Ali ste že obiskali hrvaško Toskano?

Majhno in slikovito hrvaško mestece Oprtalj, ki se nahaja v osrčju Istre, je popolno za enodnevni izlet, s svojim izgledom pa spominja na italijansko Toskano.

Tara Kuster / 19. julij 2023

Če vas pot zanese v hrvaško Istro, se morate ustaviti v majhnem naselju, imenovanem Oprtalj, ki leži približno 30 kilometrov vzhodno od Buj in nasproti Motovuna, priljubljene turistične destinacije. Nahaja se nad reko Mirno na nadmorski višini 361 metrov.

V njem živi okoli 100 ljudi, v toplejših mesecih pa predstavlja pravi turistični biser.

Italijansko ime za Oprtalj je Portole (tako ga še zmeraj imenujejo tudi domačini), navdušil pa bo predvsem tiste, ki obožujejo mir, tišino, naravo in odkrivanje nepoznanega.

Sprehod po mestecu traja le nekaj minut, a vsaka stavba je edinstvena in predstavlja svoj odtenek v pisanem mozaiku barv.

Ko stopimo skozi mestna vrata, zagledamo majhen trg, nad katerim visijo klobuki.

Kamnite ulice nas popeljejo v notranjost mesteca, na vsakem koraku pa lahko opazimo detajle, ki pričajo o njegovi zgodovini.

Največja značilnost mesteca pa je gotovo čudovit drevored, ki predstavlja vhod oziroma izhod do središča.

Zaradi visokih cipres, drevored spominja na razglednico iz Toskane.

Vasica na hribčku pa se lahko poleg dih jemajočih pogledov, čudovitega drevoreda in barvitega mesteca pohvali tudi z bogatimi kulturno-zgodovinskimi spomeniki.

V samem središču stoji zvonik, visok 27 metrov, ki je pravzaprav obdelani obrambni stolp.

 

Tudi cerkev sv. Marije, ki stoji na koncu drevoreda, predstavlja znamenitost.

Zgrajena je bila v 15. stoletju, kmalu po izgradnji pa naj bi njeno notranjost poslikal Cleriginus iz Kopra – trije koprski slikarji.

Pred samim središčem se nahaja tudi edina mestna konoba Oprtalj, kjer si lahko obiskovalci privoščijo hladno pijačo in domače kosilo ob pogledu na čudovito istrsko pokrajino.

Zaradi prijaznih ljudi, neobleganosti mesteca, čudovitih prizorov narave in miru, predstavlja Oprtalj nedvomno raj na zemlji, kjer se je ustavil čas.

Poglejte tudi ...

Na našem Instagram profilu si lahko ogledate še posnetek našega izleta hrvaške Toskane.

Avtor
Piše

Tara Kuster

New Report

Close