Fizični simptomi: tako vas telo opozarja na depresijo

30. maj 2023

Fizični simptomi: tako vas telo opozarja na depresijo

30. maj 2023
Foto: Pexels

Depresivni ljudje so lahko pogosto v zanikanju ali pa se ne zavedajo, da njihovi simptomi kažejo na hujšo mentalno bolezen. Predstavljamo vam fizične simptome, ki vas bodo opozorili, da se bojujete z depresijo.

Telesni simptomi depresije so pomemben del celotne diagnoze in kažejo na globlje notranje boje, skozi katere posameznik prestaja.

Depresija je kompleksno in resno psihično stanje, in čeprav jo pogosto dojemamo le kot motnjo razpoloženja, se lahko depresija kaže tudi z različnimi fizičnimi simptomi, ki dodatno otežujejo vsakdanje življenje. Razumevanje teh simptomov lahko pomaga pri prepoznavanju in zagotavljanju ustrezne podpore ljudem, ki se borijo z depresijo.

Utrujenost

Eden najpogostejših fizičnih simptomov depresije je utrujenost in zmanjšana energija. Ljudje, ki trpijo za depresijo, se pogosto počutijo izčrpani tudi po minimalnem fizičnem ali duševnem naporu.

Preproste vsakodnevne dejavnosti, kot je vstajanje iz postelje ali opravljanje gospodinjskih opravil, lahko postanejo za ljudi z depresijo izziv. To fizično utrujenost pogosto spremljajo občutki praznine in izguba zanimanja za stvari, ki so bile nekoč vznemirljive ali pomembne.

Foto: Unsplash

Spremembe v apetitu

Spremembe v apetitu so tudi pogosti telesni simptomi depresije. Nekateri ljudje z depresijo imajo zmanjšan apetit in izgubijo težo, medtem ko imajo drugi povečano željo po hrani, ki povzroča povečanje telesne mase.

Te motnje apetita so lahko povezane s čustvenim stanjem posameznika in lahko dodatno vplivajo na občutek samospoštovanja in samozavesti ter tako poglobijo slabe občutke, ki jih depresija sama po sebi nosi.

Težave s spanjem

Spanje je še eno področje, na katerega vpliva depresija. Ljudje, ki trpijo za depresijo, se pogosto spopadajo z nespečnostjo ali pa gredo v drugo skrajnost in večino dneva prespijo, čeprav so po dolgem spanju še vedno utrujeni.

Foto: Unsplash

Nespečnost je lahko posledica tesnobe, negativnih misli ali nezmožnosti izklopa uma, medtem ko je podaljšan čas spanja lahko način izogibanja realnosti in soočanja s čustveno bolečino.

Bolečine v telesu

Bolečine in nelagodje so tudi pogosti telesni simptomi depresije. Ljudje z depresijo se pogosto pritožujejo nad glavoboli, bolečinami v mišicah, hrbtu ali prebavnimi motnjami, kot so želodčne težave ali kronična trebušna napetost.

Ti simptomi so lahko posledica napetosti in fizičnega stresa, ki izhaja iz depresije.

Nižji libido

Izguba zanimanja za spolne dejavnosti, zmanjšan libido in težave pri doseganju ali vzdrževanju erekcije pri moških so lahko povezani z depresijo. Ti telesni simptomi lahko dodatno poslabšajo čustveno in partnersko povezanost ter negativno vplivajo na kakovost življenja in odnos s partnerjem.

Foto: Pexels

Zdravljenje le telesnih težav ni rešitev

Pomembno je vedeti, da se telesni simptomi depresije pogosto pojavljajo skupaj s čustvenimi simptomi, kot so žalost, izguba zanimanja, občutki brezupa in tesnobe.

Depresija je kompleksno stanje, ki zahteva multidisciplinarni pristop, vključno s psihoterapijo, farmakoterapijo in podporo bližnjih. Prepoznavanje telesnih simptomov depresije je nujno za pravočasno iskanje pomoči in ustrezno zdravljenje.

Če ste pri sebi opazili simptome, ki so enaki ali podobni podpisanim, svetujemo, da se posvetujete z osebnim zdravnikom ali psihologom. Pravilna diagnoza in zdravljenje lahko bistveno izboljšata kakovost življenja in pomagata ljudem, da ponovno najdejo veselje in zadovoljstvo v svojem življenju.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close