Če ste se kdaj spraševali, ali je menstrualna kri dobra za vaš obraz – imamo odgovore!

27. november 2022

Če ste se kdaj spraševali, ali je menstrualna kri dobra za vaš obraz – imamo odgovore!

27. november 2022
Foto: Pexels

Vseh mejkap trikov, idej za frizure in drugih lepotnih trendov verjetno sploh ne bi mogli našteti, toda če vas povprašamo po najbolj bizarnih, bi morda pomislili tudi na tega.

Obrazna maska iz menstrualne krvi je pozornost pridobila okoli leta 2019, toda ljudje se še danes sprašujejo, kaj zares stoji za tem trendom. Je to dejansko skrivnost za lepšo kožo in povezanost z našo ženstveno energijo ali gre za nekaj čudaškega in celo nezdravega?

Kaj je obrazna maska iz menstrualne krvi?

Odgovor je preprost: gre za nanos menstrualne krvi na obraz z željo po izboljšanju stanja naše kože. Čeprav ni nobenih uradnih navodil, ki bi jim lahko sledili, lahko na TikToku in tudi drugod po spletu najdemo številne nasvete, kako se takšnih krvavih mask lotiti.

Nekatere TikTokerke so kri nanašale kar neposredno iz menstrualne skodelice, druge so kri najprej prelile v posodice in ohladile v hladilniku. 

Foto: Profimedia

Ali takšne maske delujejo?

Številni, ki so krvave maske že preizkusili, menijo, da bodo mikrohranila in matične celice, ki se nahajajo v krvi poskrbele za izboljšanje kože, čeprav ni povsem jasno, na kakšen način se bo koža izboljšala.

Kožo po teh tretmajih opisujejo zgolj kot “dobro” ali “boljšo”. Drugi so se za takšne krvave maske odločili zato, ker verjamejo, da bodo tako postali bolj povezani s svojim telesom. 

@teawithmd Reply to @thereal1layna what will people think of next 🤔 #menses #facemask #justsayno #badidea #skincare #skincareroutine #dermbypark ♬ original sound – Dr. Joyce Dermatologist

Toda čeprav se v krvi res nahajajo mikrohranila, kot so cink, baker, magnezij in železo, ki resda zmanjšujejo vnetja, pa specialistka za hormone Sophie Shotter pravi, da je njihova količina še vedno razmeroma nizka in tudi če bi jih bilo veliko, ti ne bi kar sami od sebe prešli v telo skozi kožo. “Kožna pregrada se z razlogom imenuje pregrada,” pravi Shotter in dodaja, da ne vidi nobenih potencialnih pozitivnih učinkov takšnih tretmajev. 

So maske iz menstrualne krvi varne?

Čeprav je pomembno, da v času menstruacije poskrbimo zase in za svoje dobro počutje, pa strokovnjaki menijo, da krvava maska lahko povzroči več škode kot koristi.

Menstrualna kri je namreč sestavljena iz mešanice krvi, vaginalnih tekočin in celic maternične sluznice, toda kri pride skozi vaginalne stene, kjer se nahajajo tudi različne bakterije, glivice in virusi. Če ima nekdo okužbo ali herpes, se ta lahko nahajata tudi v menstrualni krvi in preneseta na obraz, če si to kri nanesemo kot obrazno masko. 

Foto: Pexels

“Če ste zboleli za klamidijskim konjunktivitisom, lahko celo tvegate, da boste zboleli za klamidijo,” pravi Shotter, Maryam Zamani, okuloplastična kirurginja in ustanoviteljica linije za nego kože, pa dodaja, da tveganje okužbe ni vredno tveganja. Prav tako lahko dodatne bakterije dobimo prek nesteriliziranih posodic za shranjevanje, v katere ljudje shranijo menstrualno kri. 

Kakšne so alternative?

Vampirski tretmaji, tretmaji z matičnimi celicami in linije nege za obraz, ki vsebujejo placento, so veliko bolj preverjeni in varni načini za izboljšanje stanja vaše kože. Pri tem je pomembno dodati, da gre pri vseh naštetih za tretmaje, ki jih izvajajo strokovnjaki in so veliko bolj komplicirani od menstrualne krvi. 

Foto: Profimedia

Pri vampirskih tretmajih kri vzamejo neposredno iz žile, jo dajo v centrifugo in iz nje naredijo koncentrirano tekočino, polno trombocitov, ki jo nato z injekcijo vbrizgajo v kožo in tako povzročijo, da se koža obnavlja in celi.

Kri, ki se takrat pojavi na koži, ni tam zaradi svojih zdravilnih učinkov, temveč kot posledica drobnih luknjic, ustvarjenih z injekcijami. Takšne posege morajo izvajati zgolj strokovnjaki, tekočina pa je prav tako strokovno obdelana, tveganje za rast bakterij v tekočini pa je posledično izjemno nizka. Enako velja za tretmaje, v katerih se uporablja placento.

Če iščete koži prijetne sestavine, ki jih lahko najdete doma, potem posezite po avokadu, medu ali ovesu.  

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close