Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek klima- a ste res tako presrani?

klima- a ste res tako presrani?

mi pravi sodelavka, da ima skoraj vse poletje klimo vklopljeno. Pa jo vprašam koliko stopinj ima notri brez klime, ko vkopi, pa pravi da 26 stopinj. Ne razumem, a so nekateri res postali tako presrani da čisto nič več ne morejo potrpeti? Mi imamo super izolacijo na bajti, živimo na obali, kjer naj bi bilo najbolj vroče pa prižgemo klimo kakšen teden dni med poletjem. ko nam temperatura notri zraste na 29.

Samo nekateri ne prenesejo več nič. le kako smo zmogli pred časom klimatskih naprav, se sprašujem. Če ne zaradi drugega, naj bi nas zanimalo za okolje in ves čas vklopljena klima med poletjem gotovo ni nekaj kar bi bilo okolju prijazno. a smo res tako neosveščeni?

Kako je moja nona iz Lokve 2x na dan nesla v Trst prodat mleko? Peš seveda.

takrat so očitno bili drugi cajti.:)

zdaj mulci niti v avto več ne vstopijo, če ga nisi prej shladil na 23 stopinj.:)))

Jaz sem brez klime. Ko gre nad 30, sem nad 30. Če gre kdaj nad 35, sem tudi jaz nad 35. In pozimi se vedno z nostalgijo spominjam vročih dni. Ne samo v stanovanju, tudi v avtu nimam klime. Pač, poletje v pravem pomenu besede. Čeprav danes žal ni nevarnosti, da bi mi bilo vroče. 🙁

Klimo imamo vklopljeno ko je zunaj nad 30 stopinj. Na žalost nismo na morju ali v primorju, kjer je klima dokaj drugačna kot pri nas. Klimo vklopim predvsem zato, da potegne ven vlago. Če v stanovanju nimam vlage in imam 26 stopinj se da brez problema živeti in delati, če pa je vlaga pa sem prešvicana že od sedenja.

Okoljevarstveno? O tem bi lahko debatirali… ali so sušilci res potrebni, ali je se potrebno poleti tuširati s toplo vodo, a se je treba tistih 500 m odpeljati z avtom, je potrebno imeti v hladilniku hladno pivo, če se pa da piti vodo, je potrebno kupiti vodo v plastenki, če pa iz pipe teče enaka voda in še in še… da se ne menimo o čistilih… ja neverjetno, privoščimo si klimo ker živimo v super izoliranem podstrešnem stanovanju in ko vdari notri vročina je ne dobimo ven brez problema…

???? kako to misliš? Aja, danes? današnji dan? no, to verjetno res.:))

mi smo edinokrat letos prižgali klimo včeraj, ko je bilo notri 30 stopinj. Pa še to zaradi otrok.:)

ah daj, no. sem živela v LJubljani pred leti in je bilo isto. ni šans da bi pri 26 stopinjah bilo tako vroče da ne moreš zdržat. danes ste pač bolj presrani kot enkrat, to je dejstvo.

če vžgeš klimo takoj, ko je zunaj nad 30, potem je to skoraj vse poletje. – kot moja sodelavka, ona bi ti pritjevala čeprav je primorka, da pač ni za dihat, ko je čez 26 stopinj:)) No ja, letošnje poletje je bolj radodarno s hladnejšimi dnevi.

Meni včasih ni bil problem, pa sem delala v pisarnah, kjer je teklo z mene. Ko smo pred desetimi leti prišli sem, kjer stanujemo, sem prvo leto, dokler nismo nabavili klime skoraj umrla…dobesedno..niti dihati nisem mogla včasih, pa sem ležala na postelji..torej nisem bila pregreta od dela.

Nabavili smo klimo in sedaj mi postane ful vroče, ko je 26 stopinj. Sem živi termostat. Ko zakuham, postanem utrujena, tečna, vem da je v stanovanju 26 in prižgem klimo, ki vedno postane točno to temperaturo.

Sem presrana? Kaj to sploh pomeni? Občutljiva?

ah daj, no. sem živela v LJubljani pred leti in je bilo isto. ni šans da bi pri 26 stopinjah bilo tako vroče da ne moreš zdržat. danes ste pač bolj presrani kot enkrat, to je dejstvo.

če vžgeš klimo takoj, ko je zunaj nad 30, potem je to skoraj vse poletje. – kot moja sodelavka, ona bi ti pritjevala čeprav je primorka, da pač ni za dihat, ko je čez 26 stopinj:)) No ja, letošnje poletje je bolj radodarno s hladnejšimi dnevi.[/quote]

Očitno ne veš tega, da ni važna zunanja temperatura, da je veliko odvisno tudi od lege, gradbenih materialov…

pretirano pomehkužena.:)))) torej bi pred 30 leti, ko ni bilo klim, gladko umrla?:)) Dvomim. Navadila bi se, tako kot so se vsi in pri 26 stopinjah ne bi umirala tako kot sedaj.:))

???? kako to misliš? Aja, danes? današnji dan? no, to verjetno res.:))

mi smo edinokrat letos prižgali klimo včeraj, ko je bilo notri 30 stopinj. Pa še to zaradi otrok.:)[/quote]

Saj včasih so imeli tudi otroke… danes je pa treba zavarovati otroka pred vsemi neprijetnostmi, pa sebe tudi pred tem, da je otrok nezadovoljen… Tudi jaz imam ta program v glavi, ga odpravljam…

pretirano pomehkužena.:)))) torej bi pred 30 leti, ko ni bilo klim, gladko umrla?:)) Dvomim. Navadila bi se, tako kot so se vsi in pri 26 stopinjah ne bi umirala tako kot sedaj.:))[/quote]

V našem stanovanju se ne bi navadila. Lani, ko smo šli na morje, sem dala trajno mleko na hodnik, kjer je najhladneje. Po tednu dni je bil cel paket mleka sesirjen, ker ni bilo klime, ker nas ni bilo doma.

???? kako to misliš? Aja, danes? današnji dan? no, to verjetno res.:))

mi smo edinokrat letos prižgali klimo včeraj, ko je bilo notri 30 stopinj. Pa še to zaradi otrok.:)[/quote]

Saj včasih so imeli tudi otroke… danes je pa treba zavarovati otroka pred vsemi neprijetnostmi, pa sebe tudi pred tem, da je otrok nezadovoljen… Tudi jaz imam ta program v glavi, ga odpravljam…[/quote]

No, eno je, če ga zavaruješ pred 30 stopinjami v hiši, drugo pa, če ga začenjaš “varovati” že pri 26. To je podobno kot ali otroka varovati pred vsemi zunanjimi morebitnimi nevarnostmi in ga imaš ves čas doma ali pa ga poskušaš obvarovati samo pred najbolj nevarnim (avtomobili na cesti in podobne zadeve ki so življenju nevarne). ti pa mečeš vse v en koš. obstajajo meje.

mah z ničemer ni za pretiravat… meni je pa smešno kok mate na primorskem vroče pozimi … jaz imam 18 (no verjetno tudi ne vsi)… meni pri 28 že pošteno kuha… veliko bolje pa prenašam hlad (pri vročini je seveda tudi zelo odvisno od vlažnosti… če je vlažnost zelo velika že pri 25 crkujem – hvala bogu pa take vlažnosti ni pri nas)

takrat so očitno bili drugi cajti.:)

zdaj mulci niti v avto več ne vstopijo, če ga nisi prej shladil na 23 stopinj.:)))[/quote]

Ja drugi cajti so bili. Enako je s klimo. Zakaj bi ti bilo vroče, če to ni potrebno?

Jaz klime ne uporabljam poleti ampak, če bi mi bilo vroče bi jo pa sigurno :)))

kdo pa pravi, da imamo na primorskem pozimi vroče?????? vsi prijatelji, ki imajo hišo in ki se lahko sami odločajo, imajo 20 stopinj ali 21. Ostali izklapljajo radiatorje. Pri nas imamo pozimi 21 stopinj največ, ponavadi 20. 28????? Pa kaj še!!!

Pač malo prilagodit se je treba.

In Kitty, seveda, če ni potrebno, zakaj bi se matral, pa čeprav čisto malo. Le zakaj?? A nikoli niste slišali za vse pizdarije, ki jih prinaša pretirano klimatiziranje v zahodnem svetu? ne morem verjet, no. Briga vas za vse ostalo, razen za vaše idealno počutje.

jaz imam pozimi 18 in mi pri 28 poleti že pošteno kuha….:)

drugače pa brez panike….

rizi bizi bozi (kaj ma kle bozi veze ha ha)

Pa smo pri mojem prvem vprašanju. Zakaj ne hodimo peš? Greš ti peš v trgovino, službo, po opravkih? Veš avta v bistvu sploh ne potrebuješ.
In ja tudi ogrevanje stanovanja zelo onesnažuje. Zakaj 21°C? Komot imaš lahko manj in seveda na kakšen vir, ki je manj škodljiv.
Kupuješ le bio prehrano? Kmetijska industrija je med najhujšimi onesnaževalci.

Sicer pa za informacijo. Na obali je pretekle dni preko 35°C kar lahko že močno ogrozi zdravje. Tako, da kdor je prižgal klimo je naredil več kot pravilno.

Pa ponavljam. Jaz osebno klime poleti ne prižgem, ker me moti. Jo pa imam za zimsko ogrevanje.

aja, pa zimsko temperaturo malo znižaj… je škodljivo – tako zate kot za okolje…

Dobro vprašanje! Presran je namreč prestrašen, tako da se avtorica ni najboljše izrazila.

Ni problema… ko se boš ti odpovedala avtomobilom in javnemu prevozu, se bom jaz brez problema odpovedala klimi…

Pa ja, ponoči komaj čakam da zaspim v soparnem stanovanju pri 30 stopinjah. Zakaj bi spala 7 ur, če se lahko premetavam v vročem 5 ur, potem pa zaspim za dve uri in grem v službo taka kot cota? ja… komaj čakam…

Je pa tudi res, da imamo pozimi v stanovanju ca. 24 stopinj. In ja… tako temperaturo si zagotavljamo z temperaturo vode 40 stopinj… sicer pa mi nekaj pravi, da imaš tudi s takimi stvarmi problem 🙂

“pretirano klimatiziranje v zahodnem svetu”? Ja, kaj pa prinaša?

jaz grem z avtom samo v službo, ker je pač nujno. v trgovino imam 1 km in grem peš razen za velike špeže dvakrat na mesec, ko grem iz službe v mestu. No, glede ogrevanja, meni bi bilo optimalno 23, pa malo potrpim. Tudi pri 27 bi že prižgala klimo, pa jo šele pri 30. Ja, kupujem skoraj izključno bio hrano. Perem poredko, pa še to brez mehčalcev. pač pazim, če se le da – v okviru zmožnosti in napredka, brez česa seveda ne moremo. Za razliko od nekaterih, ki ne vidijo dlje od svoje lastne riti. In ki se niti malo ne potrudijo in niti malo ne potrpijo. A tudi vse požrete, kar vidite? A čisto nič ne telovadite in se ne gibate, ker se vam ne da? Ali pazite pri hrani in ne jeste pretirano sladkega, čeprav vam paše? Seveda pazite, ker gre za VAŠE ZDRAVJE in to vam je pomembno. kako bo pa z zdravjem planeta, vas pa niti malo ne briga. Takoj, ko začutite malenkost neugodja, takoj klima in takoj gretje. Pa z avtom vsepovsod, seveda, tudi v 200 m oddaljeno štacuno.

Seveda ne moremo živeti kot smo pred 100 leti in seveda je treba kdaj kam iti z avtom, kdaj kaj oprati itd., toda obstaja razlika med tem, ali te čisto nič ne briga, kako bo z okoljem in te briga samo za svojo rit ali pa vsaj toliko, kolikor lahko, paziš. Pa tudi če je treba kdaj malo potrpeti. Samo enim je to španska vas. Pa ne mi reči, da je itak čisto vseeno, če ves zahodni svet kuri klimo celo poletje ali pa samo en teden med poletjem. KER NI VSEENO, pa če si ne vem kako zatrjujete da je tako.

Se ti ne zdi, da malo pretiravaš?
Vse, ki ti nismo 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prikimale si vrgla v isti koš in nas prav grdo označila. in to na podlagi ene tvoje sodelavke!

Sigurno nekateri pretiravajo (in to bodo kot prvi občutili na svojem zdravju). To pa ne pomeni, da vsak, ki uporablja klimo ne naredi nič za okolje. Mogoče ima klimo skozi prižgano in sicer naredi veliko več kot ti.

Pa ne se tko jezit :))) Rajši povej zakaj si rizi biziju se bozi dodala hehe

jaz grem z avtom samo v službo, ker je pač nujno. v trgovino imam 1 km in grem peš razen za velike špeže dvakrat na mesec, ko grem iz službe v mestu. No, glede ogrevanja, meni bi bilo optimalno 23, pa malo potrpim. Tudi pri 27 bi že prižgala klimo, pa jo šele pri 30. Ja, kupujem skoraj izključno bio hrano. Perem poredko, pa še to brez mehčalcev. pač pazim, če se le da – v okviru zmožnosti in napredka, brez česa seveda ne moremo. Za razliko od nekaterih, ki ne vidijo dlje od svoje lastne riti. In ki se niti malo ne potrudijo in niti malo ne potrpijo. A tudi vse požrete, kar vidite? A čisto nič ne telovadite in se ne gibate, ker se vam ne da? Ali pazite pri hrani in ne jeste pretirano sladkega, čeprav vam paše? Seveda pazite, ker gre za VAŠE ZDRAVJE in to vam je pomembno. kako bo pa z zdravjem planeta, vas pa niti malo ne briga. Takoj, ko začutite malenkost neugodja, takoj klima in takoj gretje. Pa z avtom vsepovsod, seveda, tudi v 200 m oddaljeno štacuno.

Seveda ne moremo živeti kot smo pred 100 leti in seveda je treba kdaj kam iti z avtom, kdaj kaj oprati itd., toda obstaja razlika med tem, ali te čisto nič ne briga, kako bo z okoljem in te briga samo za svojo rit ali pa vsaj toliko, kolikor lahko, paziš. Pa tudi če je treba kdaj malo potrpeti. Samo enim je to španska vas. Pa ne mi reči, da je itak čisto vseeno, če ves zahodni svet kuri klimo celo poletje ali pa samo en teden med poletjem. KER NI VSEENO, pa če si ne vem kako zatrjujete da je tako.[/quote]

In ti si prepričana, da ti delaš prav, ostali pa ne. Verjetno kdo drug misli ravno obratno.

Aja, pišeš pa, kot da si edina, ki se zanima za okolje in podobno… Bla bla…

jaz grem z avtom samo v službo, ker je pač nujno. v trgovino imam 1 km in grem peš razen za velike špeže dvakrat na mesec, ko grem iz službe v mestu. No, glede ogrevanja, meni bi bilo optimalno 23, pa malo potrpim. Tudi pri 27 bi že prižgala klimo, pa jo šele pri 30. Ja, kupujem skoraj izključno bio hrano. Perem poredko, pa še to brez mehčalcev. pač pazim, če se le da – v okviru zmožnosti in napredka, brez česa seveda ne moremo. Za razliko od nekaterih, ki ne vidijo dlje od svoje lastne riti. In ki se niti malo ne potrudijo in niti malo ne potrpijo. A tudi vse požrete, kar vidite? A čisto nič ne telovadite in se ne gibate, ker se vam ne da? Ali pazite pri hrani in ne jeste pretirano sladkega, čeprav vam paše? Seveda pazite, ker gre za VAŠE ZDRAVJE in to vam je pomembno. kako bo pa z zdravjem planeta, vas pa niti malo ne briga. Takoj, ko začutite malenkost neugodja, takoj klima in takoj gretje. Pa z avtom vsepovsod, seveda, tudi v 200 m oddaljeno štacuno.

Seveda ne moremo živeti kot smo pred 100 leti in seveda je treba kdaj kam iti z avtom, kdaj kaj oprati itd., toda obstaja razlika med tem, ali te čisto nič ne briga, kako bo z okoljem in te briga samo za svojo rit ali pa vsaj toliko, kolikor lahko, paziš. Pa tudi če je treba kdaj malo potrpeti. Samo enim je to španska vas. Pa ne mi reči, da je itak čisto vseeno, če ves zahodni svet kuri klimo celo poletje ali pa samo en teden med poletjem. KER NI VSEENO, pa če si ne vem kako zatrjujete da je tako.[/quote]

zakaj pa ne “potrpiš” še malo pri vožnji z avtom? zakaj se pa pripelješ na šuder v koper in tam parkiraš? če si iz škofij, pelji se do merkatorjeve trgovine v bertokih, parkiraj tam in pejdi po parencani peš do centra, naprimer. zakaj ne moreš tolko potrpet? par kilometrov, saj kaj pa je to, za blagor planteta??

New Report

Close