8 filmov, ki bi jih morala videti vsaka ženska

17. marec 2024

8 filmov, ki bi jih morala videti vsaka ženska

17. marec 2024
Foto: Profimedia

Predstavljamo vam močne, odločne in svojeglave ženske, ki bodo kot junakinje iz filmskih zgodb navdihnile tudi vas.

Močni ženski liki so nam všeč tako v vsakdanjem življenju, kot v literaturi in filmu. Če ste zadnje čase morebiti malce izgubile motivacijo za življenje in delo, lahko nov zagon poiščete pri teh junakinjah iz filmskih zgodb, ki nas navdušujejo in nam dajejo vedno nov navdih.

V nadaljevanju vam predstavljamo močne, odločne in svojeglave ženske, ki vas bodo kot filmske junakinje motivirale za nadaljnje korake, če ne drugega, pa vam dale vsaj snov za razmislek.

  1. Erin Brockovich (2000)

Brezposelna mati samohranilka Erin Brockovich, ki jo igra Julia Roberts, se prelevi v pravno asistentko in skoraj sama pomete z elektrarno, ki jo krivijo za onesnaženja mestnega vodovoda.

Erin Brockovich je močna, odločna in samostojna ženska, ki se ne ukloni pritiskom in se bori za to, kar verjame. Film, ki temelji na resnični zgodbi, prinaša pomembno sporočilo o ženski moči in vztrajnosti.

  1. Delovno dekle (1988)

Delovno dekle je prijetna komedija o ambiciozni tajnici Tess McGill (Melanie Griffith), ki se s pomočjo prijatelja Jacka (Harrison Ford) trudi prelisičiti svojo premeteno šefico Katharine (Sigourney Weaver) pri velikem poslu. Tako bi končno napredovala, se znebila tajniških del in predvsem segla po velikih denarjih.

Pesem Let the River Run je bila nagrajena z oskarjem, film pa je bil poleg tega nominiran še za pet zlatih kipcev.

  1. Jeklene magnolije (1989)

Malce sramežljiva kozmetičarka Annelle Dupuy (Daryl Hannah) pride v malo mesto v Louisiani in dobi delo v kozmetičnem salonu, kjer se vsakodnevno zbira majhna skupina žensk. Delijo si radosti in žalost ter druga drugi postanejo podpora.

Za oskarja nominirana drama, v kateri igrajo še Julia Roberts, Dolly Parton in Sally Field, pripoveduje zgodbo o tesnih prijateljicah, ki si v težkih trenutkih stojijo ob strani.

  1. Coco Chanel (2009)

Film iz leta 2009 govori o mladosti legendarne modne oblikovalke, ki jo je upodobila Audrey Tautou ter njenem vzponu v modni svetovni vrh. Od sirotišnice, kjer so jo pustili starši, do dela v zakotnem baru, kjer je delala kot pevka – začetki te kasnejše velike ljubiteljice luksuza so bili nadvse skromni. Toda Coco na poti do vrha prav nič ne ustavi.

  1. Hudičevka v Pradi (2006)

Andy Sachs (Anne Hathaway) je mlada novinarka s podeželja, ki bi rada dobila službo pri eni izmed znanih revij. V ta namen se preseli v New York in zaprosi za delo pri reviji Runway, najprestižnejši modni reviji v ZDA. Čeprav se ne spozna na modo, je to edina revija, ki ponuja novo delovno mesto, in sicer mesto druge pomočnice urednice Mirande Priestly (Meryl Streep).

Andy službo z veseljem sprejme, a hitro spozna, da je Miranda diva brez primere ter da se za njenim bleščečim videzom in zahtevno naravo skriva osamljena in zagrenjena ženska.

  1. Nasmeh Mone Lise (2003)

Piše se leto 1953. To je čas, ko so vloge žensk v družbi že vnaprej določene. Mlada profesorica Katherine Watson (Julia Roberts) pride na elitno dekliško šolo v Novi Angliji poučevat umetnostno zgodovino. Od svojih študentk pričakuje, da bodo izkoristile priložnosti, ki se jim ponujajo, ter zrasle v samozavestne ženske, ki bodo enakopravne moškim.

Toda prestižna univerza se strogo drži uveljavljenih starokopitnih pravil in načel. Ker Katherine dekleta spodbuja, naj mislijo s svojo glavo, se zameri vodstvu fakultete, na negativen odziv pa sprva naleti tudi pri večini svojih učenk.

  1. Še vedno Alice (2014)

Alice Howland (Julianne Moore), priznana profesorica lingvistike in srečno poročena mati treh odraslih otrok, opazi, da je začela pozabljati besede. Ko obišče zdravnika, ji ta postavi diagnozo zgodnje Alzheimerjeve bolezni. Začne se presunljiva bitka, da bi ostala povezana s svojo družino. Film je izjemni Julianne Moore prinesel zlati globus in oskarja za najboljšo igralko.

  1. Dekle, ki sem jo ljubil (1973)

Katie Morosky (Barbra Streisand) in Hubbell Gardiner (Robert Redford) se spoznata med študijem. Katie je predana aktivistka, ki na glas izraža svoja načela, medtem ko je Hubbell tipičen len študent, ki ga ne briga za druge.

Spet se srečata šele dolga leta po koncu študija in se zapleteta v strastno ljubezensko razmerje, ki pa je ves čas na preizkušnji zaradi velikih razlik v značajih in načinu razmišljanja.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close