Ali ‘self-care’ in ‘wellness’ rutine res delujejo?

26. maj 2023

Ali ‘self-care’ in ‘wellness’ rutine res delujejo?

26. maj 2023

Predstavljamo štiri načine, kako ugotoviti, ali vaše rutine res učinkujejo. 

TikTok, Instagram … družbena omrežja so polna trendov in idej, kako izboljšati svoje življenje. Njihove ideje so podprte s strani psihologov, ki se strinjajo, da so jutranje in večerne rutine pomembne, brez fizične aktivnosti pa sploh ne gre. Samo od vas je odvisno, katerega trenda in izziva se boste lotili.

Toda kako vedeti, da vse te ‘self-care’ rutine res delujejo? Na splošno lahko rečemo, da če smo ob izvajanju teh rutin pod ogromnim stresom, potem ne gre zares za rutino, s katero skrbimo zase. To ne pomeni, da je sama zasnova rutine napačna, morda nam zgolj ne ustreza. V nadaljevanju naštevamo nekaj načinov, s katerimi boste ugotovili, ali sta določen trend in rutina res primerna za vas ter ali res delujeta.

@zarinalifestyle #healthylifestyle #thatgirlroutine #morningroutine #wellnessjourney #healthyera ♬ stream escapism – #1 worth it. stan

1. Ali gre za aktivnost, ki je notranje ali zunanje motivirana?

Kaj vas vodi pri želji po rutini in skrbi zase? Ali vztrajate pri jogi, ker v tem zares uživate, ali se vsakič silite zato, da lahko na družbenih omrežjih na glas opevate jogo in meditacijo, brez katere ne morete več živeti? Vprašajte se, od kod prihaja motivacija za določene hobije in rutine, ki jih želite vzpostaviti – od znotraj ali od zunanje potrditve? Če vaša motivacija prihaja od znotraj in v določeni aktivnosti zares uživate, se boste posledično po aktivnosti bolje počutili. Strokovnjaki zato pravijo, da se morate v ‘self-care’ rutini popolnoma osredotočiti na tisti trenutek, da rutina dejansko lahko uspe. 

2. Ali ste preveč osredotočeni na svoje dosežke?

Drugi znak, da rutina ne deluje oziroma ni prava za vas, je rutina, ki jo dojemate kot dosežek. Morda ste se lotili nove rutine, kot je vadba 3-2-8, toda namesto, da tri vaje za moč na teden, dve nizkointenzivni vadbi na teden in osem tisoč korakov na dan uporabite kot način, prek katerega se dnevno sprostite, spravite iz sebe odvečno energijo in prevetrite glavo, izziv dojemate zgolj kot izziv, ki ga morate opraviti in si ne dovolite odnehati – potem rutina ni zares uspešna.

V takšnem namreč rutina postane bolj perfomativna kot produktivna, hitro pa postane nekaj, kar nas začne dušiti. Pritisk, da moramo nekaj opraviti, pri tem po možnosti še biti najboljši, je najbolj jasen znak, da rutina v naše življenje ne prinaša prav ničesar dobrega.

Foto: Instagram @keziacook

3. Ali samo želite optimizirati svoje življenje?

‘Self-care’ in ‘wellness’ aktivnosti so pogosto promovirane kot način, kako izboljšati svoje življenje in sebe. Pisanje dnevnika nam pomaga pri predelovanju čustev in organiziranosti, različne diete nam pomagajo pri zdravem življenju in tako dalje. Če se vam zdi, da nekaj učinkuje, potem seveda s tem nadaljujte, toda bodite pozorni, da ne začnete obsesirati z optimizacijo vsakega dela svojega življenja. Za nekatere ljudi je učinkovitost celo obrambni mehanizem, s katerim si želijo povsem izboljšati svoje življenje, pri tem pa si ne vzamejo časa za sprostitev, improvizacijo, za stvari, ki nas res spravijo v dobro voljo, čeprav se morda ne ujemajo z rigidnimi rutinami, ki prepovedujejo kakršnakoli odstopanja od pravil.

4. Ali se počutite krive glede svojih rutin?

Pri pravi rutini, res deluje, ne boste čutili krivde ali sramu. Če vas je sram, da danes niste šli v fitnes, da ste pojedli vrečko čipsa in da se vam zvečer ni dalo pisati v dnevnik … potem je vaša ‘self-care’ rutina ne deluje zares. Pritiski, ki jih čutimo glede uspešnosti na vsakem področju svojega življenja (uspeh v službi, uspešen odnos s partnerjem in družino, zapovrh pa še zdravo življenje), nam lahko hitro vzbudijo občutke krivde, če nismo povsem uspešni. 

Foto: Instagram @wiwoos

Toda resnica glede vseh ‘self-care’ in ‘wellness’ rutin je, da jih je potrebno prilagoditi na posameznika in zahtevajo fleksibilnost. Ne samo, da se naše potrebe iz dneva v dan spreminjajo, temveč so naš čas, razpoloženje in zmožnost precej odvisni od našega okolja – po napornem dnevu v službi včasih preprosto ne zmoremo še napornega treninga. 

‘Self-care’ tako ni samo 15 minut meditacije, pet treningov na teden, deset tisoč korakov dnevno in obvezna 80/20 dieta, temveč gre za skupek odločitev, ki jih sprejmemo zato, da skrbimo zase in za svoje dobro počutje. Rutine, ki jih vidite na spletu, zato vzemite z malo rezerve ter se ne sekirajte preveč, če ne delujejo takoj. Ne bojte se jih spremeniti ali pa preprosto odnehati – počnite stvari, ki izboljšajo vaše počutje in se ne silite s trendi, ki ne izboljšajo vašega življenja.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close