Pet živil, ki jih lahko uporabite namesto testenin

16. junij 2022

Pet živil, ki jih lahko uporabite namesto testenin

16. junij 2022
Foto: Unsplash

Če hujšate, ali pa preprosto niste velik ljubitelj testenin, jih lahko zamenjate s temi petimi zdravimi živili.

Testenine so mnogim ena izmed najljubših jedi, a so tudi polne ogljikovih hidratov. Če iščete bolj zdrave nadomestke za testenine, ali pa preprosto želite poizkusiti nekaj novega, ste na pravem mestu!

Zelenjava je polna antioksidantov, vitaminov in vlaknin, služi pa lahko kot zamenjava za testenine – če jo narežete pravilno. Žita, kot sta kvinoja ali proso, pa so tudi polna vlaknin in bolj zdrava alternativa za testenine.

Bučke

Bučke so odličen nadomestek za testenine, predvsem špagete. Vse, kar morate storiti je, da bučke narežete na tanke trakove. Špagete iz testenin lahko kuhamo posebej (približno dve minuti), lahko pa jih skuhamo skupaj z omako. Špageti iz bučk se odlično podajo sezamu in čiliju, limoni ali pa maslu z zelišči.

Sladki krompir

Hrana, bogata s škrobom, kot sta sladek krompir ali pa maslena buča, je prav tako odličen nadomestek za testenine. Lahko jih narežete enako kot bučke, ali pa sesekljate in zmeljete v mešalniku na velikost graha. Koščke krompirja nato prepražite s sirno omako in dobili boste odličen, zdrav obrok.

Jajčevci

Jajčevci so okusno živilo, ki pa lahko nadomesti testenine v lazanji. Jajčevce operemo in narežemo na rezine, nato jih položimo na pekač, solimo in prelijemo z malo olivnega olja ter pečemo v pečici približno 10 minut pri 220 stopinjah Celzija. Ko so pečeni, jih lahko uporabite na enak način kot klasično testo za lazanjo.

Rdeča pesa

Pečena ali kuhana na pari je odličen nadomestek za testenine. Na primer, narezana pesa, prelita z olivnim oljem in s kozjim sirom ali mocarelo, postane odličen nadomestek za raviole.

Foto: Pexels

Žita

Žita (kvinoja, proso, ječmen) so tudi odlična alternativa testeninam. Vse, kar morate storiti je, da skuhate kvinojo po navodilih na embalaži in jo postrežete s paradižnikovo omako ali bolognese omako, ki jo lahko obogatite z jurčki.

Kvinoja in proso vsebujeta veliko beljakovin in sta lahko prebavljivi. Prelite s sirom in brokolijevo omako lahko žitarice postanejo odličen “comfort food”. Ječmen je tudi odličen nadomestek za testenine v juhah in mineštre.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close