Ali veste, da bi morali knjige pred branjem zamrzniti?

01. marec 2023

Ali veste, da bi morali knjige pred branjem zamrzniti?

01. marec 2023
Foto: Instagram @daisydoesbooks

Govorimo predvsem o že uporabljenih in starih ter plesnivih knjigah.

Ali oblačila direktno iz trgovine najprej operete ali jih takoj oblečete? Brez dvoma bi jih morali najprej oprati in enako velja za knjige. Čeprav ste navdušeni nad novo knjižno pridobitvijo, še posebej pa smo navdušeni, kadar dobimo kakšen dober izvod v second-hand knjigarnah in antikvariatih. 

Toda takšne knjige so seveda že rabljene in ne glede na skrbnost prejšnjega lastnika, na sebi nosijo umazanijo, prah in bakterije. Zato je dobro, da vemo, kako rabljene in stare knjige očistiti, da odstranimo sledi prejšnjih lastnikov. 

Foto: Instagram @lucykatesbooks

Običajno umazanijo in prah lahko uspešno očistimo že s kuhinjsko papirnato brisačo ali pa brisačo iz mikrofiber. Očistiti moramo celotno knjigo, od platnice do vsake strani posebej. Če so na papirju madeži, zmočite brisačo z malo vode in obrišite madeže. Pri tem morate biti še posebej pozorni, saj starejša kot je knjiga, bolj je občutljiva. Vsak poskus, da se znebimo starih madežev namreč lahko povzroči še večji madež. 

Knjige lahko tudi dezinficiramo, ne samo očistimo. Pri čiščenju samo odstranimo umazanijo, pri dezinficiranju pa se znebimo tudi bakterij. Toda dezinficiramo lahko šele po tem, ko knjigo očistimo, pri obeh procesih pa si moramo zaščititi roke in obraz. Dezinficiranje je nujno predvsem v primerih, ko je knjiga plesniva ali pa ima v sebi žuželke.  

Foto: Instagram @folklore.and.fiction

Pri dezinficiranju uporabimo razkužilo, ki vsebuje 70-odstotni alkohol, zadostujeta pa tudi milo in voda. Že blago milo bo namreč ubilo večino mikrobov, za tiste bolj temeljite pa priporočajo uporabo ultravijolične svetlobe, torej sonca. Strokovnjaki pravijo, da je čas enako učinkovit način dezinficiranja – če je knjiga zelo zelo suha in jo tako pustite en teden pri miru, se tako lahko znebimo 99,9 odstotka vseh bakterij, saj te ne zdržijo dolgo brez hrane in vode. 

V zamrzovalnik jo postavite, če …

V primeru, da je knjiga plesniva, je zmrzovanje odličen način, da se plesni znebimo. Če je knjiga bila dlje časa shranjena v temnih in vlažnih prostorih, je pomembno, da smo pozorni na morebitne bele, sive ali črne madeže.

Knjigo takrat položimo v plastično vrečko, ki mora biti dobro zaprta, da preprečimo vlagi, da bi prišla do knjige, in vse skupaj zamrznemo za vsaj 24 ur. Zamrzovanje je prav tako učinkovito, če v knjigi opazite drobne insekte, ki bodo pri takšnih temperaturah zagotovo pomrli. 

Foto: Instagram @idontbookwithyou

Ko so knjige očiščene in dezinficirane, pa jih hranimo nekje na suhem, dobro pa je tudi, da zrak tam kroži, saj tako preprečimo, da spet začnejo plesneti.

Avtor
Piše

B.P.

Style. Več novic

New Report

Close