6 odločitev za srečnejše življenje v novem letu!

13. december 2023

6 odločitev za srečnejše življenje v novem letu!

13. december 2023
Foto: Instagram @lise_frt

6 odločitev za srečnejše življenje v novem letu!

13. december 2023
Foto: Instagram @chiaraferragni

Ko se soočimo s svojimi strahovi, bomo odprli obzorja, za katera prej sploh vedeli nismo, da obstajajo.

Še eno leto se izteka in z novim upanjem in poletom se veselimo novih začetkov. Marsikdo si je zadal, da v novem letu shujša, neha kaditi ali opusti druge nezdrave navade. Kot pravi stari pregovor, pa lepota ni v samem cilju, ampak v potovanju do njega.

Če ste si za letošnje leto zadali nov cilj, je odnos do njega v smislu ‘na vse ali nič’ slepa ulica. Ko ste pod pritiskom, pozabljate uživati v stvareh, ki stojijo ob poti do cilja. Začnite o sebi razmišljati pozitivno in tako si boste zastavili bolj realne in lažje dosegljive cilje.

Foto: Instagram @lise_frt

Mi predlagamo naslednjih 6, ki so lahko dosegljivi, obenem pa boste še uživali v življenju:

  1. Detoks od družbenih omrežij

Obkroženi smo z virtualnim svetom in navidezno popolnostjo, poleg tega pa se nam vsiljujejo standardi, ki so za večino ljudi nedosegljivi, nemalokrat pa niso niti zdravi. Letos čim večkrat kliknite na gumb ‘unfollow’ in se otresite obsedenosti s tem, da sledite navidezno popolnim življenjem drugih.

Spomnite se, da v resnici le malokdo živi popolno življenje, tudi če ga hiti razkazovati na družbenih omrežjih. Nehajte spremljati sladkobne objave sveže zaljubljenih parov in tistih, ki se hvalijo s svojim življenjskim slogom. Lažje vam bo. Počistite seznam prijateljev, manj visite na družbenih omrežjih in vaše življenje bo imelo spet več smisla.

Foto: Instagram @sofiaruutu
  1. Uživajte v hrani, ki jo imate radi

Ne delite živil na dobra in slaba, ampak na tista, v katerih uživate ali pa ne. Privoščite si tudi drobne razvade, kot so sladkarije in hitra hrana, vendar zmerno. Če se boste zavestno ogibali hrane, ki ste jo etiketirali kot slabo, a vam diši, boste na koncu le še bolj hrepeneli po njej.

Preveč strikten režim privede do tega, da se hitreje spozabite, potem pa se počutite še krive, na ta račun pa tako trpi tudi vaše psihično zdravje. Zdravo prehrano dodajajte postopoma in se učite uživati v njej.

Foto: Instagram @lise_frt
  1. Pogosteje delajte to, kar vas veseli

Vse se začne kot mentalni proces, na ravni misli. Zato je ‘delo na sebi’ zapleten pojem in zahteva vseživljenjsko učenje ter usmeritev. Ste nekje na poti pozabili, v čem ste uživali včasih, ste zanemarili zabavo in prijatelje? Potem se ustavite in formulo svojega življenja zastavite drugače. Delo in disciplina ter rutina so hvalevredni, vendar ne pozabite tudi uživati v življenju.

Foto: Instagram @avecmar
  1. Spomnite se, da imajo vsi na razpolago samo 24 ur na dan

Sprememba ne pride kar čez noč, prav tako pa nihče ni popoln. To dvoje si ponavljajte, ko pride težko obdobje in bi najraje odnehali. Pretirana samokritika vam le še bolj otežuje pozitivne spremembe, za katere si prizadevate. Prav tako tudi nezadovoljstvo, ki se je najbrž kar nekaj časa kopičilo v vas, ne bo izginilo na ukaz.

Bodite nežni do sebe in ne pozabite, da kakovostne spremembe zahtevajo počasen proces, vključujejo pa tudi vzpone in padce. Bistveno je, da se iz napak učite in da se vedno poberete s tal!

Foto: Instagram @lise_frt
  1. Ne sprejemajte hitrih sodb o drugih

Tako, kot smo pogosto brez potrebe kruti do samih sebe, smo prehitri tudi pri kritizitanju in obsojanju drugih ljudi. Taka je človeška narava, a lahko se ji zavestno uprete. Naučite se prepoznati in ozavestiti trenutke, ko v mislih ali besedah izrekate sodbe o drugih, tudi, če se zdijo ‘na prvo žogo’ resnične.

Kako se počutite, ko o sebi slišite krivično obtožbo, sami pa sebe ne dojemate tako? Samo z ozaveščanjem boste prevzeli nadzor nad negativnimi mislimi, s tem pa boste okoli sebe ustvarjali bolj pozitivno ozračje in k sebi pritegnili pozitivne okoliščine.

Foto: Instagram @marlene_rougier
  1. Naredite vsaj eno stvar, ki se je bojite

Že misel na premik iz cone udobja v mnogih ljudeh vzbudi strah. Neznano in tuje nas plaši, zato se večinoma odločamo, da ne bomo preizkušali meja in se držimo uhojenih poti. Toda, kako se boste naučili česa novega o sebi, če ves čas hodite po isti poti? Včasih je potrebna tudi negativna sprememba (torej padec), da se poberemo in nadaljujemo.

Negotovost in nelagodje nam hkrati pomagajo, da rastemo in se razvijamo. Moč se nahaja v miselni, notranji zmožnosti, da izstopimo iz danih okvirjev. Ko se soočimo s svojimi strahovi, bomo odprli obzorja, za katera prej sploh vedeli nismo, da obstajajo.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close