5 vprašanj, ki si jih morate zastaviti, če dvomite v svojo zvezo

20. december 2023

5 vprašanj, ki si jih morate zastaviti, če dvomite v svojo zvezo

20. december 2023
Foto: Instagram @katee.bartlett

5 vprašanj, ki si jih morate zastaviti, če dvomite v svojo zvezo

20. december 2023
Foto: Pexels

Če niste povsem prepričani o vašem razmerju, si poskusite zastaviti pet iskrenih vprašanj, ki vam bodo pomagala razjasniti stvari.

Vsi si zaslužimo izpolnjujoče partnerstvo, tudi če ni popolno. S temi vprašanji, ki so zasnovani tako, da vam pomagajo bolje razumeti vaša čustva in oceniti trdnost vašega razmerja, boste ugotovili, ali ste na pravi poti, ali se boste raje ustavili in zavili drugam.

1. Če bi vam nekdo rekel, da ste zelo podobni svojemu partnerju, ali bi bil to za vas kompliment?

Četudi smo že vsi slišali pregovor, da se nasprotja privlačijo, se je največkrat izkazalo, da to morda sploh ne drži. Zamisel, da se nasprotja privlačijo, izvira iz članka sociologa Roberta F. Wincha iz leta 1954. Vendar je bolj verjetno, da si ljudje izbirajo partnerje, katerih ideali se ujemajo z njihovimi vrednotami, življenjskimi pogledi in načini, kako želijo živeti svoje življenje.

Obstaja pet glavnih lastnosti, ki predstavljajo razlike v osebnostih ljudi: intelektualna radovednost ali odprtost za izkušnje, vestnost, družabnost, sočutje ter nagnjenost k anksioznosti ali depresiji. Kaj bi rekli, koliko od teh imata skupnih vidva? Večino partnerstev namreč sestavljata dve osebi, ki sta si bolj podobni kot različni. Torej, če se ob misli, da ste podobni svojemu partnerju, zgrozite, boste morda morali razmisliti, zakaj ste sploh z njim.

Foto: Instagram @tamara

2. Ali ste resnično izpolnjeni ali samo manj osamljeni?

Mnogo ljudi beži pred osamljenostjo, ki v današnjem svetu postaja prava epidemija in razlog za krizo javnega zdravja. Zatekajo se k stabilnim, vendar ne zadovoljujočim razmerjem, ker se bojijo biti sami. Še posebej v mladih letih posamezniki, ki imajo okrog sebe prijatelje v zvezah, le sami ne, pogosto izberejo nekoga, samo, da so podobni njim. Enako je v zrelih letih, ko ženskam že tiktaka biološka ura in se odločijo za partnerja na podlagi časovne stiske in želje po družini.

Družbena povezanost je izredno pomembna za naš razvoj, vendar če ste v razmerju, se morate vprašati, ali se zaradi osebe, s katero ste, počutite popolnoma izpolnjene, ali pa se vam zdi, da sta skupaj bolj začasna rešitev. Začasna razmerja vodijo v navado iz katere pa še težje odidete.

Morda vam je lažje biti s svojo osebo kot biti sam, vendar se je treba zavedati, da si vsi zaslužimo partnerstvo, ki nas izpolnjuje na duševni, čustveni in telesni ravni. Če je vaše razmerje bolj obliž kot pravi balzam za vašo dušo, morda to ni pravo razmerje, v katerega bi vlagali svojo energijo.

3. Ali ste sposobni biti takšni kot ste v resnici ali čutite potrebo, da se pokažete drugače, da zadovoljite svojega partnerja?

Nikoli ne bi smeli biti v poziciji in razmerju, kjer bi morali nadeti masko in se pretvarjati, da ste nekaj, kar v resnici niste. Ob partnerju bi se morali ne glede na vse počutiti ljubljeno in sprejeto točno takšni, kot ste. V zvezi bi morali čutiti določeno raven udobja, lahko spregovorili o vsem, ne glede na njegovo nasprotno mišljenje ali prepričanje ter brez strahu, da če boste pokazali svoj pravi jaz, da vas oseba ne bo ljubila. V primeru, da vas ne bi, potem nikakor ni prava za vas.

Foto: Instagram @lydiamillen

4. Ali ste zaljubljeni v to, kdo je vaš partner prav zdaj kot celota ali ste zaljubljeni samo v njegovo dobro stran, njegov potencial ali idejo o njem?

Želimo si, da bi bili naši partnerji najboljše, najbolj polno uresničene različice samih sebe, vendar jih moramo ljubiti na način, ki sledi zemljevidu radikalnega sprejemanja. Ljubiti jih vse, tudi temne, težke dele; ljubiti jih takšne, kakršni so danes, in ne takšne, kakršne želimo, da bi bili v prihodnosti. Mnogokrat osebe spregledajo ali noče videti slabih stvari, pogledov ali lastnosti, ki jih ima njihov partner, ker jih tak navdušuje vse tisto, kar je pri njih dobro. Ne smete se zadovoljiti samo z njegovo dobro stranjo, če vas druga pušča ravnodušne ali vas celo obremenjuje.

5. Bi si v prihodnosti želeli in lahko predstavljali, da bi bil vaš otrok z nekom, kot je vaš partner?

Ne le, da si morate predstavljati, da bi s trenutnim partnerjem preživeli vse svoje življenje, prav tako si predstavljajte, da vam otrok predstavi svojo drugo polovico in je to nekdo, ki je podoben vašemu partnerju. Bi bili srečni in sprejeli njegovo izbiro ali bi se počutili, da ni ustrezen zanj? Ljudje namreč v partnerjih iščemo lastnosti svojih staršev in največkrat smo jim na las podobni.

Morda se zdi to neumno, vendar so vprašanja dragocena vaja za razmislek o tem, ali ste dejansko našli svojo najboljšo polovico. Morda vas le opomnijo, da razmerja niso statična in da je treba razmerje vzdrževati, to pa je resno delo. In če ste prepričani, da je partner pravi za vas, je zanj vredno delati.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close