5 presenetljivih razlogov, zakaj ste nenehno utrujeni

Se dan za dnem prebujate vse bolj izčrpani in brez energije? Preberite, katere zdravstvene težave lahko povzročajo utrujenost!

Vsak od nas sem ter tja začuti upad energije, kar je povezano ne samo z letnimi sezonami, ampak tudi s splošnim počutjem, vremenskimi razmerami, razpoloženjem in starostjo. Utrujeni smo, kadar se nam nakopiči preveč stresa, ko smo premalo spali, ženske pa smo bolj utrujene tudi v času PMS-ja, torej v dneh pred mesečnim perilom.

Če pa čutite utrujenost, ki traja več kot teden dni skupaj brez očitnega razloga (to pomeni, da niste žurali, popivali, premalo spali in tudi niste pretirano obremenjeni v službi), potem je čas, da se odpravite na preiskave v laboratorij oziroma k osebnemu zdravniku. Obstaja namreč še 5 razlogov, zakaj občutite hudo izčrpanost in utrujenost, vsi pa so povezani z zdravjem.

1. Bolezen in jemanje zdravil

Skoraj vsaka bolezen izčrpa organizem, posledica je utrujenost. To je znak, da telo potrebuje počitek, oziroma se bori proti raznim vnetnim procesom, kot je denimo že navaden prehlad. Utrujenost in bolezen hodita z roko v roki predvsem pri starejših pacientih, zlasti pa pri bolnikih z revmatoidnim artritisom. Razlog za nenehno utrujenost so tudi slabokrvnost (anemija) – pomanjkanje železa v krvi in rakave bolezni; prav tako že zdravljenje onkoloških bolezni (obsevanje, kemoterapija) pacienta močno izčrpa in utrudi.

2. Sezonske alergije

Na videz precej nepomemben razlog, ki ga veliko pogosteje povezujemo z izcedkom iz nosu, kihanjem in srbečico na koži. Toda alergije oziroma kontakt z alergeni v zraku, hrani in vodi imunski sistem poženejo v borbo, telo, ki se bori proti ‘nevidnim’ sovražnikom, pa je utrujeno.

3. Apneja

Apneja je pogosto spregledana zdravstvena težava, ki povzroča krajše prekinitve dihanja med spanjem. Gre za nevarno stanje, ki povzroča slabo naspanost, v nekaterih primerih pa zastoji dihanja med spanjem privedejo celo do smrti. Apneja s seboj prinese še druge zdravstvene težave: večje tveganje za diabetes, srčno ali možgansko kap, srčnožilne bolezni in izgubo spomina.

4. Depresija

Klinično sliko depresije spremlja brezup, ki iz človeka izsesa življenjsko energijo, opozarja psihologinja dr. Alicia H. Clark. Depresija pomembno okrni kakovost posameznikovega življenja, zaradi nje se spremeni tudi cikel spanja, ta spremenjeni vzorec pa povratno vpliva na še dodatno pomanjkanje človekove energije. Opazite lahko še nalednje znake: žalost, slabo samopodobo, spremembe v apetitu (zavračanje hrane ali prenajedanje) in težave s koncentracijo ter spominom.

5. Kronična izrčpanost

Kot kronična izčrpanost oziroma sindrom kronične izgorelosti se šteje vsaka utrujenost, ki dan za dnem traja šest mesecev ali več in ni povezana z dokazljivimi boleznimi oziroma pri tem stanju tudi laboratorijski izvidi ne povedo in ne pokažejo ničesar.

Bolnik ali bolnica pa toži nad naslednjimi težavami: bolečinami v mišicah, težavami s spominom, glavoboli in preobčutljivimi limfnimi vozli oziroma občutljivimi in otečenimi bezgavkami. Obstaja še nekaj razlogov, ki so povezani z izbranim življenjskim slogom; med njimi so pretirano uživanje kofeina in drugih stimulansov (tudi nedovoljenih), pretirano pitje alkohola, prehranjevanje s ‘hitro’ hrano in uživanje premalo hranilnih snovi (t.i. ‘prazna’ hrana brez resnične energijske vrednosti in vitaminov ter mineralov).

Če se torej kar naprej počutite utrujene in to na videz brez razloga, stopite do svojega zdravnika in naj opravi splošen pregled ter laboratorijske teste. Tudi sami lahko naredite veliko že z zapisovanjem svojih dnevnih aktivnosti in prehranjevanja ter vrste hrane, ki ste jo zaužili, vključno z urnikom počitka ter spanja. Več o sindromu kronične izčrpanosti in izgorelosti pa si preberite še na naši strani Ustavi.se.

 

Foto: Pinterest, Self.com, Healthy Her Living, Center for Creative Leadership, Cedars-Sinai Blog

New Report

Close