Razlogi, zakaj so spontani izleti vedno boljši od načrtovanih dopustov

12. marec 2023

Razlogi, zakaj so spontani izleti vedno boljši od načrtovanih dopustov

12. marec 2023
Foto: Pexels

Včasih se je tako težko spraviti iz hiše na kakšen izlet, da o načrtovanju večjega dopusta sploh ne govorimo.

Načrtovanje vsake minute našega izleta ali potovanja je lahko zelo stresno. Pogooglati moramo vse opcije, pregledati ponudbo in ugotoviti, kaj je najbolj ugodno, vse skupaj rezervirati … stresa kar ni konec. 

Zato potovalni blogerji svetujejo, da se v letošnjem letu lotimo spontanih izletov in se spravimo iz svoje cone udobja. Pri tem ne govorimo o daljših dopustih brez kakršnegakoli načrta, temveč o nenačrtovanih izlet za čez vikend. Takšni izleti imajo na nas lahko številne pozitivne učinke.

Foto: Pexels

1. Spontan izlet nam omogoča, da smo bolj prisotni v vsakem trenutku

Namesto, da neprestano preverjamo, ali sledimo svojemu načrtu in ali se bo časovno vse izšlo, lahko dejansko uživamo v tistem trenutku, si pustimo dovolj časa na določeni lokaciji in ne čutimo pritiska, da se nam nenehno nekam mudi. 

Spontani izleti imajo namreč le neko splošno strukturo, okviren plan, ali pa niti tega ne, kar pripomore k temu, da je izlet počasen in umirjen. Pri spontanih izletih namreč nimaš časa iskati najlepših kotičkov destinacije, ki bi bile vredne Instagram objave, zato se osredotočimo na uživanje v tistem, kar vidimo. 

Foto: Pexels

2. Spontanost nas opomni na svobodo in neskončno izbiro

Oktobra je Skyscanner v sodelovanju s psihologinjo Emmo Kenny izdal poročilo, v katerem so zapisali, da spontani izleti v ljudeh vzbudijo občutek samozavesti in jih opomnijo na neomejene možnost, ki so jim na voljo. 

Spontani izleti so prav tako odličen način, da spoznamo nove ljudi, odkrijemo destinacije, za katere se verjetno sicer ne bi odločili, obenem pa prepreči, da nas pritisk zaradi številnih odločitev in načrtov povsem ohromi. Slednje je pogost razlog, da ljudje svojih načrtov za potovanje nikoli ne dokončajo in uresničijo. 

Foto: Pexels

3. Potovanje nam pokaže nove plati naše osebnosti

Tisti bolj organizirani se s spontanimi izleti lotijo drugačnega načina dopustovanja in posledično lahko odkrijejo, da je bolj fleksibilen urnik lahko zelo sproščujoč in občutno manj stresen. Čeprav ima dovršen načrt veliko prednosti, pa je povsem nenačrtovan izlet lahko odlična priložnost za dogodivščino, pri kateri se vse odločitve sprejema v tistem trenutku. 

4. Spontani izleti pozitivno vplivajo na naše duševno zdravje

Raziskave kažejo, da so tisti, ki se odpravljajo na potovanja, na splošno boljšega duševnega zdravja kot tisti, ki ne gredo nikamor, še bolje pa so tisti, ki se na potovanja odpravljajo povsem spontano, brez kakršnegakoli načrta. Spontana potovanja nas namreč razbremenijo vsakodnevnega stresa, v nas vzbudijo kreativnost in potovalni duh.

Psihologi prav tako dodajajo, da je nepričakovana odločitev za izlet ali potovanje v zadnjem trenutku lahko odličen način, da razbijemo vsakodnevno rutino, medtem ko se po skrbno načrtovanih potovanjih pogosto ne počutimo najbolj spočiti. 

Avtor
Piše

B.P.

Style. Več novic

New Report

Close