Čas za refleksijo: koliko ste zrasli v letošnjem letu?

14. december 2022

Čas za refleksijo: koliko ste zrasli v letošnjem letu?

14. december 2022
Foto: Profimedia

Ob zaključku leta se je dobro ozreti nazaj na vse pomembne in manj pomembne trenutke in dosežke.

Še preden začnete razmišljati o novoletnih zaobljubah, ciljih in manifestacijah za prihodnje leto, premislite o tem, kaj vse se vam je v tem letu zgodilo. Kaj ste dosegli?

Naštevamo nekaj vprašanj, s pomočjo katerih lahko ugotovite, koliko ste v letošnjem letu zrasli kot oseba.

Ste bili ranljivi?

Biti ranljiv ne pomeni biti šibek. Premislite o tem, ali ste se odprli ljudem, se jim zaupali o nečem, česar vas je bilo strah ali sram ali pa ste se počutili negotovo? Ste vprašali za nasvet ali izrazili obžalovanje glede nečesa? Vse to so pomembni dosežki na osebni ravni, saj se ni vedno lahko odpreti bližnjemu in mu zaupati nekaj tako osebnega.

Ste se česa naučili s pomočjo nekoga drugega?

Morda gre za spletni forum, na katerem so vam uporabniki svetovali, kaj narediti z vašo ubogo orhidejo, ali pa ste na spletni strani našli super recept za punč, ki je idealen za prihajajoče praznike.

Skratka, nekoga ste vprašali pomoč ali nasvet in nato na podlagi njihovih napotkov in predlogov naredili nekaj, česar pred tem niste znali. To je učenje in tudi to je pomemben osebni dosežek.

Foto: Unsplash

Ste naredili nekaj, o čemer ste že dlje časa razmišljali?

Nasvetu morda ne sledite takoj, ko preberete, kaj vam oseba svetuje. Včasih so kakšne stvari bolj velike in pomembne od vprašanja, kateri recept za punč je idealen za vašo goste. Včasih gre za odločitve in vprašanja, ki zahtevajo več tehtanja, več premišljevanja.

Morda vam nekdo svetuje, da si spremenite rutino in si tako izboljšate kvaliteto življenja, si na tak način organizirate vsakdan in si izboljšate počutje, toda vi še niste pripravljeni na ta korak. Menite, da vam gre čisto v redu in da spremembe niso potrebne. Šele čez nekaj časa pridete do spoznanja, da je to potrebno. Za nekatere odločitve je potrebnih več let, toda kadar se to zares zgodi, gre za velik in pomemben dogodek, zaradi katerega morate biti ponosni nase.

Foto: Unsplash

Kaj ste dosegli prek sodelovanja z drugimi?

So stvari, ki jih dosežemo popolnoma sami in te so pogosto visoko cenjene. Toda prav tako se moramo vprašati, kaj smo dosegli prek sodelovanja z drugimi? Osebna rast ni nekaj, kar storimo povsem sami – drugi ljudje so pogosto razlog, da naše sposobnosti in dosežki rastejo.

Pomislimo tudi na ljudi, od katerih se močno razlikujemo. Morda se z njimi ne strinjamo glede politike, morda so zagrizeni mesojedci, medtem ko smo mi vegetarijanci, ali pa imajo določeno prepričanje, s katerim se ne strinjamo. Uspešno sodelovanje s takšnimi ljudmi je lahko velik dosežek

Pomislite na dogodke, pri katerih je bilo dobro, da ste bili nefleksibilni

Danes številni poudarjajo pomembnost fleksibilnosti. Spremembe so del vsakdana in nanje se moramo navaditi, znati se moramo prilagoditi in v primeru, da prva pot do cilja ne uspe, poiskati drugo.

Foto: Pexels

Včasih ni takoj jasno, ali je fleksibilnost potrebna in včasih se nefleksibilnost izkaže za nujno potrebno. Iskanje ravnotežja med nefleksibilnostjo (nekateri bi temu rekli tudi vztrajnost ali trma) in fleksibilnostjo ni lahko in nanju ne smemo gledati črno-belo. Razmislite, kdaj ste bili fleksibilni in kdaj neflesibilni, toda rezultat je bil dober, ne glede na metodo.

Vse to so vprašanja, na katero ob vprašanju “Kakšni so pa tvoji letošnji dosežki?” verjetno ne pomislimo, toda zato niso nič manj pomembni.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close