5 znakov, da vam manjkajo nekateri vitamini

25. december 2021

5 znakov, da vam manjkajo nekateri vitamini

25. december 2021
Avtor: Unsplash

Pomanjkanje vitaminov je še posebej pomembno v zimskem času, ko nam pade imunost in postanemo tarča za razne viruse in bolezni.

Preverite, če imate katerega od teh simptomov, ki opozarjajo na pomanjkanje vitaminov.

Bleda koža

Malo ljudi se lahko pohvali s temno poltjo skozi zimo. Vendar, če je vaša koža postala še bolj bleda kot je običajno med zimo, je to znak, da vam primanjkuje vitamina B12. Brez njega se počutimo živčni, utrujeni in nezadovoljni s samimi seboj.

Za povrnitev primerne ravni tega vitamina morate pojesti več mesa in morskih sadežev, ali pa ga uživati v obliki kapsul kot prehranski dodatek.

Suhi lasje

Suhi, krhki lasje, pokriti z veliko količino prhljaja, so lahko znak, da vam primanjkuje biotina, poznanega kot vitamin B7. To je pogosto posledica uporabe antibiotikov. Da se vam v sistemu poviša raven vitamina B7, morate čim pogosteje jesti meso, ribe, zelenjavo, sadje, gobe in stročnice. Za nekaj časa pozabite na stroge diete.

Otečene oči

Če ste opazili zabuhlost okoli svojih oči in v svojih okončinah, telesu primanjkuje joda. Najpogostejši vir joda je jodirana sol. Jod najdemo tudi v morski hrani, mlečnih izdelkih in celo kruhu.

Brezbarvne, blede ustnice

Blede ustnice so znak, da vam primanjkuje železa. Na to vas lahko opozori tudi nizek krvni tlak in redni prehladi. Za okrevanje in zdravje morate jesti več rdečega mesa in se izogibati hrani z visoko količino kalcija za nekaj časa. Tudi železo lahko občasno uživate v obliki prehranskega dodatka.

Avtor: Unsplash

Krvaveče dlesni

Krvavenje dlesni lahko nakazuje pomanjkanje vitamina C. Zmanjšana količina vitamina C v organizmu privede do slabše imunosti, bolečin v mišicah in težav z zobmi. Vitamin C se nahaja v agrumih in rdeči papriki.

Pomembno je, da veste, da so vse to le posredni znaki pomanjkanja vitaminov. Če ste opazili katero izmed navedenih sprememb, kontaktirajte zdravnika za natančnejšo diagnozo.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close