6 negativnih posledic hujšanja

12. julij 2022

6 negativnih posledic hujšanja

12. julij 2022
Foto: Unsplash

Raziskave kažejo, da hujšanje na napačen način vpliva tudi na vaše zdravje in odnose.

Izguba teže ima številne koristi za zdravje, od boljšega spanca, več energije do zmanjšanja tveganja za bolezni in zgodnjo smrt.

Vendar pa lahko drastična izguba teže, tj. prehitra izguba velike količine teže, povzroči nekatere negativne stranske učinke, za katere morda niste vedeli. Izguba odvečne maščobe lahko pomembno vpliva ne le na vaše telo, ampak tudi na vaše hormone, metabolizem, razpoloženje in celo vaše odnose.

Lahko postanete depresivni

Čeprav izguba teže vodi do nedvomnih fizičnih sprememb, so njeni učinki na duševno zdravje glede na študijo, objavljeno v reviji PLOS One, še vedno manj jasni. Raziskovalci z Univerze v Londonu so ugotovili, da je za ljudi, ki so izgubili pet odstotkov ali več svoje telesne teže, bolj verjetno, da bodo pozneje doživeli depresijo.

Vodilna avtorica študije Sarah Jackson meni, da je upiranje vedno prisotnim skušnjavam nezdrave hrane v sodobni družbi lahko psihično naporno, saj zahteva precejšnjo moč volje in lahko vključuje izpuščanje nekaterih prijetnih dejavnosti.

Foto: Pexels

Pomanjkanje hranil

Številne diete za hujšanje zahtevajo, da iz prehrane izločite celotne skupine živil, kar lahko pomeni tudi, da telo prikrajšate za nekatere bistvene vitamine, minerale in druga hranila. Nutricionistka Leslie Bonci meni, da tovrstne izločitve niso koristne.

Ob tem razlaga, da lahko prekomerno izločanje maščob povzroči znižanje lipidov in s tem zmanjšano absorpcijo v maščobi topnih vitaminov v telesu, kar negativno vpliva na zdravje kože in las. Če se prehranjujete na rastlinski osnovi, morate poskrbeti, da boste našli načine, kako v svojo prehrano vnesti več beljakovin, ki jih potrebujete. Bonci meni, da lahko uživanje samo sadja in zelenjave privede do hujšanja, vendar pa takšna prehrana dolgoročno ni dobra za zdravje.

Težave v odnosih

Študije so pokazale, da je uspešno hujšanje za pare dejansko lažje, če poskušajo shujšati skupaj. Toda glede na študijo 21 parov, ki so jo izvedli raziskovalci z univerze North Carolina State University, bi lahko, če en partner v razmerju shujša, drugi pa ne, to negativno vplivalo na razmerje in potencialno povzročilo težave, ki bi lahko vodile v razhod.

Druga študija, objavljena v reviji JAMA Surgery, je pokazala, da so ljudje, ki so bili podvrženi bariatrični operaciji, s katero so izgubili odvečno težo, izpostavljeni večjemu tveganju za razhod ali ločitev.

Foto: Pexels

Izguba mišične mase

Nutricionistka Emmie Satrazemis pravi, da lahko diete z omejevanjem kalorij povzročijo, da začne telo razgrajevati mišice za energijo in gorivo. Če izgubljate mišice, izgubljate tudi enega najučinkovitejših načinov za kurjenje kalorij, zato povečujete tudi tveganje, da boste izgubljeno težo spet pridobili.

Izguba menstruacije

Po podatkih nacionalne zdravstvene službe Združenega kraljestva lahko čezmerna ali nenadna izguba teže povzroči prenehanje menstruacije. Pretirano omejevanje količine zaužitih kalorij ustavi proizvodnjo hormonov, potrebnih za ovulacijo.

Če se to zgodi, pomeni, da imate prenizko telesno težo, kar je opredeljeno kot indeks telesne mase (ITM), manjši od 18,5. V tem primeru poiščite pomoč nutricionista, da pridobite kilograme na varen in zdrav način.

Foto: Pexels

Ponovno pridobivanje izgubljene teže

Številne študije so pokazale, da hitre diete ali restriktivne nizkokalorične diete preprosto niso vzdržne na dolgi rok. Psihologinja Rebecca Leslie pravi, da če se boste lotili hitre diete, boste shujšali, a le za kratek čas. Izgubljeni kilogrami se bodo vrnili in obstaja celo možnost, da boste pridobili več kilogramov, kot ste jih izgubili.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close