7 najtežjih delov razmerja in kako jih premagati

27. maj 2023

7 najtežjih delov razmerja in kako jih premagati

27. maj 2023
Foto: Pexels

Lahko se je zaljubiti, toda ostati zaljubljen je lahko izjemno težko. 

Razmerja zahtevajo veliko dela, ogromno truda. Pot do trajne in globoke ljubezni pa ni vedno prijetna, zabavna in enostavna. Spopadamo se lahko s težavami v komunikaciji, pomanjkanju časa za en drugega … v nadaljevanju naštevamo sedem pogostih težav, s katerimi se ljudje soočajo v različnih obdobjih svojih zvez. 

1. Medsebojno spoštovanje

Ko s partnerjem pluješ skozi življenje, se lahko nivo spoštovanja, ki ga čutiš do partnerja, spreminja. Včasih na bolje, včasih na slabše – lahko se vam zdi, da je partner res delaven, pameten, uspešen, odličen oče in mož, spet drugič imate občutek, da ne pomaga pri hišnih opravilih in najraje bi ga brcnili s kavča in ga poslali za štedilnik. Vse to je lahko povsem v običajnih mejah, toda nespoštovanje partnerjevih pogledov na svet, meja, interesov in njegove družine lahko vodi do resnih težav v razmerju, pravijo psihologi. 

Spoštovati morate, da se ljudje v razmerju spreminjamo – imamo drugačne interese, kot smo jih imeli na začetku razmerja ali pa se naše mnenje in potrebe spreminjajo. Partnerja ne smete poskušati spreminjati, saj to ni realistično in na dolgi rok lahko propade. Sprejeti morate dejstvo, da se morda ne boste v vsem strinjali, in biti hvaležni za to, kar so, ter za vlogo, ki jo imajo v vašem življenju. 

Foto: Instagram @mollymae

2. Definiranje zveze

Aplikacije za zmenke in različni trendi na področju zmenkarij so res pokazale, da je definiranje zveze pogosta težava na začetku razmerja. Možnost izbire, ki nam je prek aplikacij in družbenih omrežjih vedno na voljo, lahko upočasni trenutek, ko je določeno razmerje (končno) le definirano. Morda se z nekom že dlje časa videvate, do pogovora o tem, kaj ta odnos zares je in ali gre za resno razmerje, pa nikar ne pride. 

Medtem ko je bil starejšim generacijam pogovor o tem, kako definirati razmerje, prihranjen, pa je za današnje generacije obvezen. Psihologi priporočajo, da opazujete, kaj vam oseba pove o njihovih načelih glede zvestobe in želje po resni zvezi. Če rečejo, da trenutno ne iščejo nič resnega, jim verjemite. Osredotočite se na ljudi s podobnim mišljenjem glede zvestobe in razmerij ter se ne poskušajte prepričati, da tudi vam ni zares do resne zveze, samo zato, ker vam je nekdo všeč.

3. Pomanjkanje komunikacije

Neučinkovita komunikacija je eden glavnih vzrokov za prepire, in sicer zato, ker je izjemno frustrirajoče, kadar imate občutek, da vas oseba ne posluša in ne sliši. Psihologi zato priporočajo, da določen del dneva posvetite komuniciranju – govorjenju, pa tudi aktivnemu poslušanju ter razumevanju tega, kar vam partner govori.

Foto: Pexels

Prav tako je pomembno, da se izogibate predvidevanju, kaj si partner misli, obsojanju in pripisovanju krivde partnerju, saj bo to le poslabšalo komunikacijo. Potrudite se, da ste odprti za poslušanje in razumevanje ter da spoštujete občutke in potrebe svojega partnerja.

4. Pomanjkanje časa

Dnevi neprestano bežijo in kar naprej smo z nečim zaposleni, zato se pogosto zgodi, da v dolgoletni zvezi pride do pomanjkanja časa za svojega partnerja. Čeprav ta ne more zadovoljiti vseh naših potreb in je pomembno, da si vzamemo čas tudi za svoje hobije in prijatelje, pa je čas, ki ga preživimo samo s partnerjem, izjemno pomemben, saj omogoča, da partnerja čutita fizično in čustveno povezanost. 

Pri tem čas “ena na ena” ne pomeni skupno gledanje televizije po večerji ali skupno pospravljanje stanovanja, temveč gre na primer za sprehod, sestavljanje puzel, brunch v restavraciji brez gledanja na telefon. 

Foto: Instagram @wiwoos

5. Fizična intimnost

Pri dololetnih zvezah se lahko pojavi pomanjkanje fizične intimnosti, ki lahko povzroči tudi druge težave. Seks in fizični dotik v telesu producirata ljubezenski hormon oksitocin, ki okrepi zaupanje in zbliža partnerja. Za razmerje je zato nujno in fizičen dotik morate vztrajno krepiti.

6. Kompromisi 

Gre za znano dejstvo: razmerje je polno kompromisov. Obenem pa je potrebno tudi razumeti, kakšna je prava mera kompromisov. Pomembno je, da imamo realistična pričakovanja glede naše zveze in da se zavedamo, da bomo včasih morali popustiti. 

Pri tem pane smemo iti predaleč in začeti v želji po harmoniji v razmerju zanemarjati svoje potrebe in meje. Psihologi zato priporočajo, da razmislimo, pri katerih stvareh smo lahko bolj sproščeni in popustljivi ter kje želimo jasno izraziti svoje potrebe, saj nam te veliko pomenijo. 

Foto: Instagram @negin_mirsalehi

7. Nesoglasja

Nesoglasja so neizogljiv del vsake zveze, toda ključno pri nesoglasij je, na kakšen način se prepiramo ter kako se obnašamo po prepiru. Namesto da se po burni razpravi zavlečemo v svoj kot in noč prespimo na kavču, se raje objemimo in pokažemo, da gre za skupni problem, ki ga želimo rešiti in pri tem ohraniti svoje razmerje. V prepir ne prinašajte zamer, ki jih še vedno čutite iz prejšnjih prepirov, obenem pa je vredno premisliti tudi o tem, da boste morali nekatere partnerjeve navade sprejeti, namesto da vas vsakič znova razburjajo. 

Zapomnite si, lahko imate prav ali pa ste lahko srečni – namesto, da tekmujete in želite partnerju dopovedati, da imate vi prav, se neprestano opominjajte, da sta s partnerjem ekipa ter da ne gre za vprašanje, kdo ima prav in kdo narobe.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close