Ali odprto razmerje lahko uspe?

24. junij 2022

Ali odprto razmerje lahko uspe?

24. junij 2022
Foto: Unsplash

Ste kdaj pomislili, da bi poleg partnerja intimno prijateljevali še z nekom? Koncept odprte zveze ali odprtega zakona je za številne preprosto prevara. Kakšna so pravila za uspešno odprto zvezo?

“Drage dame in dragi gospodje, kaj pravite o odprtem zakonu,” je ostale uporabnike foruma pobaral eden izmed uporabnikov na forumu Starševski čvek. “Poročeni, srečno seveda, a ste v življenju vsaj enkrat pomislili, kako bi bilo lepo, ko bi z osebo, s katero dobro prijateljujete, imeli še kaj več, če bi vam partner omogočal?”

Kaj je odprt zakon?

Odprt zakon ali odprto razmerje je razmerje, v katerem si eden ali oba od partnerjev lahko poiščeta druge spolne partnerje. Takšna oblika razmerja je vznemirljiva in osvobajujoča, potešijo pa se tudi potrebe, ki jih primarni partner ni mogel potešiti. Običajno pred tem postavita določena pravila ali pogoje, s čemer se izogneta varanju na skrivaj, swinganju, poliamoriji in čustveni prevari.

Katerih pravil naj se držita partnerja?

  1. Pred partnerjem ničesar ne skrivajte

Eden od ugodnosti odprtega razmerja je dejstvo, da imata oba dovoljenje za razmerje izven vajine zveze. Razloga za laganje torej ni – če greste na zmenek ali se redno srečujete z nekom, potem partnerju to povejte. 

Foto: Pexels

2. Pogovorite se o zaščiti

Kakšni so vaši pogoji? Varna spolnost je izredno pomembna, zato je dobro, da se o tem pogovorite še preden začnete prakticirati odprto razmerje. Pri tem je ponovno pomembno, da ste s partnerjem iskreni glede pričakovanj, ki jih imate. 

3. Kje bo kdo spal?

Pri razmerju s partnerjem, s katerim si delite stanovanje, spalne navade še niso največja težava. Če občasno prespite pri ljubimcu, to zagotovo ne bi smelo biti problem, slednji pa postane precej večji, če imate otroke. Nekateri pari zato postavijo pravilo, da se mora partner zvečer oziroma ponoči vrniti domov in noč preživeti v postelji z zakoncem ali partnerjem, saj par tako otrokom pokaže, da je njuna zveza še vedno trdna in stabilna. Sčasoma pa se to pravilo lahko prilagodi, otroci se navadijo na odnos svojih staršev in ta lahko več časa preživita s svojima ljubimcema.

Foto: Unsplash

5. Bodite razumevajoči in fleksibilni

Pravila so zato, da se oba zavedata, da se strinjata o osnovah in da so to temelji nove oblike razmerja. Pravila se lahko spremenijo ali prilagodijo glede na potrebe in izkušnje. Pomembno je, da ne komplicirate, temveč ste pripravljeni odpustiti morebitne napake. Vsi smo namreč ljudje in takšna zveza pomeni odmik od tradicionalnih vrednot, zaradi česar je potrebno spremeniti naš pogled na razmerja.

Kako na takšno razmerje gledajo uporabniki foruma?

Komentatorji so postregli z različnimi mnenji – nekateri pravijo, da imajo z odprtim zakonom tudi osebno izkušnjo: “Že nekaj let imava odprto vezo, vendar noben nobenemu ne postreževa z informacijami o tem, kdo ima koga … Tudi najin zakon in sex je zato boljši. Moj ljubimec še vse postori okrog hiše in vikendov, pa vse štima. Boljše tole, kakor da se vsakih nekaj mesecev sekirava o t.i. ‘skoku’ … ne si lagat in ne se slepit, ker poštenih zakonov brezmadežnih je cca. 9 odstotkov še, zato se vsak 3 loči.”

Drugi menijo, da je odprt zakon nekaj povsem normalnega in da samo “podpovprečni” pari, ki niso dovolj privlačni in zanimivi, da bi dobili ljubimca, zagovarjajo monogamijo ter da je pri odprtih zakonih najpomembneje to, da je za oba družina najpomembnejša, svoje afere pa uspešno skrivata pred drugimi. 

Foto: Unsplash

Ena izmed uporabnic foruma je opozorila tudi na to, da gre pri pobudi za odprt zakon lahko tudi za dovoljenje za prevaro, ki jo druga oseba da iz strahu pred izgubo partnerja. “Predvsem sem za te odprte zakone zato, da ni igranja s čustvih drugih ljudi in da se zveste pusti na miru! Da zvesti gredo z zvestimi in varalice z varalicami! ma čudovit bi bil svet!” je še zapisala uporabnica.

“Meni je to nepredstavljivo”

Številni so zapisali, da si odprtega zakona s svojim partnerjem sploh ne morejo predstavljati ter da še niso srečali osebe, ki bi v njih vzbudila željo po čem več kot po poznanstvu. “Če se kdaj ne bi već ljubila ali razumela, bi pač šla narazen in vsak po svoje naprej,” je zapisala ena od uporabnic. 

Ali je odprt zakon lahko uspešen?

Sprva lahko odprto razmerje funkcionira izredno dobro – potešijo se namreč potrebe partnerjev, ki morda pred tem niso bile potešene. Toda ko se začetno navdušenje umiri, se lahko partnerja soočita z enakimi problemi, kot sta jih imela pred odprto zvezo. Še posebej, če je želja po odprti zvezi izvirala iz spolne potešitve, ki je le simptom večjih težav. 

Foto: Profimedia

Pari se pogosto soočajo tudi s kritikami s strani prijateljev in družine, ki razlogov za takšno zvezo ne razumejo. Odprte zveze in zakoni sicer niso pogosti (ali pa ljudje o tem javno ne spregovorijo). Študije izpred nekaj let pravijo, da je v odprtem razmerju le en odstotek parov, medtem ko je z nemonogamskimi oblikami razmerja eksperimentiralo dvajset odstotkov parov. 

Monogamna zveza je uspešna le za približno osem odstotkov ljudi, kot enega glavnih razlogov za neuspeh pa so pari navedli ljubosumje.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close