Nutricionisti razkrivajo 5 pozitivnih učinkov pitja vode z limono

08. april 2023

Nutricionisti razkrivajo 5 pozitivnih učinkov pitja vode z limono

08. april 2023
Foto: Unsplash

Nedvomno ste že slišali, da naj bi imelo zaužitje vode z limono na tešče pozitivne učinke na zdravje. Nutricionisti razkrivajo, zakaj.

Pitje vode z dodatkom limoninega soka zgodaj zjutraj je eden od najbolj priporočljivih nasvetov za dobro počutje. Koristi limone namreč presegajo zgolj razstrupljanje. Kako lahko z limonino vodo izboljšate svoje zdravje, pojasnjuje strokovnjakinja za prehrano Laura Parada.

1. Preprečuje napihnjenost

“Zjutraj pomaga zagnati proces prebave,” pravi Parada in dodaja, da pomaga tudi v boju proti prebavnim motnjam, zgagi in napihnjenosti. Znano je tudi, da limona spodbuja nastajanje žolča in želodčnih sokov ter tako lahko prepreči nastajanje plinov.

2. Krepi imunski sistem

Limona ima visoko vsebnost vitamina C, poleg tega je bogata tudi z vitaminom B, kalcijem, železom, magnezijem, kalijem in encimi. Voda z limono je obenem nizkokalorična in ne vsebuje veliko sladkorja. Za primerjavo, če bi zamenjali limono s sokom polovice pomaranče, bi dobili skoraj dvakrat več kalorij in približno trikrat več sladkorja.

3. Skrbi za lepši videz kože

Limonin sok je dober tudi za kožo, saj ima visoko vsebnost antioksidantov, ki “preprečujejo poškodbe, nastale zaradi prostih radikalov”, pravi Parada. Še ena izmed super sestavin limone pa so flavonoidi, ki delujejo antioksidativno ter protivnetno.

Foto: Unsplash

4. Hidrira telo in spodbuja presnovo

Zlasti zjutraj na prazen želodec voda z limono na učinkovit način spodbudi presnovo. Še ena od prednosti kozarca vode z dodatkom limoninega soka? “Limona poskrbi za prijeten okus, zaradi katerega je pitje velike količine vode lažje,” pravi Parada.

5. Preprečuje zaprtost

“Voda z limono izboljša prehodnost črevesja in hidrira debelo črevo,” pravi Parada, zato lahko pomaga pri zaprtju, zlasti, če jo spijete na tešče. Poleg tega je limona bogata z vlakninami, ki prav tako ugodno vplivajo na zdravje črevesja ter pomaga preprečevati nalaganje mineralov v ledvicah in s tem nastanek ledvičnih kamnov.

Foto: Unsplash


Vroča ali hladna?

Nič od tega! Pomembno, da je temperatura vode mlačna, saj se pri stopinjah, ki so podobne temperaturi našega telesa, veliko hitreje absorbira, saj vodi tako ni treba znižati temperature, da bi se prebavila”, dodaja nutricionistka.

In ne, limona ne zakisa telesa

Med vsemi prednostmi, ki jih ima ta napitek, ni alkalizacije, pravi Parada. “Pogosto je slišati, da bi lahko limonina voda spremenila pH krvi z alkalizirajočim učinkom. Vendar to ne drži, saj so za uravnavanje kislosti krvi odgovorne ledvice, jetra in pljuča, ki jo ohranjajo v razponu od 7,3 do 7,5,” pravi.

Izboljšanje okusa

Nekateri niso največji ljubitelji izrazitega kislega okusa limone in jo težko spravijo po grlu navzdol. V kolikor ste eni izmed njih, predlagamo, da vodo z limono popestrite še z listi mete, lahko tudi žličko medu ali pa ščepcem kurkume. V vodo z limono lahko dodate na lističe narezano jagodo ali kumarico.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close