6 nasvetov, da boste pojedli manj sladkarij

19. julij 2023

6 nasvetov, da boste pojedli manj sladkarij

19. julij 2023
Foto: Pexels

6 nasvetov, da boste pojedli manj sladkarij

19. julij 2023
Foto: Pexels

O škodljivosti sladkorja za zdravje je bilo že veliko napisanega in skoraj vsakemu od nas občasno pride na misel, da bi se odrekli sladkarijam. A popolno odrekanje sladkorju kar naenkrat ni prava rešitev, raje sledite tem šestim nasvetom.


Nekateri menijo, da se sladkarijam ni tako enostavno odpovedati, vendar imamo dobro novico: naše telo potrebuje le 10 dni, da ustvari novo navado in se znebi naše “odvisnosti”. Kako preživeti prvih 10 dni in ustvariti dobro navado zavestnega uživanja sladkarij v manjših količinah, preberite v nadaljevanju.

Ne pijte svojih kalorij

Vsak sok ali steklenica gazirane pijače vsebuje ogromno sladkorja. Poleg tega takšni sokovi našemu telesu ne prinesejo nič drugega kot nenaden dvig ravni krvnega sladkorja in povečanje dnevnega vnosa kalorij. Zamenjajte ga z mineralno vodo, saj odžeja in ne škoduje zdravju.

Foto: Pexels

Jejte živila, bogata z beljakovinami, in veliko zelenjave

Beljakovine ne zvišujejo ravni sladkorja v krvi, telesu pa dajejo energijo in daljši občutek sitosti. Jajca, ribe in meso vam lahko dajo potrebno energijo in občutek sitosti.

Zelenjava nam tudi pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. Vse je dovoljeno in celo potrebno: različne vrste zelja, bučke, kumare, paradižnik … Ne pozabite pa niti na sveže zelene rastline, kot sta solata ali špinača. Zelenjava bo našemu telesu dala potrebne ogljikove hidrate, ki ne bodo nenadoma dvignili krvnega sladkorja in bodo predelani v energijo, ne v maščobo.

Foto: Pexels

Ne pozabite na maščobe

Ljudje, ki iščejo načine za pravilno prehrano, pogosto popolnoma zavračajo kakršne koli maščobe, kar za telo nikakor ni dobro. Maščobe nadzorujejo naš apetit, uravnavajo raven sladkorja v krvi in ​​nasploh telesu prinašajo številne koristi. Pravzaprav bi morali samo izbrati prave maščobe.

Odločite se za nenasičene maščobe: na krožniku naj bodo pogosteje prisotni olivno olje, oreščki in ribe.

Bodite pripravljeni na nujne primere

Ljudje pogosto sprejemamo manj zdrave odločitve, ko nimamo časa za normalno prehranjevanje. V takih primerih pogosto pograbimo prvo, kar nam pride pod roke: hamburger, tortice in drugo nezdravo predelano hrano. Pri zdravi prehrani je eden od ciljev imeti zdrave izdelke pri roki v takih situacijah.

V torbo pospravite majhno embalažo, v kateri bodo: oreščki, suho sadje, puran ali piščanec na žaru in svež kruh. Skratka vse, kar dolgoročno ne škodi, hkrati pa daje telesu potrebno energijo in občutek sitosti.

Foto: Pexels

Dihajte

Lakota in želja po sladkem sta pogosto znak stresa. Dihalne vaje vam lahko pomagajo pri spopadanju s stresnim hormonom – kortizolom. Pred vsakim obrokom petkrat globoko vdihnite. Presenečeni boste, a res pomaga.

Foto: Pexels

Dobro se naspite

Premalo ali slabo spanje povzroča pomanjkanje energije. V teh primerih čutimo neizmerno potrebo, da bi pojedli nekaj sladkega, saj je to najhitrejši način za pridobivanje energije, ki jo potrebujemo. Poskusite spati vsako noč vsaj sedem do osem ur – telo vam bo zagotovo hvaležno in potreba po sladkorju ne bo tako velika.

Če se boste teh pravil držali vsaj 10 dni zapored, vam police s sladkarijami v trgovinah ne bodo več predstavljale skušnjave, vsakič ko boste nakupovali. Ključna sta vztrajnost in pozitiven odnos!

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close