7 vrst počitka in katere resnično delujejo

25. julij 2023

7 vrst počitka in katere resnično delujejo

25. julij 2023
Foto: Pexels

Se počutite izčrpano? Ne le psihično, ampak tudi fizično? 36-letna novinarka je za Glamour razkrila, kako se je rešila utrujenosti in odgrnila zavese, ki jih je zagrinjala vsako popoldne.

Nagrajena britanska novinarka Laura Capon je dosegla fazo, ki bi jo lahko opisali kot izgorelost, izpraznjeno socialno baterijo in bolečino v spodnjem delu hrbta, ki ne izginja. Ko je njena potreba za umikom v hibernacijo postala že skoraj neznosna, je slišala za 7 vrst počitka, ki jih je v svoji knjigi Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity opisala dr. Saundra Dalton-Smith, zdravnica interne medicine iz Alabame.

Njenih sedem vrst počitka vključuje telesni, duševni, čutni, ustvarjalni, čustveni, socialni in duhovni odmor. Saundra Dalton-Smith zagovarja, da mora biti vseh sedem vrst v ravnovesju, če želimo primanjkljaj počitka resnično ozdraviti.

Foto: Pexels

1. Fizični počitek (pasivni)

Spanje in dremež dr. Saunda opisuje kot pasivni fizični počitek. Ker se je Laura odpravljala spat šele okoli 1.30, se je vsako jutro zbujala z občutkom utrujenosti. Njeni prijatelji so spali že ob 22. uri, zato se je odločila, da bo to poskusila tudi sama. Laurin novi čas za spanje je pomenil, da se je zbujala dve uri prej kot običajno, a takšnega ritma se ni mogla držati. Toda čeprav se je odpravljala spat po 22. uri, je vseeno vsako noč zaspala pred polnočjo.

Fizični počitek (aktivni)

Drugo vrsto fizičnega počitka dr. Saunda definira kot aktivno. Gre za raztezanje, jogo, pilates, masažo, karkoli, kar izboljša cirkulacijo. Laura je zaradi dolgega sedenja občutila bolečino v spodnjem delu hrbta, zato se je odpravila na masažo. “Izkazalo se je, da je moje telo bolj zavozlano od škatle z nakitom. Medtem ko sem morala stisniti zobe, ko mi je terapevt gnetel posebej boleč predel med rameni, se mi je zdelo, da dobesedno čutim, kako napetost zapušča telo.”

Foto: Pexels

2. Duševni počitek

Laura se je z umirjen telesom obrnila h glasnemu umu. Dr. Saundra trdi, da za zbistritev glave ne potrebujemo počitnic, temveč vodenje dnevnika in načrtovanje kratkih odmorov v delovnem dnevu.

Duševni počitek je nedvomno koristen, a Laura priznava, da pristop dr. Saundre za njo preprosto ni deloval. Čeprav ji delovnega odmora ni manjkalo, se je ob razporejanju kratkih počitkov počutila izgubljeno. Spraševala se je, kaj naj v tem času počne in imela je občutek, da jo takšne vrste počitek utruja bolj kot delo.

3. Čutni počitek

“Če je bil duševni počitek neuspeh, je bil čutni počitek katastrofa,” pravi Laura. Čutni počitek je povezan z našim časom pred zaslonom in dr. Saundra spodbuja trenutke senzorne deprivacije. A Laura je zaradi svojega dela priklenjena na zaslon, težavo pa vidi v tem, da lahko oči zapre za minuto, ob odprtju pa jo počaka “88 neprebranih Whatsapp sporočil, 253 e-poštnih sporočil, neodgovorjen klic in glasovna pošta od zobozdravnika.”

Foto: Pexels

4. Ustvarjalni počitek

Pri ustvarjalnem počitku so se za Lauro stvari ponovno obrnile na boljše. Pri tej vrsti gre namreč za uživanje v umetnosti, bodisi v gledanju serije bodisi v občudovanju umetniških slik. Laura je zato uokvirila in obesila slike, ki so leta ležale pod njeno posteljo, začela pa se je tudi zavedati vrednosti svojega življenja in vsega, kar ima. “Videla sem celo malega jelena, ki sem ga seveda posnela in takoj poslala v Whatsapp klepet, kar je uničilo moj čutni počitek.”

5. Čustveni počitek

Laura ocenjuje, da je bil čustven počitek zanjo ključnega pomena – “oddih od ugajanja ljudem in prostor za svobodno izražanje čustev.” Potrebe drugih je mnogokrat postavljala pred svoje in izziv, da se postavi na prvo mesto, jo je spremenil.

Začelo se je tako, da je zavrnila povabila na službene dogodke, ki se jih ni želela udeležiti, in kave, na katere ni želela iti. Največji preboj s čustvenim počitkom pa je za njo predstavljalo sporočilo, ki ga je poslala prijatelju, ko jo je prizadel. Ker sebe Laura opisuje kot osebo, ki želi ugajati drugim, pravi, da tega prej ne bi storila, zdaj pa se je počutila lažje, saj ji je z ramen padlo breme prepira.

Foto: Pexels

6. Socialni počitek

Socialni počitek je za Lauro prepleten s čustvenim, saj gre pri obeh za odnose, ki nas oživljajo oziroma izčrpavajo. “Ko sem zavrnila socialno-delavne dogodke, mi je ostalo veliko časa za nečakinjo in nečaka, ki ju imam rada bolj kot karkoli drugega.”

7. Duhovni počitek

Dr. Saundrin zadnji korak zajema vključitev v nekaj, “kar je večje od vas samih”, pa naj bo to molitev ali meditacija. Utišanje lastnega uma je ena izmed najtežjih nalog, zato dr. Saundra predlaga sodelovanje v skupnosti. Toda Laura poudarja, da so trenutki človeške povezanosti, ko si na primer vzame čas za klepet s starejšim parom na sprehodu, za njo pomembnejši od petnajstih minut tišine.

Foto: Pexels

Pristop dr. Saundre je pravzaprav vzpostavitev ravnovesja v življenju in osredotočanje na to, kar je pomembno ter zavračanje tistega, kar ni. Laura pa dodaja: “Zame je bila moja izčrpanost gasilni aparat za srečo v mojem življenju in čeprav me še vedno boli hrbet in še naprej pritiskam na dremež, je občutek izgorelosti in strahu končno izginil.”

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close