85-letna igralka deli svojo skrivnost za življenje brez depresije

17. februar 2023

85-letna igralka deli svojo skrivnost za življenje brez depresije

17. februar 2023
Foto: Profimedia

Verjetno ni treba poudarjati, kako zelo Jane Fonda ljubi gibanje, toda vseeno.

Igralka in legenda fitnes kaset z leti postaja vse močnejša in polna življenja. Svoje sledilce na Instagramu neprestano vzpodbuja, naj se gibajo in ostajajo aktivni. Nedavno je na dogodku, ki ga je gostil H&M, povedala, da gibanje ni pomembno samo zaradi ohranjanja fizičnega, temveč tudi duševnega zdravja. 

“Nisem vedela, da je pomembno, da telovadim, dokler nisem bila v svojih tridesetih,” je povedala in se pošalila, da se je kot najstnica pri športni vzgoji vedno izgovarjala na menstruacijo, da ji ne bi bilo treba telovaditi. 

“Šele v svojih poznih tridesetih, zgodnjih štiridesetih sem dejansko postala aktivna. Življenje preden sem bila aktivna ni bilo niti približno tako dobro, kot takrat, ko sem se začela gibati.”

Jane Fonda

Pravi, da je z gibanjem začela pri sebi opažati številne spremembe, tudi pri svojem psihičnem zdravju, kar je razlog, da še naprej vztrajno telovadi. Igralka namreč pravi, da je v njeni družini veliko depresije in najboljši način, da se s tem spopadamo, je z gibanjem. 

Da gibanje zares pomaga, potrjuje tudi Ameriško psihološko združenje (APA), ki navaja, da redno gibanje zmanjšuje občutke stresa, anksioznosti in depresije. Pri tem ni pomembno, ali gre za sprehod, tek ali dvigovanje uteži – gibanje izboljša našo voljo in nas prisili, da razmišljamo bolj pozitivno. 

Foto: Profimedia

Jane Fonda je svoje najljubše vaje delila že prek kaset, ki še danes ostajajo ene najbolj prodajanih kaset na svetu. Danes sicer pravi, da se najraje loteva lažjih vaj za moč, v svojo telovadno rutino pa rada vključi tudi odpornostne trakove. 

Pravi, da ji telovadba pomaga ostati aktivna tudi v vsakdanjem življenju. “Moraš ostati močan,” pravi. “Imam vnuka, ki je star tri leta, in še vedno ga lahko dvignem. Mislim, moram upogniti kolena in, saj veste, traja nekaj časa, da ga spravim tja gor, ampak še vedno ga lahko dvignem,” se pohvali in dodaja, da z gibanjem obdrži določeno stopnjo samostojnosti, na primer, da lahko sama nese nakupovalne vrečke. 

Igralka je spregovorila tudi o svoji izkušnji z rakom. Diagnozo je dobila septembra lani, kemoterapija pa je bila uspešna, tako da je zdaj v remisiji. “Zmagala sem,” je vesela Fonda.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close