Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Človek z veliko karizmo in intelektom – Vlado Pečnik

Človek z veliko karizmo in intelektom – Vlado Pečnik

Pred natanko 550 leti je bila ustanovljena ljubljanska škofija, a tega zaradi pravnih in premoženjskih razlogov ni storil papež, temveč rimski cesar Friderik III. Papež Pij II. je šele devet mesecev pozneje to ustanovitev potrdil.

Prvi ljubljanski škof Žiga Lamberg je bil iz ugledne kranjske plemiške družine in papežev ter cesarjev prijatelj. Po Lambergovi smrti je cesar za ljubljanskega škofa imenoval komaj dvanajstletnega Krištofa Ravbarja, zaradi česar je prišlo do diplomatskega spora med cesarjem Friderikom III. in papežem Aleksandrom VI. Ta je naposled imenovanje potrdil, a je zahteval, da Ravbar ne sme biti posvečen v duhovnika pred 22. in za škofa pred dopolnjenim 27. letom starosti. Ravbar je bil vmes kot škof upravičen do dohodkov, s katerimi se je tudi šolal. Bil je izobražen humanist in tipični cerkveni knez.

Prvi škofje so bili večinoma plemiškega stanu in so bili humanistično izobraženi ter ljubitelji umetnosti. Nekateri so bili blizu papežem in cesarjem in so opravljali diplomatske službe. Knezoškofi so veliko dali tudi na svoje rezidence. Tako je dal Krištof Ravbar leta 1512 sezidati škofijski dvorec, ki so ga pozneje predelali in povečali, za tem so knezoškofi za umik iz mestnega vrveža sezidali podeželski dvorec v Goričanah in Gornjem Gradu, kjer so zgradili tudi mogočno cerkev. Nastala je prva javna znanstvena knjižnica v Ljubljani, ki se danes imenuje Semeniška knjižnica, zgradili so nekaj najlepših baročnih cerkva, podrli so staro gotsko stolnico in na njenem mestu leta 1706 zgradili novo baročno.

Ravno v tem času nas je zapustil Človek z veliko karizmo in intelektom, moj sošolec, prijeten sogovornik, vedno pripravljen pomagati, Vlado Pečnik. Zavzemal se je pa za verouk z aktivno soudeležbo staršev, ter prestavitvijo birme v srednješolsko obdobje, ko seveda tako otroci kot njihovi starši dosti bolj vedo, zakaj gre.

V duhovno-izobraževalnem domu Oaza miru so potrdili, da je bil duhovnik Vlado Pečnik v četrtek najden mrtev. V zadnjem letu je izgubil oba starša.

Več let je bil član Slovenskega katehetskega urada in moderator Škofijskega katehetskega urada. Štiri leta je bil sodelavec Radia Ognjišče, kjer je pripravljal radijske kateheze, bil pa je tudi urednik revije Naša kateheza.

Danes leži na Oazi Miru. http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=oaza{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20miru&source=web&cd=2&sqi=2&ved=0CDIQFjAB&url=http{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3A{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2F{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2Fwww.rkc.si{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2Foaza-miru{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2F&ei=fc7kTp78Bojh4QTN0smzBQ&usg=AFQjCNFX6133FH2TaXgU0dc5CNGNT8CSbw&sig2=EW_8wPlP8edTk1rDKuU9cg

Ste res vse napisali, ali morda niste česa pozabili omeniti…????

res ja zeeeeeelo veliko premalo je bilo napisanega od njega ,žal sem imela pa jaz z njim zeeelo negativne izkušnje ,tiran do otrok ,bognedaj da so bili starši ločeno oz.živeli na ” koruzi”,otrci teh staršev so bili črne ovce v cerkvi ,vreden si bil toliko kolikor si prispeval v cerkev in zaradi njegove požrtosti ne dam več niti centa v puščico ,prebarvane komuniste je dal v prvo klop ker so prišli v cerkev s kuverto,nesramen do takih kot sem bila jaz ,ki sem mela jajca in mu pred vsemi povedala kar si mislim ……………..soicer pa bog mu daj mir sedaj

doma na Ježici (za tiste sestre, ki delujejo v Kalkuti). Ti danes skrbijo za slovenske reveže, ki jih je vsak dan več.

Da si vreden toliko, kolikor si dal v puščco, ni prav. Kako pa veš, koliko je kdo dal v pušco?

Tudi ni prav, da je upošteval prebarvane komuniste…v kateri cerkvi pa je to bilo?

In kaj si mu povedala javno?

No, za skrunilce božje postave (zakonolomci, razporočeni, “koruzniki”) pa velja, da nimajo v cerkvi kaj iskati. Tudi pri verouku je čedalje manj reda in je kar prav, da jih je kdo navajal na red.

Dejstvo je:
-deloval je v gorenjski župniji zlobnih jezikov, kjer so ga obrekovali vsepovprek ker enostavno ni dopuščal polovičarstva in vere zaradi tradicije, kar seveda ni bilo vsec nakaterim “uglednim” ljudem te župnije, govorili da ima helikopter, itd…za primerjavo naj povem da so o moji mami govorili da je pijana baba in da velikokrat lezi pred hiso, zakaj ker enostavno ni po merilih te “gorenjske” zupnije
-dejstvo je da ga je njegov sosednji župnik obrekoval kot stara baba in mu metal polena pod noge
-dejstvo je da danes duhovnika najlažje ožigosas s tem da sprozis trače o pedofiliji
-dejstvo je da sem s znjim prezivel zelo veliko časa in ožigosal je moje zivlenje in mi odprl oci, nikdar nikoli mi ni ničesar slabega storil, pravi prijatelj v pravem pomenu besede, njegovoa vrata so bila vedno odprta
-sem otrok koruznikov in revnih starsev, s tem ni imel nobenega problema

Menda mu je delal probleme Bogo Sajovic. Vtaknil se je tudi v tablo, ki jo je lahko s spoštovanjem prebral vsak, ki je prišel skozi ljubeljsko luknjo na sončno stran:

>>BOG BLAGOSLOVI SLOVENIJO

No, Bog mu daj večni mir in pokoj. Ker tukaj ga ni imel dosti. Poznal sem ga še kot kaplana, pa je že dvigoval veliko prahu. Jaz sem ga tudi preselil na Ježico.

A kdo ve vzrok smrti?

Iz Kovorske cerkve je zelo kmalu ob prihodu odstranil organista, ker ga je skuzil kako prazen clovek je, pa se kako ga je zadel, ljudje ki so od tam poznajo zgodbo o tem organistu ter njegovih zenah.
Sigurno je bil kamen spotike za marsikoga, in preprican sem da so bile dolocene zgodbice podla domislica vseh, katerim se je zameril, ker enostavno ni prenasal tradicije.
Hvala Vlado da sem te imel cas poznati

in redovnice, ki so imele spolne odnose je odslovil. Prav je tako.

A bodo take vlačuge naše otroke pohujševale?

O njem nimam niti malo lepega za povedat. Preveč družin je uničil.Sumi pedofilije so bili upravičeni in samo upam lahko, da se je pokesal. Kar pa močno dvomim.

Zanimivo da vsi ki ga ne marajo govorijo o pedofiliji. Verjetno so bili zravn. Kako je lahko hudoba tako brezmejna

Nehajte s to propagando, da se ne javijo tisti, ki niso bili tako zelo navdušeni nad njim.
Osebno poznam kar nekaj ministrantov, ki so ravno zaradi njega nehali obiskovati cerkev.
Čudno, da se ga je zgodba o pedofiliji držala in se za njim vlekla vlekla iz fare v faro?!
Topel človek? Kakor za koga, mene še danes strese, ko se spomnim nanj, ne bi v detajle, ker zdaj ni več pomembno, vendar so moje izkušnje popolnoma drugačne.

Bog mu daj večni mir in pokoj.


Pa poznaš tudi množico ministrantov, ki so ravno zaradi njega postali duhovniki? Pa globoko verni možje in očetje?
Res se ga je ta umazana zgodba držala iz fare v faro – taki umazani gobci, kot je tvoj, imajo dolg domet, predolg. In človeška zloba in hudobija ne poznata meja. In ravno danes, ko sem ga šla kropit, sem lahko v njegovi oporoki prebrala, da ga ni bilo ničesar v življenju strah, le človeške zlobe in hudobije.
Samo še to: niso ga marali niti duhovniki, saj jim je nastavil ogledalo. Kako so ga nekateri opravljali in žalili, pa bistr’ški župnik, tako zelo “svet, nastopaški in poln sam sebe”, koliko gorja mu je povzročil.
Vem samo, da je Gospod resnično dober in ga je resnično ljubil, saj ni dopustil, da bi doživel vsa ponižanja in svinjarijo, ki so mu jih v kratkem pripravljali zlobni ljudje, med katerimi so tudi njegovi sobratje.
V čast mi je, da sem ga spoznala, v čast mi je, da sem bila velikokrat pri njem pri spovedi, v čast mi je, da sem mogla del njegove življenjske poti prehoditi z njim kot kovorska faranka.
Vesela sem, da imamo zdaj močnega priprošnika na nebu.

Se podpisem pod zgornji post.

Moji občutki so zelo mešani, poznala sem ga pa slabih 20 let. Človek, ki ni poznal in priznal dvojnih meril in res ni gledal na to, kako se kdo piše in čigav kdo je. Za vse je veljalo enako in če na kaj ni padal, poem ni padal na titule in prefarbance. V svoji doslednosti je mnogokrat (preveč?) neizprosen, nakopal si je ogromno sovražnikov, ker ni “počepnil” pred kuverto in ni podarjal zakramentov. Tudi ni gledal, čigav kdo je, vsi ministarntis o bili zanj enaki in ni za ene veljalo drugače, kot za druge. Pred njim so eni minisarnti “pokasirali” vse pogrebe in poroke, medtem ko so bili drugi “dovolj dobri” samo za delavniške maše. On je pri tem naredil red – vsi enako pri vseh obredih in revolt je bil od tistih “ta glavnih” hud. Ni enkrat slišal “a vi ne veste čigav je tale? ale je naš in naš pa že ne bo…..” Nehali so taki, ki si ministritai zaradi cvenka, ki je padle v ćep na pogrebih in porokah, tisti, ki so stregli iz vere in zaradi vere, od tistih ni noben nehal. Prvega otroka iz neurejenega zakona je še krstil, drugega pa ne več in – roko na srce!- tako je edino prav. Ampak sovraštva si je pa s tem nakopal na kamione. Ne,zakramentov res ni omalovaževal in je dobro ločeval med “pobeljenimi grobovi” in resničnimi verniki. Sama sem imela s sinom problem z veroukom v leto birme. Sin je hkrati zaključeval nižjo glasbeno šolo iz dveh inštrumentov, kar je jemalo veliko časa in en pouk se mu je delno pokrival z veroukom. Ker pri nas birmo in sploh krščanstvo jemljemo resno, smo se šli pomenit, kaj se da naredit. Nismo pričakovali, da bo šlo zlahka, ker smo ga poznali, vendar se je odlično izkazal, sinu je opravičil vnaprej vse izostanke od verouka, z njim pa se je domenil, da bo imel v tem letu 2 nastopa v cerkvi, vsakič z enim od inštrumentov. Pa seveda, da bo redno pri maši in drugih dejavnostih.

Ravno “topel” človek se meni nikoli ni zdel. Je bil pa definitivno velik intelektualec, ki pa je marsikomu zelo rad dal vedeti, da je “nad” njim in nad njegovim nivojem. Da je nekaj več. Zgodbice o pedofiliji – imam 3 otroke, 2 sta (bila) njegova ministranta in se samo zgrozita ob takih obtožbah. Z njim sta bila na morju, pa ne enkrat in pravita, da je to zgolj in samo “foušija”, predvsem tistih, ki jim prinejm ni uspelo biti “nekaj več”.

Meni osebno ni bil ne vem kako simpatičen, sem ga pa cenila, ker je bil “mož beseda” in ne “baba”, ki ga vsaka govorica zmede. Bil je res – skala, trden in pokončen v veri.. Naredil je veliko dobrega, veliko plemenitega, imel pa je tudi svoje napake, kakor vsak človek. Imel bi še veliko dati, pa je očino nejgov račun – zaprt. Vsekakor si zasluži, da počiva v miru.

Ne govorim na pamet, ampak iz prve roke. Lahko je sram samo tiste, ki zagovarjajo taka dejanja med duhovniki. Le zakaj so obsojanja vredni vsi ostali pedofili. Priznajte že enkrat, da se to dogaja. Ko se bo to zgodilo vašemu otroku, pa tega ne želim nikomur, boste na vse to gledali čisto drugače.

Strinjam se z bivšo faranko. Osebno poznam človeka, ki zaradi njega že trideset let ni prestopil cerkvenega praga……

vsekakor res natančen opis ,ampak mene je najbolj motilo da si je ustvaril svojo sliko in od te ni odstopal ,sama sem zrasla v nekrščanski družini ,babi me je peljala v cerkev in le njej se lahko zahvalim za vse opravljene zakramente ,vsi Kovorjani se spomnijo prejšnjega gospoda Kosa ,sami veste da ni bil ravno popustljiv in da je zahteval svoje ,sem bla pri birmi v 5 razredu oš ,pa verjemite da smo cela skupina obiskovali verouk in maše do konca osemletke tudi k maši sem redno zelo rada zahajala do prihoda gospoda Vlada ,pridige je imel res take da bi ga lahko poslušla tri dni ampak na koncu maše je z enim stavkom uničil vse,vseskozi smo bili starši najbolj na udaru .ki smo morali otroke “terat”k maši in verouku in tukaj sva se razhajala ,ko sem dejala da pa mene ni bilo treba nikoli na silo spravljat v cerkev ,ker če je otrok v nedeljo manjkal pri maši je bil cel halo in jasno da nikakor ni znal privabiti otroke v cerkev ,sedaj imamo novega super gospoda in spet grem z veseljem k maši moj otrok pa vem da ne bo več prestopil praga cerkve pa naj se še tako trudim, ravno zaradi gospoda Vlada ,da ne govorim da se je veliko otrok izpisalo iz veroka ravno v času birme ,tudi bivši gospod Kos je bil zahteven in dosleden ampak ni bil tiran ,aja pa še to prosim ,da ne mešate politike v sveto vero ,ker ne paše tja ,to naj velja zate ministrant SDS -a,ki še danes prebolevate da niste več na oblasti in da Borut in LDS nimata ničesar zraven ,ja PA NI ME SRAM DA SEM KOVORJANKA

Ma ja no, jaz poznam kar precej duhovnikov, pa za vsakega kakega “farana”, ki zaradi njega že x let ne prestopi cerkvenega praga. Pa naj ge ne, če ga prestopa zaradi župnika, itak bolje zanj.

Pedofilija je zame najhujši možen zločin – ni važno, kdo ga zagreši, ne igra vloge. Vendar za Pečnika res ne verjamem, da bi si kaj takega dovolil, kot rečeno ravno zato, ker ga poznam 20 let in ker imam sama 3 otroke, ki so (vsaj deloma) verouk obiskovali pri njem. Se najde kaj, kar bi mu lahko očitali, vsekakor pa pedofilija ni na tem spisku. Je pa to izredno odmevna obtožba, na katero (logično) vsak plane. Marsikomu zelo ni všeč, če mu župnik pokaže nejgovo mesti in ni jih malo, ki si lastijo faro, kot da je njihova osebna last, žušnik in so-farani pa zgolj naključni hlapci v njej. TAki običajnos producirajo obtožbe o pedofiliji, kurbariji, kraji in še čem. Pedofilija renutno pač najbolj užge.

Osebno vem, da če bi mi kdo, bodisi moj ali tuj otrok, kdaj samo namignil kaj v to smer, bi ukrepala takoj in brez kakršnekoli milosti do kogarkoli. Moji otroci to vedo.

Zaradi njega nismo nehali hoditi v cerkev, ker verujemo v Cerkev z veliko začetnico ne pa v duhovnike. Smo bili pa najbolj veseli, ko je zapustil našo faro. Žal pa smo dobivali informacije tudi od drugod, da se je nadlegovanje nadaljevalo.
Sicer, pa zdaj tako ni več pomembno. Bog bo njegov sodnik.

Bionika, res mi je žal zate. Res. Žal mi je, ker si vse skupaj narobe zastopila. Vero, cerkev, zakramente. In takih mlačnežev, kot si ti, je malo morje. Pridejo v cerkev, ker “jim je lepo, ker se lepo poje, ker so lepi kipi, prazniki, … Pridejo, ko sami želijo. In otrokom dovoljujejo, da hodijo k verouku in k maši, če jim je to všeč, če pa bi raje doma gledali živ žav, pa naj ostanejo doma. Ti in tebi enaki Kovorjani potem na volitvah mirno obkrožijo Boruta. Nimam nič proti Borutu osebno, da ne bo pomote, zastopa pa stranko, ki propagira med drugim istospolne poroke, splave, posvojitve istospolnih in podobno, kar je v popolnem nasprotju s krščanstvom.
Verjemi, tvoj otrok ni nehal hoditi zaradi Vlada, ampak zato, ker v tebi ni našel pravega zgleda, ker sama nisi krščanstva jemala resno. Ker so se ti koruzništvo in podobni načini življenja zdeli povsem sprejemljivi, ker nisi bila paktivno sodelovati pri verouku s svojim birmancem. In to je župnik Vlado vsakemu povedal v obraz. Vsi imamo radi pohvalo, ne maramo pa resnice. Zato ti je Župnik Ivan spet všeč – je prijazen, nikoli ti ne bo rekel nič, malo bo pokimal, zamomljal “saj bo bolje, to ni tak greh” in ti boš pomirjena in z občutkov super vernice odšla domov. In zato ni več mladinskega verouka, ker, kot pravi župnik Ivan “mladih itak ne bo pa nimajo časa”, pa ni zakonske skupine in podobno. In takih župnikov Ivanov je malo morje, zato pa Cerkev propada od znotraj, zato so slovenski kristjani neke megle, ne pa novodobni oznanjevalci.
Takih mlačnežev Cerkev ne potrebuje. Potrebuje pa duhovnike, kot je bil Vlado, potrebuje “vroče” kristjane. In v Kovorju je takih le za peščico. In takim je župnik Vlado veliko dal.

Mislim, da je napisala Mešani zelo realno in pošteno oceno. Sama sem ateistka in že dolgo ne hodim več v cerkev, pa sem Pečnika vseeno na nek način cenila: bil je iskren, pošten in dobronameren. Bil je tudi prekleto težek, z ljudmi ni delal v rokavicah in vero je jemal smrtno resno – čeprav je bil glede nje, za razliko od večine vernikov samo zelo dosleden, je izpadel pretirano goreč in zahteven. (Tudi) zaradi tega obtožbam o pedofiliji na noben način ne verjamem. Verjamem, da je v Cerkvi na tem področju veliko svinjarije, mogoče še veliko več, kot se danes govori, ampak pri njem bi bilo to enostavno čisto out of character. Prej bi verjela, da je bil bančni ropar ali pirat 🙂
No, upam, da zdajle že najeda dušam v vicah, da morajo pet 😀

… poznala gospoda Pečnika, se je pa o njem dostikrat kaj slišalo – to ponavadi velja za tiste, ki res kaj premaknejo, vzvalovijo ljudske dušice, zamajejo njihov navidezno udoben svet in … ja, ponavadi opravljajo svoj poklic tako, kot treba – ker so konec koncev zanj tudi veliko žrtvovali. Sem faranka ene fruge fare, smo tudi zamenjali kar nekaj duhovnikov in ker sem z vasi, točno vem, kaj to pomeni, če si prvi na vasi. No, tudi naši duhovniki so različno uspeli prenašati težo poklica, smo imeli takega, ki je imel nekaj izbranih družin za kavico in takega, ki ni pomolil nosu ven iz farovža – razen za časa maše. Tudi vem, kako se zameri duhovnik, ki noče nobene družine povzdigniti nad druge. Kar hitro.

kar pa želim dodati, je tole na temo pedofilije. Razen tega, da je to grozljiva zadeva, ni nič manj grozljiva kriva obtožba, ki se je človek NIKOLI ne znebi. in kar malo prevečkrat se zdaj govori o tem, da bi veljalo v vseh primerih. Res, Bog bo sodil, čeprav bi radi njegov del opravili kar mi.

Gospod Pečnik, upam, da ste našli svoj mir.


Se popolnoma strinjam: ni bil ritolizniški, včasih preveč grob v svojih besedah, trmast. In to kaže na to, da je bil tudi on samo človek, ki pa si je goreče prizadeval, da bi mu bilo nekoč dano doseči Božjo bližino.

Resnica žal ne bo nikoli prišla na dan. Veliko jih ima dva obraza in on je bil eden takih!

New Report

Close