Brez spolnega življenja
Dejstvo je, da je spolno aktivnih le še manjši delež parov po 50. letu starosti. In to je povsem normalno oz. razumljivo, saj z leti želja po spolnosti usiha bodisi zaradi upada libida ob staranju ali boleznih ter predvsem zaradi divergentnega razvoja partnerjev (beri: različni hobiji in način funkcioniranja, odtujitev ob ukvarjanju z otroki in kariero, pomanjkanje dela na sebi pri mnogih v srednjih letih ipd.). Le redki v več desetletij trajajočih partnerstvih ohranijo povezanost v tolikšni meri, da ostane še kaj iskric na stara leta (so tudi takšni, ki seksajo pri 80).
Redukcija spolne aktivnosti se v veliki meri odvije že okrog 40. leta starosti, kar sam povezujem tudi s t. i. Coolidge-vim efektom, torej s “spolno habituacijo” med partnerjema. Fizična privlačnost se z leti pač zmanjšuje, odnosi pa se prelevijo v rutino – oba procesa lahko malenkost upočasnjujemo le s stalnim trudom ter delom na sebi in na zvezi.
Ujeti smo v zanko monogamije, ki za nas ni naravna (po bioloških predispozicijah smo izrazito promiskuitetna vrsta), vendar omogoča učinkovito vzgojo otrok, zato se je zakoreninila v zadnjih nekaj tisočletjih. Vse, kar je naravno oz. v skladu z biologijo, se nam zdi lahko. In obratno. Kdor veliko vlaga v odnos, ima lahko srečo, da v starosti uživa v harmoničnem odnosu, v katerem pomanjkanje ali odsotnost spolnosti nadoknadijo drugi vidiki. Večina pa ostane skupaj iz golega pragmatizma – v času vzgoje otrok zaradi otrok, kasneje zaradi skupnega premoženja … in predvsem zaradi lenobe. 🙂
Da ne pozabim na nasvet gospe. Jaz bi šel na vašem mestu po korakih: 1. Delo na sebi in poizkus oživitve zveze z možem. 2. Če oživitev ne uspe, dogovor o odprti zvezi. 3. Če se še to sfiži, menjava partnerja.
Lahko pa se odločite za pragmatizem, varnost in rutino. Tako kot velika večina.
PurePleasureSeeker, 24.11.2022 ob 10:46
Imam ljubico že dolgo časa in je obema fajn. Komur ne paše ali ne zmore še ne pomeni, da lahko drugemu prepove. Prav tako noben nima pravice koga siliti v to kar mu ne paše ali ne zmore.
seveda da lahko prepove.ker krši dogovor.in ne ne more vsak delati kar hoče.sploh moški ne.
Jaz bom tako rekla – ne bi hotela biti v razmerju, kjer ni intimnosti. Sex je le del tega, in vemo da enkrat bo s tem konec. Brez objemov, poljubov … izkazovanja nežnosti, ne bi mogla. Ne bom pa partnerja zapustila, ko ne bo mogel več. Aha, jaz jih imam 57, on 61 … pa se še vedno znava in zmoreva pocrkljati.
Skok čez plot je lahko kratkoročna rešitev, za potešitev nujne sle. Vprašanje je, kakšne so posledice – verjetno še večji prepad med partnerjema. Vprašanje je tudi, ali te lahko sex brez ljubezni zadovolji – mene ni (v mojem samskem obdobju, da ne bo pomote). Žal, avtorica, se boš morala sama odločiti … želim ti vse dobro.
rumena roža, 08.12.2022 ob 12:19
Jaz bom tako rekla – ne bi hotela biti v razmerju, kjer ni intimnosti. Sex je le del tega, in vemo da enkrat bo s tem konec. Brez objemov, poljubov … izkazovanja nežnosti, ne bi mogla. Ne bom pa partnerja zapustila, ko ne bo mogel več. Aha, jaz jih imam 57, on 61 … pa se še vedno znava in zmoreva pocrkljati.
Skok čez plot je lahko kratkoročna rešitev, za potešitev nujne sle. Vprašanje je, kakšne so posledice – verjetno še večji prepad med partnerjema. Vprašanje je tudi, ali te lahko sex brez ljubezni zadovolji – mene ni (v mojem samskem obdobju, da ne bo pomote). Žal, avtorica, se boš morala sama odločiti … želim ti vse dobro.
pa saj je že upokojenka.o kakšnem razmerju govoriš?
Pri nas podobna scena, s tem, da sva stara 38. Noben od naju nima drugega, živiva pa en mimo drugega. Služba, otroci..zvečer se gospod vrže na kavč, ali je zmatran. Ni da ni kaj ne pomaga doma, pri otrocih. Vse porihta, če bi/je treba. Živiva kot dva sostanovalca, ki si delita posteljo (za spanje) in položnice. Intime, nežnosti že zdavnaj ni več
Koleda, 08.12.2022 ob 10:29
- Draga moja, pri meni je to stanje že 10 let, pa se nimam 60. Sem pa si našla par hobijev in prijateljico s katero veliko potujem. Novega moškega pri teh letih ni mogoče dobiti, tako, da ja, sem se sprijaznila.
Tudi sam sem v enakem položaju- brat in sestra…sem okrog 60…če si za greva lahko na eno kavo
Pa kako da jaz ne poznam takšne ki si želi sexat.Moji kolegi vsi jamrajo,kako so žene zatežene,da se jim ne da sexat,da si bodo našli kakšno za obcasni sex.Tudi moja je takšna,vedno je nekaj vmes.Nazadnje mi je rekla,da nebi danes,bi raje jutri.Me je kr minlo.Tu pa berem,kako si ženske želijo sexa.Ne morem verjet.