Ali ženske sploh potrebujejo modrčke?

08. julij 2022

Ali ženske sploh potrebujejo modrčke?

08. julij 2022
Foto: Unsplash

Nekatere za vsako stvar nosijo modrčke, druge le za izbrane izhode iz hiše. Kaj je bolj priporočljivo?

Po epidemiji so mnoge ženske za stalno odvrgle svoje modrčke, druge pa le za določene priložnosti, saj so mnenja, da niso potrebni prav za vse. Uporabnice Starševskega čveka so debatirale, če ga nadenejo recimo za jutranji sprehod s psom.

“Vprašanje za tiste, ki zjutraj pred službo peljete psa ven. Ali oblečete modrc, ali ste tiste pol urce kar brez in se potem doma končno oblečete?” je vprašala ostale ena izmed uporabnic.

Večina se za sprehod s psom ne uredi: “Za doma ga nimam nikoli oblečenega. Tudi na vrt in okrog hiše sem brez. Ko smo še imeli psa, sem šla vedno brez modrca, pa ni važno ali je bilo zjutraj ali popoldan ali zvečer. Ne vem, zakaj ste ene toliko proti temu. Mene nič ne moti, kaj se mi vidi in kaj ne,” je delila druga uporabnica.

Foto: IMAXtree

Nekatere so delile, da imajo modrček izključno za delo: “Sem iz mesta, pa ga ne dam gor. Greva en krog okrog gozdička in potem nazaj domov. Doma se dokončno uredim in grem v službo. Popoldan in zvečer enako. Že, ko pridem iz službe ga dam dol in sem itak potem brez.”

Druge pa ga nosijo od jutra do večera. “Kot kaže tule, sem ena redkih, ki si zna kupit pravilno velikost in model modrca. Zato me ne žuli, tišči, nisem v oklepu, v bistvu ga sploh ne čutim. Ko zjutraj vstanem, si ga nadenem, tako kot si nadenem spodnjice in imam oboje na sebi do večera, ko grem spat,” je povedala ena izmed uporabnic.

Kaj pravi znanost?

A ne glede na mnenja in občutke mnogih, ima znanost vedno svoj odgovor. Je nošenje modrčka sploh potrebno za udobje in zdravje naših prsi?

Profesor Jean-Denis Rouillan, ki dela na francoskem univerzitetnem bolnišničnem centru, razkriva, da ne. V svoji 15 let dolgi raziskavi je analiziral 330 žensk med starostjo 18 do 35 let. Rezultati raziskave so pokazali, da nošenje modrčka prsim nikakor ne koristi.

Foto: Unsplash

Pravzaprav je ugotovil, da nošenje modrčka naše prsi omejuje in jim preprečuje rast, prav tako pa povečuje možnost za povešanje prsi. Ženske, ki modrčka niso nosile, so imele za slab centimeter bolj privzdignjene prsi, kot tiste, ki so ga. Profesor razlaga, da je nošenje modrčka v resnici zmanjšalo tonus prsi in vsem ženskam predlaga, da si od nošenja modrčka vzamejo občasen odmor.

Pomaga tudi vaši koži

Odločitev preskočiti modrček pri oblačenju, pa lahko pozitivno vpliva tudi na vašo kožo. Ženskam, ki imajo težave s kožo in ogrci, lahko pomaga pri preprečevanju nastanka le teh. Modrčki povzročajo nabiranje potu in odmrle kože pod vašimi prsmi, kar pa lahko privede do težav in vnetij.

Foto: IMAXtree

Strokovnjakinja za žensko zdravje dr. Sherry Ross pa dodaja, da koristi tudi našemu mentalnemu zdravju. “V tem, da ne nosite modrčka, je nekaj zelo močnega,” pravi dr. Ross. “Za mnoge je to prva stvar, ki jo slečeš, ko prideš domov po dolgem dnevu.” Študija iz leta 2012, objavljena v Journal of Experimental Social Psychology, je razpravljala o konceptu, znanem kot “zakrita kognicija”, in pokazala, da lahko to, kar nosite, vpliva na učinkovitost in pozornost.

Nošenje modrčka ni najhujša stvar, ki jo lahko storite za svoje telo, a tudi ni najboljša. Če se želite počutiti udobno, ga preskočite. A če potrebujete malo več motivacije in se želite počutiti bolje v svoji koži, nadenite seksi perilo in uživajte v novi samozavesti!

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close