9 znakov, da imate nadzorujočega partnerja

28. junij 2022

9 znakov, da imate nadzorujočega partnerja

28. junij 2022
Foto: Unsplash

Partnerji, ki radi nadzirajo svoje boljše polovice, pogosto to zelo dobro skrivajo. Kako prepoznati, da ste v razmerju z nekom, ki vas bo celo življenje nadziral?

Ob začetku zveze je popolnoma običajno, da želim čim več časa preživeti s partnerjem in čim več vedeti o njem. V svoji zaljubljenosti pa lahko pogosto spregledamo znake, da je naš partner pravzaprav preveč nadzorujoč. Kmalu se to spremeni v več let zveze in mi ugotovimo, da nimamo niti enega zunanjega prijatelja ali odnosa s komerkoli, ki ni naš partner.

Če se vedno bolj sprašujete, kdaj so se stvari tako spremenile in pogrešate svojo avtonomnost, potem ste morda v zvezi z nekom, ki vas preveč nadzira.

Znaki, da ste v nadzorujočem razmerju

Zagotovo ste že slišali za učinek kuhane žabe – če jo vržete v vrelo vodo, bo skočila ven, če pa vodo počasi segrevate, bo ostala v njej, dokler se ne skuha. Enako analogijo lahko uporabimo za nadzorujočega partnerja.

Nekatera njihova obnašanja so na začetku lahko zelo subtilna in jih sploh ne opazite, skozi čas pa so vedno bolj prisotna, a že integrirana v vaše razmerje. Vprašanje pa je: kako se vi počutite glede njegovega obnašanja?

1. Izolira vas od prijateljev in družine

To se običajno začne zelo subtilno. “Najprej so to pritožbe, da ste preveč na telefonu z bratom, ali da mu ni všeč vaš prijatelj in ne želi, da se z njim družite,” razlaga klinična psihologinja dr. Andrea Bonior.

Foto: Pexels

Ali pa vas poskuša obrniti proti nekomu, ki je že dolgo v vašem življenju. “Njihov cilj je, da vas oropajo vašega podpornega sistema in posledično vaše moči, zato da se jim ne boste mogli upreti,” še razlaga psihologinja.

2. Neprestano kritiziranje

Tako kot izolacija se tudi kritiziranje začne zelo subtilno. Pogosto se lahko prepričamo, da je kritika našega partnerja v resnici upravičena in utemeljena. “Ali pa se prepričujete, da ni tak problem, če vašemu partnerju vaše obleke niso všeč. Vendar, če je kritiziranje že stalnica v vašem razmerju, potem se boste težko kadarkoli počutili ljubljene. Če bi bila v očeh vašega partnerja vsaka stvar na vas lahko boljša, potem ne boste dolgo zdržali,” pravi Andrea.

3. Preveč je zaščitniški

Ljudje posesivnost pogosto menjamo z skrbjo. Če hoče vaš partner neprestano vedeti kje ste, s kom ste, kaj počnete, je to zaskrbljujoče. “Če meni, da ste varni samo, ko ste z njim in da mora biti del vsake vaše odločitve, potem ima po vsej verjetnosti močno željo po neprestanem nadzoru,” razlaga dr. Bonior.

4. Obtoževanje in paranoja

Na začetku razmerja je kanček ljubosumja lahko mnogim laskajoč. A če vaš partner postane strašljivo ljubosumen, vas neprestano obtožuje, da varate in vsako interakcijo z nasprotnim spolom jemlje kot flirtanje, vas po vsej verjetnosti želi nadzirati.

Foto: Unsplash

5. Ne spoštuje vašega časa zase

“Eden izmed načinov, da vas vaš partner oropa energije je, da v vas zbudi občutke krivde, če si želite nekaj časa zase. Popolnoma naravno je, da partnerja potrebujeta čas zase, vendar pa se v nadzorujočih razmerjih žrtev običajno počuti krivo za čas, ki si ga želi preživeti sama,” pravi psihologinja dr. Bonior.

6. Neprestano prepiranje

Ena izmed taktik nadzorujočega partnerja je tudi neprestano prepiranje do te točke, da postanete utrujeni in se ne želite prepirati več. “Še posebej, če ste zelo pasivni in se neradi kregate, bo vaš partner iskal zmago v vsakem prepiru,” razlaga Andrea.” Tako neprestano išče prepire, zato da se vedno lahko počuti kot zmagovalec.”

7. Ne posluša vas

Ste morda opazili, da vas nenehno prekinja, moti in zavrača vaša mnenja? Ali pa v vaših pogovorih vedno tako prevladuje on, da se ne morete spomniti, kdaj vas je nazadnje nekaj vprašal. Pomislite tudi, ali ste jim kdaj poskušali razložiti kaj o svojem počutju in vas je partner dejansko poslušal ali takoj zavrnil?

Foto: Pexels

8. Mislite, da ste nori

Nadzorujoči in manipulativni partnerji vas bodo pogosto prepričevali, da si stvari domišljate. “Imel bo izbruh jeze, nato pa vas bo prepričeval, da sploh ni bilo tako grozno. Ali pa se vam bo lagal in vas prepričeval, da se narobe spomnite. Ob njem se boste pogosto vprašali, če postajate nori,” opozarja psihologinja dr. Bonior.

9. Grožnje

Mnogi mislijo, da morajo biti grožnje očitne, a pogosto se pričnejo zelo prikrito. “Če vam partner grozi, da vam bo nekaj odvzel, ali pa boste ostali brez določenih privilegijev, je tudi znak nadzora in nasilja. Ali pa če vam grozi, da si bo nekaj naredil, gre za veliko manipulacijo. S tem vas vaš partner nadzira, da ne bi storili kar želite,” še prav Andrea.

Če ste se znašli v nasilnem ali nadzorujočem nasilju, se obrnite na bližje ali na strokovno pomoč, ki vam bodo pomagali razmerje zapustiti.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close