7 nasvetov, kako porabiti praznične kalorije

03. januar 2024

7 nasvetov, kako porabiti praznične kalorije

03. januar 2024
Foto: Instagram @petitemuse

7 nasvetov, kako porabiti praznične kalorije

03. januar 2024
Foto: Instagram @petitemuse

Za začetek naj povemo, da se strogih diet po načelu “nič jesti” izogibajte v širokem loku.

Praznike večina enači s prekomernim uživanjem hrane, ob tem pa ne pomislimo na enormno količino kalorij, ki jih vnašamo v telo. Drugi pa imajo slabo vest ob misli na vso to hrano, ki jo bodo ‘morali’ pojesti.

Da bi bil občutek krivde manjši, smo pripravili sedem nasvetov, kako telo pripraviti, da bo porabilo več kalorij ter pospešilo prebavo.

Za začetek naj povemo, da se strogih diet po načelu ‘nič jesti’ izogibajte v širokem loku. Take diete so mogoče primerne za kratkoročno razstrupitev, na daljši rok pa pomeni, da se bodo kilogrami vrnili še hitreje kot so izginili.

Foto: Instagram @larabegic

Namesto tega poskusite z naslednjimi nasveti:

Dnevno pojejte 5 manjših obrokov

Velika napaka, ki jo pri dietah delamo, je izpuščanje obrokov. Nutricisti svetujejo, naj užijemo 5 manjših dnevnih obrokov, saj bo le tako naš metabolizem v nenehnem aktivnem stanju in bo efektivno porabljalo kalorije.

Izogibajte se ogljikovim hidratom in uživajte več beljakovin

Kruh, sladkor in alkohol odstranite z vašega menija, svojo kiuhinjo pa napolnite z živili, ki vsebujejo visokokvalitetne beljakovine (piščančje ali puranje meso, jajca, grah, fižol, čičerika, tofu, …) ter s sadjem in zelenjavo.

Temna čokolada je sladek in kvaliteten greh

Kadar vaše telo vsake toliko časa od vas zahteva vnos sladkorja, se posladkajte s čokolado, vendar naj ta ne bo mlečna, ampak temna, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava.

Foto: Unsplash

Ne pozabite na vitamin D

Zimski dnevi ponavadi ne nudijo veliko priložnosti, da se prepuščamo sončnim žarkom, s katerimi pridobivamo vitamin D, zato zanj poskrbimo s pomočjo lososa in tune. Če tega ne uživate, si kupite kakovostna prehranska dopolnila. Vsebnost vitamina D nam namreč omogoča, da kalorije hitreje porabimo, vpliva pa tudi na dvig našega razpoloženja.

Voda in zeleni čaj

Organizem razvajajte vsaj z litrom in pol vode dnevno. Poleg vode pijte tudi zeleni čaj, ki omogoča hitrejše izgorevanje maščob, še posebej takrat, ko se gibate. Razne raziskave so dokazale, da zeleni čaj organizmu pomaga, da dnevno pokuri 3-4 odstotke kalorij več.

Foto: Instagram @keziacook

V treninge vključite kratke kardio intervale

Kardio trening dokazano pospešuje presnovo, izgoreva maščobe in pomaga pri izgubi teže, zato predlagamo, da v redne treninge dodate še kratke 15-minutne kardio vaje.

Vsaj 7 ur spanja na dan

Izgorevanje kalorij je povezano tudi s spanjem. Če ne spite dovolj, se povečuje hormon stresa, ki negativno vpliva na delovno produktivnost in kar je še bolj pomembno, drastično zmanjšuje sposobnost segrevanja maščob, ne glede na vašo prehrano in gibanje.

Avtor
Piše

Uredništvo

Style. Več novic

New Report

Close