Dovolj imam Instagram vplivnežev: čaji za razstrupljanje so nateg

04. avgust 2023

Dovolj imam Instagram vplivnežev: čaji za razstrupljanje so nateg

04. avgust 2023
Foto: Pexels

Vsako poletje so moj Instagram, Facebook in spam mapa na e-pošti polni oglasov za različne čaje in sokove, ki naj bi razstrupljali. Kot da nimam ledvic.

Poletje je, ptički žvrgolijo, sonce pripeka (z občasno točo), na avtocestah je gneča za na morje, moje časovnice na družbenih obrežjih pa so polne oglasov za razstrupljanje telesa. Svet je v ravnovesju.

A kaj, ko mi vsi ti oglasi in vplivnice, ki po storyih lažejo, da so po treh dneh sokcov popolnoma prečiščene, kronično dvigujejo pritisk. Po vsej verjetnosti bi bila lahko vsako poletje diagnostiricrana s hipertenzijo, izključno zaradi neumnih oglasov, ki jih srečujem okoli sebe.

Foto: Instagram @Teatox

Kaj naj bi detoks bil?

V času pomladi in visokih temperatur se na družbenih omrežjih in številnih spletnih prodajalnah pospešeno pričnejo promovirati različni detoks napitki. Ti napitki, pa naj bo to sok, smuti, čaj ali prašek, vsi obljubljajo raven trebušček, izgubo kilogramov in neverjetno dobro počutje. Vse, kar morate storiti, je, da tri dni neprekinjeno pijete le njihove napitke in ne pojeste niti grama druge hrane in vaše življenje in postava bosta spremenjena!!!

Lari fari.

Razčistimo enkrat za vselej: detoks je sranje

Kakršnokoli ‘razstrupljanje’ telesa s kakršnimikoli čaji, sokovi, napitki, algami ali superživili je največja farsa pod tem soncem. Preprosto in objektivno povedano: prodajajo vam meglo.

Foto: Unsplash

Najprej se bom osredotočila na prvi del njihovih obljub: razstrupljanje.

Ne boste verjeli, ampak vaše telo ima super duper funkcionalne organe, ki za ‘razstrupljanje’ vašega telesa poskrbijo že sami: jetra in ledvice. Vaša jetra in ledvice resnično ne potrebujejo nobene zunanje pomoči pri teh nalogah – sploh pa ne s strani nekega dragega čajčka, ki je v resnici le poln kofeina.

Človeško telo zna zelo dobro poskrbeti zase in to vključuje tudi izpiranje toksinov iz telesa. Znanost nima nikakršnih dokazov, da bi detoks čaji pri tem kakorkoli pomagali. So pa dokazi, da vam lahko škodujejo – kar me pripelje do druge točke.

Številni detoks napitki so tesno prepleteni tudi s tako imenovanimi ‘fat burning’ napitki, torej napitki, ki obljubljajo izgubo teže. Tako detoks kot fat burn čaji obljubljajo hitro izgubo teže, in ta se bo po vsej verjetnosti tudi zgodila! A ne zato, kot vi mislite.

Foto: Pexels

Te mešanice so pogosto polne kofeina in drugih močnih diuretikov, kar pomeni, da bo vaše telo začelo pospešeno izločati prav VSE, kar vnašate vase. Tako hranilne kot nehranilne snovi bodo preprosto šprintale čez vaš prebavni trakt v straniščno školjko.

To posledično vodi do velike izgube vode v telesu, kar vi na tehtnici vidite kot nižanje kilogramov. To niso maščobe, niste shujšali, niste se prečistili, le dehidrirani ste.

Škodujejo tudi vašemu zdravju

Poleg travmatizirane straniščne školjke imajo vsi ti magični napitki še številne druge škodljive učinke. Strokovnjaki opozarjajo na napihnjenost, bolečine v trebuhu, težave s prebavo in slabost. In ker to ni dovolj, zaradi pretiranega ‘izpiranja’ snovi iz telesa lahko pride tudi do neravnovesja elektrolitov, kar lahko privede do mišičnih krčev in celo srčnih težav.

Foto: Instagram @Teatox

To še ni vse!

Ker vsebujejo ti napitki običajno izjemno visoke količine kofeina, to lahko privede do težav s spancem, nenormalne razdražljivosti, glavobolov, piskanja v ušesih, težav s srcem, tesnobo in še in še … In ker se ti čaji ne prodajajo kot zdravila, so pogosto veliko manj regulirani kot običajna zdravila in prehranski dodatki, zato lahko vsebujejo številne škodljive snovi, ki niso sploh omenjene.

Vse to zveni kot en, res čudovit kupček zdravja, kajne? Vse za tisti kilogramček manj in občutek superiornosti, ki te spremlja, ko veš, da si edini dovolj trmast (neumen), da si tri dni živel le od soka ali čaja.

Foto: Instagram @Teatox

Za svoje zdravje lahko skrbite drugače

Sama sem del fitnes, wellness in športnega sveta že kar nekaj let, tudi nekaj izobrazbe imam že pridobljene na tem področju. In iskreno me nič ne ‘razkuri’ toliko, kot ko mi neki laiki na Instagramu in Facebooku prodajajo magične recepte do hitrega uspeha in boljšega počutja. Teh ni. Ne obstajajo.

Enačba za hujšanje in dobro počutje je izjemno preprosta in vedno bo enaka: redna aktivnost + uravnotežena prehrana + zadosten spanec + zadostna hidracija = srečno, zdravo življenje.

Nič drugega vas ne bo rešilo okovov utrujenosti, prekomerne teže in slabega počutja (če izvzamem razna zdravstvena stanja, ki to povzročajo). Zato vas lepo, lepo, lepo in iz dna srca prosim, nehajte nasedati raznim teatoxom, fat burnerjem, smuti zvarkom in praškom, ki vam obljubljajo topljenje maščob in boljše počutje. To se ne bo zgodilo. Nikoli.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close