Ste pripravljeni na 75-dnevni izziv?

31. marec 2023

Ste pripravljeni na 75-dnevni izziv?

31. marec 2023
Foto: Instagram @neta_alchimister

75 Hard izziv. Že v imenu pove, da je težak. Ali se ga je sploh vredno lotiti?

Če mislite, da gre za nov fitnes izziv, potem boste razočarani. Na spletni strani izziva 75 Hard piše, da gre za “transformativni program mentalne trdnosti”, ki združuje fitnes, nutricionistiko, samoizpopolnjevanje ter fizično in mentalno disciplino. 

Začetnik izziva je podkaster in podjetnik Andy Frisella, ki je navdih dobil ob intervjuju z “železnim kavbojem” Jamesom Lawrencem. Ta se je lotil petdesetih Ironman tekem v petdesetih dneh ter v vseh petdesetih državah, v intervjuju s Frisello pa je povedal, da se moraš, če želiš postati mentalno trden, postaviti v neprijetne situacije. 

Frisella je nato razvil 75-dnevni program, ki temelji na petih zapovedih: 

  1. Sledi dieti po svoji izbiri, toda ta mora vsebovati strukturiran načrt obrokov, imeti mora cilj v obliki fizične izboljšave. Alkohola ni dovoljeno uživati. 
  2. Dnevno morate telovaditi dvakrat, vsakič po 45 minut, od tega morate enkrat telovaditi zunaj in drugič znotraj.
  3. Vsak dan slikajte svoj napredek.
  4. Spijte 3,8 litrov vode.
  5. Preberite deset strani knjige, ki je nefikcijska oziroma stvarni roman (ne smete poslušati avdioknjig). 

Če se ne držite vseh pravil vsak dan, morate dneve začeti šteti od začetka, prav tako ne smete prilagajati pravil. 

Frisella trdi, da vam bo ta program pokazal, kako postati bolj samozavestni, kako se zares ceniti in verjeti vase, bolj boste hrabri in trdoživi, posledic pa ne boste občutili zgolj na sebi, temveč tudi na svoji karieri, pri odnosih, upravljanju s časom, razmišljanju in fizičnem počutju ter formi. “75 Hard je edini program, ki lahko trajno spremeni vaše življenje … od tega, kako razmišljate, do nivoja discipline, s katero se lotite vsake naloge, ki je pred vami,” zatrjuje Frisella. 

Strokovnjaki se z njegovo izjavo strinjajo – program res razvija disciplino in mentalno vzdržnost, skozi 75 dni treninga pa svoje možgane prisilite, da se pregrizejo skozi neprijetne občutke, obenem pa razvijate tudi zdrave navade, kot so redna fizična aktivnost, dovoljšna hidracija in čuječa prehrana. 

Pravila, ki jih 75 Hard postavlja, so osnova za zdravo življenje, kljub temu pa nekateri strokovnjaki opozarjajo, da lahko stroga pravila vodijo do omejevanja, izgorelosti, pa tudi poškodb in poslabšanja mentalnega zdravja ter slabe fizične samopodobe. Če na primer vsak dan fotografiramo svoje telo, lahko postanemo obsedeni s svojim izgledom, začnemo pogosteje opazovati in ocenjevati svoje telo, kar lahko vodi tudi do telesne dismorfije in motenj hranjenja. 

Foto: Instagram @samiclarke

Strokovnjaki prav tako opozarjajo, da takšen program ni obstojen. Povprečna oseba namreč ne more telovaditi sedem dni na teden, kaj šele dvakrat dnevno. Prav tako so kritizirali prvo pravilo glede diete in prepovedi uživanja alkohola. Eksperti za gibanje in prehrano namreč ne priporočajo diete, pri kateri prenehamo uživati hrano, ki jo imamo radi, prav tako hrane ne bi smeli označevati kot dobre ali slabe, saj to poveča motnje hranjenja ter strah pred hrano. 

Se torej lotiti tega ekstremno težega izziva? Odločite se sami, za konec vam predlagamo še bratsko različico 75 Hard. TikToker Stephen Gallagher, ki objavlja videe s področja gibanja in fitnesa, je predlagal bolj “mehko” različico izziva ter jo poimenoval 75 Soft

@midz_14

I started the 75 soft challenge today! So excited for the journey and to see the results✨ #75softchallenge #75daysoft

♬ original sound – Stephen Gallagher

Pri 75 Soft vam ni treba fotografirati svojega napredka, prav tako vam ni treba izločiti alkohola, temveč ga lahko najprej samo omejite na družabne dogodke. Jejte hranilno hrano in pijte tri litre vode na dan. Gibajte se 45 minut dnevno, en dan pa namenite počitku. Vsak dan preberite deset strani katerekoli knjige, štejejo tudi avdioknjige. 

Čeprav se promovira mentalno trdnost in vzdržljivost, pa lahko to dosežete brez ekstremov. Ne glede na to, kakšne cilje imate, jih ne boste dosegli na princip vse ali nič. Pogosto zmaga princip, ki pravi “počnite tisto, kar vam da dober občutek in zaradi česar se vaše počutje izboljša”, TikTok trend gor ali dol.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close