7 ritualov, zaradi katerih se boste to zimo bolje počutili

19. december 2023

7 ritualov, zaradi katerih se boste to zimo bolje počutili

19. december 2023
Foto: Instagram @alisontoby

7 ritualov, zaradi katerih se boste to zimo bolje počutili

19. december 2023
Foto: Instagram @alisontoby

Ali kdaj pomislite nase, na svoje želje in potrebe? Si vzamete čas, da premislite, doživite svoje trenutke v miru in tišini? Upoštevajte teh 7 ritualov, s pomočjo katerih se boste to zimo napolnili s prepotrebno svežo, pozitivno in predvsem lepo energijo.

Obiščite svojo priljubljeno kavarno

Sami na kavo? Zakaj pa ne! Vzemite si trenutek zase in se odpravite na kavo sami, naročite tisti rogljiček ali sladico, ki si jo vedno ogledujete in uživajte v trenutku. Obvezno brez telefona in slabe vesti!

Foto: Instagram @maralafontan

Poskrbite za dovolj vitamina D

Pozimi našemu telesu primanjkuje vitamina D, zato ga morate poskrbeti, da ga boste zaužili dovolj. Eden izmed enostavnejših načinov je seveda izbira ustreznih prehranskih dopolnil, drugi, nam bolj všečen, pa je lovljenje sonca na vsakem možnem koraku. Veliko bolje se boste počutili, če boste preživeli več časa na svežem zraku, četudi bodo temperature krepko pod ničlo. Ne pozabite za sončno zaščito kože, saj so UV žarki pozimi prav tako škodljivi kot poleti.

Foto: Instagram @hannaschonberg

Prosti čas preživite obdani s knjigami in filmi

Potopite se v domišljijski svet in odkrijte nove zgodbe. Odmaknite se od vsakdana z branjem dobrih knjig ali ogledom dobrih filmov, ki so že dolgo na vašem seznamu. Ne glede na žanr knjig in filmov, bo to čas, ko boste pozabili na zunanji svet in se sprostili.

Foto: Instagram @rusticpages

Naredite si seznam in poslušajte pesmi, ki vas spravijo v dobro voljo

Razmislite, katere pesmi v vas prebudijo prijetna čustva, ob katerih ritmih se najraje pozibavate ter katere uspešnice vas popeljejo na pot prijetnih spominov. Ustvarite si seznam in ga predvajajte v avtomobilu, med kuhanjem in pospravljanjem, na sprehodu s psom ali kadarkoli, ko potrebujete tisti kanček dodatne energije in pozitivne moči.

Foto: Unsplash

Svoj dom napolnite s šopki rož ali lončnicami

Bližje smo naravi, bolje se počutimo, zato povabite naravo v vaš dom. Na tržnici si kupite najlepši šopek ali zavijte v najbližjo vrtnarijo in izberite nove okrasne lončnice. Cvetlice pozitivno vplivajo na dušeno počutje, zmanjšajo anksioznost in depresivnost ter povečajo kreativno energijo. To je še posebej pomembno, če veliko časa preživite doma oz. na primer delate od doma.

Foto: Pexels

Prižgite si dišečo svečo

Tako kot naravna pozitivno vpliva na naše počutje, prav tako vonjave. Prijetne dišave nam v spomin prikličejo prijetne spomine in nas pomirjajo. Vonj dišečih sveč spodbuja naš limbični sistem, del možganov, v katerem se nahajajo naš spomin in čustva. Izločajo se lahko hormoni, kot sta serotonin in dopamin, ki pomagajo uravnavati razpoloženje.

Preizkusite in ustvarite nove recepte

Zakaj ne bi poskusili kakšen nov recept, eksperimentirali z začimbami drugih svetovnih kuhinj ali s slaščicami presenetili svojo boljšo polovico? Precej ljudi namreč sprošča kuhanje, saj prebudi vse čute, spodbuja kreativno mišljenje, pa tudi razvija nova znanja in spretnosti. Že nekaj časa razmišljate, da bi v svojo prehrano vključili več zelenjave? Potrebujete ideje za zdravo malico za v službo ali na pot? Pokukajte na Instagram, kjer najdete obilico idej, ob katerih se vam bodo cedile sline.

Foto: Instagram @hannaschonberg

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close