Na seznam novoletnih zaobljub dodajte branje!

10. januar 2023

Na seznam novoletnih zaobljub dodajte branje!

10. januar 2023
Foto: Instagram

Dobrih knjig je ogromno, časa za branje pa pogosto premalo.

Novo leto, nov izziv na platformi Goodreads, ki je namenjena temu, da sledite knjigam, ki jih želite prebrati, jih berete ali pa ste jih prebrali. Tam jih lahko ocenite, napišete svoj komentar in sledite prijateljem in njihovemu branju. Služi kot pravo družbeno omrežje za bralce, ki si vsak začetek leta postavijo tudi izziv: število knjig, ki jih želijo prebrati v novem letu. 

Nekateri svojih bralnih navad ne spremljajo tako vestno in natančno, temveč si v novem letu želijo zgolj več branja, več časa zase, toda ne vedo, kako se tega lotiti.

Naštevamo nekaj trikov, ki vam bodo branje bolj priljubili, ga naredili bolj lahkotno ter vam pokazali, kako najti čas za branje.

Foto: Instagram

Označujte si priljubljene dele knjige

Morda ste to že videli na TikToku, Instagramu ali YouTubu, kjer je skupnost bralcev še posebej močna, toda trik je v tem, da si označujete dele knjige, ki so vam všeč. Označite si prizore, ki so tako dobro napisani, da jih želite kasneje še enkrat prebrati, označite si stavke, ki vas presenetijo in prevzamejo, ali pa zanimivo dejstvo, za katerega slišite prvič. 

Za označevanje lahko uporabite lepilne listke, kulije, markerje, barvice, označevalce strani in si tako popestrite branje. Bralci pravijo, da jim to da občutek zadovoljstva, saj s tem vidijo, kaj vse jim je bilo med branjem všeč, bolj so pozorni na samo vsebino, obenem pa jim je v veliko zadovoljstvo tudi izbiranje barv, s katerimi označujejo posamezne strani. 

Foto: Instagram

Berite med reklamami

Če si želite brati več, ne pomeni, da ne smete več gledati televizije. Namesto tega s seboj na kavč vzemite knjigo, ki jo trenutno berete in čas za reklame posvetite branju knjige. Tudi če gre le za nekaj strani, je to še vedno deset minut, ki ste jih namenili branju. 

Pravilo desetih minut

Najdite deset minut v svojem napornem dnevu, ki jih boste namenili branju. Tudi če vam knjiga ni všeč in se komaj prebijete skozi strani – vseeno zdržite teh deset minut. Morda boste na koncu brali veliko več kot deset minut, saj boste ugotovili, da vam je knjiga všeč, morda pa jo boste takoj po desetih minutah z olajšanjem zaprli. V vsakem primeru boste branju namenili vsaj deset minut dnevno. 

Foto: Instagram

Berite na telefonu

Čeprav so telefoni glavni krivec za slabo koncentracijo, pa so obenem tudi odličen pripomoček za branje. Obstajajo namreč aplikacije, kot je na primer Kindle, na katere si lahko naložimo knjige, ki jih lahko beremo kjerkoli. 

Še bolje je, če ob branju telefon nastavimo na airplane mode in čim bolj zatemnimo zaslon, da si ne poškodujemo oči. 

Za tiste, bolj slušne tipe ljudi, pa so na voljo tudi avdio knjige.

Foto: Instagram

Začnite ali končajte dan s knjigo

Namesto brskanja po telefonu in pregledovanja novic ali Instagrama v roke vzemite knjigo in preberite nekaj strani. Na tak način boste dan začeli pozitivno, enako pa velja tudi za večerno bralno rutino, s katero si odpočijete možgane in se pripravite na spanje. 

Foto: Instagram

Ni pomembno, kakšne knjige radi berete, dokler vam te predstavljajo način sprostitve, izobraževanja ali polnjenja prostega časa. Če želite razširiti svoja obzorja in preizkusiti kakšen drug žanr, pa obstajajo številne aplikacije, spletne strani, skupnosti na družbenih omrežjih, ki vam bodo zagotovo svetovala, katere knjige so ta trenutek najbolj priljubljene v določenem žanru.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close