Kako postanemo boljši partner?

15. maj 2023

Kako postanemo boljši partner?

15. maj 2023
Foto: Instagram @wiwoos

Ne glede na to, ali smo v svežem razmerju ali sta skupaj že več let, nikoli ni slabo, da se naučimo biti boljši partner in svojemu partnerju ponudimo več.

“Zdravo razmerje je tisto, v katerem lahko ljudje v partnerstvu vzajemno zadovoljujejo svoje potrebe in potrebe drug drugega,” pravi Elena Touroni, svetovalna psihologinja in soustanoviteljica psihološke klinike Chelsea. “Vsi zdravi odnosi imajo skupne značilnosti, kot so ljubezen, zaupanje, podpora, spoštovanje, iskrenost in komunikacija.”

In v zdravem razmerju bosta oba podpirala drug drugega. “Dober partner bo prakticiral pozorno poslušanje in dajal spodbudne povratne informacije, kar bo ustvarilo občutek, da si resnično želi, da bi vam uspelo,” zdravo razmerje opisuje Maria Sullivan, strokovnjakinja za odnose.

Na vse te lastnosti je treba biti pozoren, ko poskušate prepoznati partnerja, ki vas bo znal podpirati. Ko se srečujete s partnerjem, ki vas podpira, ne boste čutili ljubosumja, tekmovalnosti ali slabih namenov.

Foto: Instagram @jessypaige_

Nasveti za boljše partnerstvo

Vse preveč pogosto se zgodi, da s partnerjem obtičita v slabih navadah in vzorcih, zlasti kadar sta oba zaposlena. Vendar z nekaj truda, se ti vzorci lahko obrnejo in se ponovno vzpostavi razmerje polno podpore.

Od potrjevanja partnerjevih misli in občutkov do tega, da si vzameta čas drug za drugega in se zanimata za njegove najljubše stvari, obstaja veliko stvari, ki iz nekoga naredijo boljšega partnerja.

Postavljajte vprašanja

Tako enostavno se je ujeti v vsakdanje življenje in vrste pogovorov, ki so površinski, vendar je pomembno, da zastavljamo namerna vprašanja. “To vam lahko pomaga, da se boste počutili bolj povezani s partnerjem, in spodbudi bolj smiselne pogovore,” pravi dr. Touroni in navaja nekaj primerov namernih vprašanj, med drugim:

  • Kaj ti daje občutek, da si ljubljen in da mi je mar?
  • Kaj je tvoj največji strah?
  • Se odločaš z glavo ali srcem?
Foto: Instagram @dancingwithher

Potrdite njihove misli in občutke

Pomembno je, da potrdite partnerjeve misli in občutke. Morda se z njimi ne boste nujno strinjali, vendar jim še vedno lahko izkažete spoštovanje.

S tem pokažete, da partnerja slišite in da ga razumete. Dr. Touroni predlaga, da izrečete stavke, kot sta na primer “razumljivo je, da se tako počutiš” in “razumem – tudi jaz bi se tako počutil, če bi …”.

Če partner govori o nečem, kar preživlja, ali o nečem, kar ga moti, boste morda najprej ponudili nasvet. Toda včasih ljudje ne želijo nasvetov – želijo se le izpovedati in biti slišani. Pomembno je, da partnerja preprosto poslušate.

Pokažite hvaležnost

Tudi najmanjše stvari lahko vašemu partnerju pomenijo veliko, če mu pokažete, koliko vam pomeni.

“Izražanje hvaležnosti partnerju je eden od ključnih dejavnikov za srečno in uspešno dolgoročno razmerje,” pravi Sullivan. Ne glede na to, ali mu pomagate pri opravilih, če je obremenjen z delom ali mu zjutraj skuhate kavo, mu s tem pokažete, da ga imate radi. Kot nadaljuje Sullivan: “Majhna dejanja ljubezni lahko v vajinem odnosu naredijo veliko razliko.”

Foto: Instagram @yours_only_x

Učinkovito komunicirajte

V vsakem razmerju je komunikacija ključnega pomena za ohranjanje zdravega odnosa – še posebej v romantičnih odnosih.

Pomembno je, da najdete trenutke za pogovor s partnerjem o svojih pričakovanjih glede razmerja in o tem, kako se počutite glede tega, kam stvari peljejo,” pojasnjuje Sullivan. “To vama lahko pomaga, da ostaneta na isti strani in se uskladita glede tega, kaj bo sledilo vajinemu razmerju.”

Če vas nekaj vznemiri ali prizadene, se ne smete razburiti ali se pogovora lotiti z jeznim mišljenjem. Pogovorite se o tem, kako se počutite ali ste se počutili, namesto da partnerja obtožujete. In prisluhnite temu, kar ima povedati – izrecno ga poslušajte.

Vzemita si čas drug za drugega

Več časa, ki ga preživita skupaj, lahko partnerjema pomaga, da drug z drugim povežeta več pozitivnih čustev. Zato si kljub temu, da sta morda zaposlena z vsakdanjim življenjem, poskušajta vzeti čas drug za drugega.

Kendall Roach, terapevtka v podjetju Babylon, priporoča redne zmenke – ki ni nujno, da so cenovno dragi. Lahko si privoščita filmski večer doma ali pa poiščeta brezplačno dejavnost, če je denar morda problematičen.

“Skupno preživljanje kakovostnega časa lahko okrepi vajino povezanost,” pojasnjuje. “Tudi če se pojavijo izzivi, bo skupno premagovanje izzivov okrepilo vajino vez.”

Foto: Instagram @deni_w_foto

Spoznajte svoje jezike ljubezni in stile prepirov

Kendall tudi pravi, da je pomembno vedeti, kakšni so jeziki ljubezni, sprožilci in stili prepirov drug drugega, saj “če boste vedeli, kaj vsak od vaju potrebuje, in poskrbeli, da bo to prisotno, bosta uspešnejši par”.

Razumite, kaj je tisto, zaradi česar se počutita ljubljena, in počnite točno to,”

še pravi terapevtka.

Bodite pripravljeni vložiti delo

“Ljubezen do nekoga zahteva veliko dela,” pojasnjuje Roach. “Veliko ljudi misli, da bi morala biti ljubezen enostavna, vendar ljubezen je trdo delo.”

“Ko imamo težak dan, smo hitro lahko nesramni do partnerja, namesto da smo jezni na osebo, ki nas je resnično razjezila, ker vemo, da nas bo še vedno ljubil, vendar si za to ne bi smeli dovoliti. Če imamo nekoga radi, bi se morali potruditi in zagotoviti, da bomo z njim ravnali bolje kot s sodelavci ali prijatelji. Da bi bolje ljubili svojega partnerja, si moramo nenehno prizadevati, da bi bili boljši tudi sami.”

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close