem in rdečem mesu ter ribah, kot so tuna, skuša in losos, pa tudi v školjkah. Temno zelena zelenjava, kot sta špinača in ohrovt, rdeča pesa, avokado in krompir vsebuje vitamin B, prav tako polnozrnata žita. Najdemo ga tudi v fižolu, oreščkih in semenih ter v sadju, kot so citrusi, banane in lubenice. Najdemo ga tudi v sojinih izdelkih, kot so sojino mleko in tempeh, črna melasa, pšenični kalčki in kvas.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close