5 presenetljivih razlogov, zakaj ste nenehno utrujeni

10. januar 2024

5 presenetljivih razlogov, zakaj ste nenehno utrujeni

10. januar 2024
Foto: Instagram @xeniaadonts

5 presenetljivih razlogov, zakaj ste nenehno utrujeni

10. januar 2024
Foto: Instagram @hannaschonberg

Se dan za dnem prebujate vse bolj izčrpani in brez energije? Ne, ni še čas za spomladansko utrujenost, po vsej verjetnosti gre za eno od teh težav!

Upad energije je nekaj povsem običajnega za večino izmed nas, razlogi pa različni, od letnega časa, do starosti, vremenskih razmer in razpoloženja. Za utrujenost je mnogokrat kriv stres, premalo spanja in premalo gibanja na prostem. Ženske smo bolj utrujene v času pred menstruacijo in tudi v obdobju menopavze.

Utrujenost brez razloga, ki traja več kot teden, je že lahko opozorilo, da vse morda ni v najlepšem redu in da je utrujenost morda znak za različne zdravstvene težave. Obstaja namreč še 5 razlogov, zakaj občutite hudo izčrpanost in utrujenost, vsi pa so povezani z zdravjem.

1. Bolezni in jemanje zdravil

Utrujenost je eden najpogostejših znakov skoraj vseh bolezni, saj bolezen izčrpa organizem. To je znak, da telo potrebuje počitek, oziroma se bori proti raznim vnetnim procesom, celo pri najlažjih obolenjih kot je prehlad. Utrujenost je sicer znak bolezni pretežno starejše populacije vendar je lahko tudi znak slabokrvnosti, kjer gre za pomanjkanje železa v krvi in tudi rakave bolezni.

2. Sezonske alergije

Na videz precej nepomembna zdravstvena težava, ki jo veliko pogosteje povezujemo z izcedkom iz nosu, kihanjem, rdečimi očmi in srbečico na koži. Alergije v zraku, hrani in vodi imunski sistem poženejo telo v borbo, da se zaščiti pred ‘nevidnim’ sovražnikom, to pa povzroči večjo in dalj časa trajajočo utrujenost kot običajno.

Foto: Instagram @hannaschonberg

3. Apneja

Če se nenehno zbujate utrujeni, je vzrok morda apneja, ki je pogosto spregledana zdravstvena težava. Gre za nevarno stanje, ki povzroča slabo naspanost, saj povzroča krajše prekinitve dihanja med spanjem. V najhujših primerih lahko zastoji dihanja med spanjem privedejo celo do smrti. Apneja s seboj prinese še druge zdravstvene težave: večje tveganje za diabetes, srčno ali možgansko kap, srčno-žilne bolezni in izgubo spomina.

4. Depresija

Klinično sliko depresije spremlja brezup, ki iz človeka izsesa življenjsko energijo, opozarja psihologinja dr. Alicia H. Clark. Depresija pomembno okrni kakovost posameznikovega življenja, spremeni tudi cikel spanja, ki vpliva na še dodatno pomanjkanje človekove energije. Če opazite še, da ste pretežno žalostni, imate slab(š)o samopodobo, nimate več apetita ali se prenajedate in imate težave s koncentracijo ter spominom, je najbolje, da se naročite pri specialistu.

5. Kronična izčrpanost

Ena od tegob sodobnega časa je nedvomno kronična izčrpanost oziroma sindrom kronične izgorelosti, za katero se šteje vsaka utrujenost, ki dan za dnem traja šest mesecev ali več in ni povezana z dokazljivimi boleznimi, obenem laboratorijski izvidi ne pokažejo nobenega drugega možnega obolenja. Znaki, da morda bolehate za kronično utrujenost, so bolečine v mišicah, težave s spominom, pogosti glavoboli in preobčutljivi limfnimi vozli oziroma občutljive in otečene bezgavke.

Foto: Instagram @unsplash

Obstaja še nekaj razlogov za utrujenost, ki so povezani predvsem z življenjskim slogom. Med njimi so pretirano uživanje kofeina in drugih stimulansov ali drog, pretirano uživanje alkohola, prehranjevanje s ‘hitro’ hrano in uživanje premalo hranilnih snovi.

Če se torej kar naprej počutite utrujene, opazujte kaj bi lahko imelo vpliv na to, uživajte bolj zdravo hrano in si privoščite več spanca. Pomemben je tudi počitek in seveda manj stresa. V primeru, da boste še vedno nenavadno utrujeni, pa je pregled pri osebnem zdravniku neizbežen.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close