Alergije na cvetni prah so vse hujše – kako ublažiti simptome?

07. maj 2023

Alergije na cvetni prah so vse hujše – kako ublažiti simptome?

07. maj 2023
Foto: Pexels

Če se vam zdi, da je vaša alergija na cvetni prah vse hujša, niste edini.

Klimatske spremembe so povzročile, da je cvetni prah vse večja grožnja ljudem, katerih alergije so vse bolj intenzivne. Podatki kažejo, da so se pri ljudeh v zadnjih tridesetih letih alergije na cvetni prah kar potrojile, čemur so botrovale klimatske spremembe ter večja onesnaženost zraka. Toplejše vreme namreč pospeši rast rastlin in dreves, zaradi česar se sezone cvetnega prahu začnejo prej in trajajo dlje, cvetni prah pa je bolj koncentriran, alergije pa vse hujše. 

Prav nič nenavadno ni, če simptome alergij dobite že konec februarja, pravijo strokovnjaki. Najprej se namreč začne s cvetnim prahom dreves ter nadaljuje z ostalimi rastlinami, simptomi pa so še bolj intenzivni, če v tem času dežuje, je vlažno in vetrovno. 

Foto: Pexels

Simptome alergij nekateri uspešno omilijo s pomočjo antihistaminskih tablet, toda številni se ta čas leta spopadajo z nadležnimi in vztrajnimi simptomi. Kako torej preživeti takšno obdobje?

1. Sledite napovedi cvetnega prahu

Napovedim sledite redno in vnaprej – če vidite, da se čez dva tedna obeta visoka vsebnost cvetnega prahu v zraku, potem preventivno začnite jemati antihistaminske tablete ali spreje. Tistim z zelo hudimi simptomi strokovnjaki priporočajo steroidne spreje, ki pomagajo ublažiti vnetje, medtem ko so fiziološka raztopina za nos, steroidne tablete in drugi načini za čiščenje nosu boljši za kratkoročno blažitev simptomov. 

V primeru, da imate zares hude reakcije na cvetni prah ter napoved kaže, da bo vsebnost cvetnega prahu res visoka, premislite o tem, da tiste dni ne zapuščate doma.

Foto: Pexels

2. Jemljite vitamin D

Morda so vaše reakcije na cvetni prah še toliko hujše, ker vaše telo še vedno okreva po prehladu ali gripi. Oslabljen imunski sistem namreč lahko povzroči pretirane reakcije na alergene, zato je pomembno, da preverimo vsebnost vitamina D v našem telesu. Med zimo namreč ne dobimo zadostne količine sonca, brez vitaminskih dodatkov pa je nivo vitamina D lahko zelo nizek. 

Vitamin D je izjemno pomemben za zdrav imunski sistem, zato je to vredno preveriti. V primeru, da imate blage simptome, lahko vitamin D kupite kar v lekarni, če pa gre za hude primere alergije, obiščite zdravnika, pri katerem boste preverili, da moda ne gre za res hudo pomanjkanje vitamina D. 

Foto: Pexels

3. Čistite in bodite čisti

Poleg zdravil in vitaminskih dodatkov strokovnjaki priporočajo tudi redno tuširanje in menjavanje oblačil po prihodu domov. Čim večkrat posesajte stanovanje in pobrišite prah, okna pa imejte zjutraj in zvečer zaprta, saj je takrat vsebnost cvetnega prahu v zraku največja. 

4. Ni ga čez zdravo prehrano

Na alergije vplivajo tudi dednost, okoljski faktorji in druge alergije, ki lahko povečajo možnost za alergijo na prah. Kljub temu strokovnjaki opozarjajo, da je zdrava dieta pomemben dejavnik, ki vpliva na intenzivnost simptomov. 

Študija iz leta 2016 je na primer pokazala, da prehranjevanje z visoko vsebnostjo antioksidantov močno zmanjša reakcije našega nosu na cvetni prah, študija iz leta 2003 pa je pokazala, da vsebnost vitamina E in omega 3 kisline ščiti pred cvetnim prahom ter zmanjšuje tveganje za pojav alergij pri odraslih. Namesto mlečnih izdelkov in izdelkov iz rafiniranega sladkorja, ki poslabšajo simptome, zato raje jejte česen, domač med, borovnice ter ribe v olju. 

Foto: Pexels

5. Ne izolirajte se

Nekateri raziskovalci so povezali alergijo na cvetni prah z depresijo in čeprav teorija še ni potrjena, strokovnjaki priporočajo, da se ljudje z alergijami z ljudmi povežejo prek spleta. V dneh, ko je vsebnost cvetnega prahu v zraku visoka, imajo ljudje z alergijami lahko občutek, da ne morejo sodelovati v aktivnostih in druženju zunaj. To jih lahko spravi v slabo voljo ter jim da občutek izoliranosti, toda opomniti se morate, da ni prav nič narobe, če svojemu telesu date čas, da si opomore. 

Namesto srečanj v živo se lahko lotite pogovorov prek družbenih omrežij, kjer lahko najdete tudi ljudi, ki vas razumejo in se tudi sami soočajo z enakimi težavami. 

6. Preizkusite lahko tudi alternativne terapije

Nekateri simptome blažijo z reikijem, akupunkturo, zdravilnimi zelišči in drugami oblikami terapij. Čeprav zaenkrat ni študij, ki bi potrjevale uspešnost alternativnih terapij, nekateri v njih najdejo uteho ter z njimi uspešno blažijo simptome. Paziti je potrebno le pri mešanju različnih zdravil, ki imajo lahko tudi nezaželene stranske učinke.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close