6 stvari, na katere morate misliti, pred naslednjim potovanjem

22. december 2023

6 stvari, na katere morate misliti, pred naslednjim potovanjem

22. december 2023
Foto: Pexels

Četudi ste spontani in svoje potovanje izbirate s slepim sprehodom po zemljevidu, je še vedno potrebnega nekaj obveznega načrtovanja in zbiranje vseh potrebnih informacij.

Potovanja in raziskovanje novih dežel je resnično krasno, malce manj pa načrtovanje pred odhodom in organizacija vseh stvari. Načrtovanje, urejanje potovalnih listin, zavarovanj in zbiranje vseh potrebnih informacij je tudi del potovanj, da potem naše prijetne dogodivščine ne nadomestijo neprijetne zagate.

Preden boste spakirali kovčke, preverite vreme, valuto v izbrani državi, zdravstveno oskrbo ter seveda zanimivosti, ki si jih ne smete spregledati.

Foto: Pexels

1. Valuta

Menjalni tečaji so vsekakor ena od stvari, na katere bodite pozorni, četudi je sedaj v večini držav (vsaj razvitih) možno skoraj povsod plačevanje s kartico. Ena največjih napak, ki jo lahko naredite je, da zamenjate denar za tujo valuto že v matični državi ali na letališču, kjer je stopnja konverzije slabša. Najboljše je, da denar dvignete na bankomatu, ko prispete na destinacijo, vendar se pozanimajte, kateri bankomati v državi, v katero potujete, so varni.

Če vam je strah, da bi vam ukradli kartico, pred potovanjem obvestite banko, čeprav se v praksi navadno izkaže, da banka že sama obvesti imetnika, če sumi na kazniva dejanja. Pri planiranju financ vedno računajte na nepričakovane stroške, imejte kartico za nujne primere in denar porazdeljen po različnih torbah ali denarnicah.

2. Način prevoza

Kateri način prevoza boste izbrali, ko prispete na cilj? Seveda je odvisno od države, v kateri ste. Če imate name prepotovati daljše razdalje, je najem avtomobila vedno najboljša in najugodnejša izbira. Preverite ponudbe različnih podjetij in bodite pozorni, da najem krije vse stroške v primeru nesreč. V primeru, da boste v večini nastanjeni na eni lokaciji, potem, je javni prevoz po navadi najugodnejša izbira. Za popotnike z nahrbtnikom je dobra izbira tudi potovanje z vlakom, v zadnjem času so sicer predvsem priljubljene luksuzne počitnice z vlakom.

Foto: Instagram @lacey_spalding

3. Prenočitve

Danes je možnosti za nastanitev res veliko, vse je odvisno od vaših želja, zahtev, »sloga« potovanja, predvsem pa globine vaše denarnice. K sreči lahko večino ocen preberete na spletu. Bodite previdni pri najemu preko Airbnb, kjer so povečini preverjeni ponudniki, se pa najde tudi kakšen nepridiprav, zato temeljito preberite vse ocene in nasvete drugih potnikov.

4. Zavarovanje

Da, to je pomembna stvar, o kateri bi morali razmišljati že od začetka načrtovanja potovanja, pa je za večino to zadnja skrb. Nedvomno se je že tudi vam zgodilo, da niste imeli s sabo turističnega zavarovanja. Četudi ni obvezno, je zagotovo ena izmed stvari, ki je ne smete pozabiti, enako kot potovalnih listin. Prav je, da smo optimisti in ne razmišljamo o nesreči, ki se lahko pripeti, ko smo na dopustu, je pa pametno. Stroški zdravstvene oskrbe v tujini, še posebej izven Evrope so astronomske in lahko zaradi njih krepko presežete vaš limit potovanja, morda tudi premoženja.

Foto: Instagram @katarina_bencek

5. Elektronika

Brez elektronike danes težko preživimo, kajne? Za vse naprave, ki jih boste uporabljali, preverite, ali v izbrani državi potrebujete poseben adapter za polnjenje, kot imajo v Angliji ali Ameriki na primer. Pomembno pa je, da se pozanimate tudi o cenah gostovanja v tujini, da vas po prihodu domov, ne bo bolela glava zaradi visokega računa. Če greste na dopust, si privoščite oddih od službenih obveznosti in konec koncev tudi družbenih omrežij. Vse slike boste lahko objavili tudi kasneje.

6. Kultura

Preden odpotujete, je priporočljivo, da si preberete vse pomembne informacije o državi in kulturi. Preverite, kako je z oblačili, če boste raziskovali mesta, kulturne ustanove in predvsem cerkve. Kako je z napitninami? Ali obstajajo kašne fraze, besede, ki bi bile lahko žaljive? Tako se boste izognili morebitnim neprijetnostim in uživali v oddihu.

Foto: Instagram @dancingtheearth

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close