Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek zakaj ste samohranilci ni provokacija

zakaj ste samohranilci ni provokacija

to me resno zanima.
Ali ste prišli v situacijo da ste samohranilke /ci , ker se z partnerjem ne razumeta in ne moreta živeti skupaj, ali ker nimata možnosti (finančne -ni denarja da bi lahko živela skupaj, da bi si kupila stanovanje, oz. starši stojijo na poti, ali kakšna druga ovira)?

Verjetno bom samohranilka, ker:
– razdalje med nama je 200 km
– ne dobim službe pri njih, on ne pri nas, samo z eno plačo ne zmoreva
– za lastno stanovanje nekje na pol poti daleč prekratka
– njegovi nama stojijo na poti / ne želijo ne slišati, ne videti, ne vedeti kaj o meni
– oba sva že čez 30 in nama malo teče voda v grlo

A bova zmogla, se imava dovolj rada in prej ali slej nama bo usplo biti skupaj vsak dan.

No, jaz sem do sedaj zmotno mislila, da so samohranilke/ci tisti ljudje, ki jim je 1) partner umrl ali 2) se z njim ne morejo dogovoriti o skupnem skrbništvu.

Mislim, kakšno vprašanje….misliš, da če narazen živita si samohranilec…kaj takega.
Zakaj si pa ti samohranilka?

trenutno še nisem, verjetno pa bom. Zaradi finančnih težav.

Boš začela tudi z izmikanjem reči po trgovinah, ropanjem menjalnic, bencinskih črpalk, boš morda kdaj kaki starki izpulila torbico ali rekla tretješolcu naj ti da mobitel? Zaradi finančnih težav.

Meni gredo pa na živce tiste, ki imajo desca pa čeprav živita skupaj na koruzi – samooklicane samohranilke. Samohranilka? Ja pa ja!

na provokacije ne odgovarjam, sploh se pa tvoje nadaljevanje ne nanaša na moje vprašanje ki zahteva odgovor a ali odgovor b.

Samohranilec je tisti starš, ki SAM skrbi za otroka – torej je oče neznan in je mamica samohranilka. Če pa sta dva “samo” fizično ločena, pa gre za ENOSTARŠEVSKO družino, nikakor ne za samohranilstvo. Ker za otroka še vedno skrbi tudi partner, pa čeprav ne živijo na istem naslovu (preživnina, pokojnina,…). Te pojme se pri nas že po defoltu meša.

Je pa vprašanje sour_cream na mestu… :))

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Saj jaz to vem, mi ni treba ralagat. Poznam pa eno tako, ki vztrajno trdi, da je samohranilka. Ima desca, živita SKUPAJ na koruzi in še socialno stanovanje v vrstni hiši je dobila na ta račun. Samooklicana samohranilka – je ali ni?
Tako početje NI FER do tistih pravih samohranilk (oče ‘neznan’ ali pa vdov, ki so po partnerjevi smrti tudi samohranilke).

To enostarševsko družino pa marsikatera enači s samohranilstvom.

Ma, slučajno sem se prilimala nate, sori…

Ja, poznam nekaj takih “samohranilk”. Še celo dva para, ki sta se zaradi ugodnejših razmer samohranilstva dejansko ločila. :(( Samo ne vem, kam jih poslati, ko bodo čez x let jamrali, kako so otroci nepošteni. :))

Sicer pa mislim, da tudi vdova / vdovec ne šteje za samohranilca, ker otrok do polnoletnosti, oz. do 26 leta prejema pokojnino. Nisem pa ziher.

P.S.: Še najbolj žalostno se mi zdi, da se tega “pojava” niti ne zajezuje, še celo spodbuja se ga (nama je na CSDju rekla, da ŠKODA, ker sva se poročila, bi imela več ugodnosti kot samohranilka – ko sem rodila prvega otroka sva imela oba še status študenta)… Dokler bo tako, bo vse skup en drek.

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Sama nisem samohranilka ampak včasih prov razmišljam o tem kako je žalostno da naša država namesto da podpira družine in ti nameni kak tolar, ti ga raje vzmejo. Nič čudno ,da se nekateri ločujejo -ko pa se jim bolj splača (oz. nimajo skupnega bivališča).

Še bolj žalostno pa je to, da sem celo sama že razmišljala o tem.Ko je mož izgubil službo ni nihče vprašal kako bomo plačali položnice-NE na zavodu so dejali da ga moram živet jaz-ker sva POROČENA

Kako bi blo fajn če bi bla ;samohranilka; manj vrteca,več dokladov,partner na zavodu OH KAKO BI BLO LAŽJE.

Hvala bogu da je dobu službo in trenutno ne razmišljamo o ločitvi!

Pa kaj čmo da tako razmišljamo,ko pa naša država tko hoče.

Sej če bi nekdo to kontroliral oz. nadziral o tem sploh nebi razglabljali a dokler ne bo tako bo OGROMNO ljudi razmišljalo na tak način.

Osebno menim da si nekateri res to zaslužijo-tisti ki so res samohranilci
A kaj ko pa je pravih bore malo s tistimi ;namišljenimi;

PA BREZ ZAMERE!!!!!!!!!!!!!!!!

Mi niti na misel ne pride, da bi se ločila! :)) Ja, kakorkoli… če še CSD-ji to spodbujajo, je pa res žalostno!

Vse kar sem kdaj dobila, oz. zaprosila, je bila regresirana prehrana v OŠ za sina, ko je mož čez noč zaradi stečaja ostal brez službe in smo malo bolj na tanko piskali, drugega pa nič. Pa še takrat mi je socialna napisala tisti pildek s tako muko, kot bi šlo iz njenega žepa. Sem se pridušala, da dokler bo sin v šoli, sama raje ne jem in plačam tiste položnice, kot da bi šla sploh še kdaj tja.

Mater, tele na CSDju je za u rit nabrcat!!!!! Kak butast in nepošten folk ma službe na tako “pomembnih” mestih!

Pa naj še sam sliši, “kako da je država kriva za vso to štalo”.

NE, država NI KRIVA, če je folk nevzgojen in če raja krade! Država je socialnain usmljena do tistih, ki živijo na robu in NI KRIVA, pa konc! Kaki izgovori…

No, jaz nisem samohranilka sem poročena, zato nisem icer pristojna za odgovor samohranilki111, lahko pa povem, da se praktično vse takoimenovane samohranilke ki jih jaz poznam (na žalost) bleferke do nezavesti in mi najedajo s svojimi lažmi.

Resnične samohranilke (če veste, kaj bi to naj pomenilo) pa iskreno spoštujem in jim želim vse najboljše, predvsem p aveliko sreče z otročki. Naj jim bodo v veselje in ponos, ker prava samohranilka se prav gotovo veliko žrtvuje za to, da njeni otroci čimbolj normalno in zdravo živijo.

Žogica Nogica, motiš se. Vsaka mama pa naj bo ločena, vdova ali oče neznan, prejema preživnino ali ne, ki sama skrbi za svoje otroke, je uradno mati samohranilka.

Ampak mama, ki prejema pokojnino ali preživnino NE skrbi sama za svoje otroke. V tem je razlika med samohranilstvom in enostarševkso družino. Delikatno je samo pri pokojnini, ker sta dejansko starš in otrok deležna le finančne pomoči, vzgoja je povsem na plečih preživelega starša.

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Kako je s pokojnino ne vem, vendar je mati, ki prejema preživnino, samohranilka in z otrokom se, jasno, šteje kot enostarševska družina. Tako je zakonsko določeno.

Tudi jaz sem takšnega mnenja kot ŽN.
Zame ni samohranilka ali samohranilec vdov ali vdova, če otrok dobi pokojnino. Vodi se kot samohranilka, ampak po zakonu ni, ker od umrlega prejemajo dohodek.

Eh, saj ni važno me ne briga in nisem nikomur nevoščljiva. Tudi jaz sem bila samohranilka in nikoli mi na misel ni prišlo, da bi kaj skakala okoli socialne za pomoč. Takrat je moja hči hodila v O.Š. ko sem ji morala vse kupiti od A do Ž. Nikoli nisem zahtevala, da bi imela kakšen popust ali privilegi, ker sem samohranilka. Rajši, jaz ne bi jedla, za mojega otroka bi dala vse. Pa čeprav sem si kdaj trgala iz ust ampak sem plačala vse, od zvezkov, do učbenikov, malico, kosilo izleti itd.

Sedaj opažam, da smo vsi razvajeni, a ni res?
Poznam pa eno, ki se ji sploh ne ljubi delati, ima enega otroka, preživnino prejme, otroški dod. in še socialno podporo. Tako, da prejme eden orng dohodek na mesec. Če ji pa zavod za zaposlovanje najde kakšno službo, je pa že takoj bolna. Saj je sama povedala, da kaj ji manjka prav NIČ. Hvali se z tem. Reče jaz dobim to in ono in kaj mi manjka, UŽIVAM.
In takšne še podpirajo. Naj se malo naša socialka vpraša, kako kdo živi.
Nisem fauš, naj uživajo, če lahko…

lp,
Doroteja

Dobro se z dobrim vrača:-)))

Ker sem bla postavljeno pred dejstvo…on ali otrok…se dobro,da sem se odlocila za slednje :)…pa ni mi nic tezko…celo bolje tako…

Ma ja, vsi govorite o tem, kako kvazi samohranilke na račun države kopičijo (oz. kopičimo, ja, tudi jaz sem) pravo bogastvo, živimo v luksuznih stanovanjih in vozimo fancy avtomobile. Drage moje, resnica je precej drugačna. Midva sva se tako odločila preprosto zato, ker če bi bila prijavljena na istem naslovu ali poročena, bi nama po plačilu vseh položnic in vseh stroškov za preživetje ostalo ca. 15.000 SIT (žal je naše podjetje precej nestabilno, vsake toliko smo po nekaj tednov ali mesecev doma). Pa ne mislite, da imamo kakšne nore kredite, ne, samo 30 tisoč za en star avto, ker ga nujno potrebujemo.
Bi ve lahko s tem denarjem preživele?
No, pa da mi ne bo kdo kaj očital – pospešeno delava na tem, da si izboljšava finančni položaj in takrat se bova tudi prijavila na istem naslovu. Žal pa je v našem koncu s službami bolj kriza, tako da kar čez noč tudi ne gre. Samo toliko, da boste morda drugiča mlo razmislili, preden udrihate čez druge.
Država je pač mnenja, da enostarševska družina lahko preživi z 80 tisočaki, za 3 člansko družino pa je dovolj 110.000 SIT (nekaj takega). Žalostno.

Saj razumem partnerje, ki se odločijo za “samohranilstvo” ker drugače ne gre. Motijo pa me tiste samphranilke ki so to samo da vlečejo denar od države. tako dela brat od mojega moža. V resnici ima tip delež v eni firmi in ne tako majhen. Domov nosi vsak mesec kar nekaj dobička (itak spet črni denar), vozi se s Toyoto terencem. Vse je napisano nanj. Njegova punca ima z njim dva otroka, ki sta kukr njena in imata tudi njen priimek in ženska vleče vse možne denarje. Obenem pa so dali malega pozimi v smučarsko šolo, poleti skoraj mesec morja, itd…
In zaradi takih pezdetov jaz, ki sem pač naredila vse na fer, plačujem vrtca toliko, ker nekje mora občina / država vzet, da je na koncu malha za vrtce polna….. Če bi vsi delali fer, bi bili vrtci malo cenejši kot so zdaj. In tako udarijo ravo srednji razred, ki ima sicer solidne plače, vendar se jim tud najbolj pozna. Bogatemu vzet namesto 50 jurjev vrtca 70 jurjev ni ne vem kake razlike…. No zdaj sem pa že malo zašla iz teme.

Pretiravat ni treba. Ce zasluzita skupaj 160.000 SIT (t.j. 80.000 na glavo) in ce imata 30 kredita za avto (moraš bit zmešan da si v takšni situaciji nakoplješ kredit za avto, ker bi se sicer lahko vozil tudi s katro ki stane samo en obrok ali pa dva) vama ostane 130.000 SIT. Potem si kar nekje navrgla kvazi stroskov 115.000 jurjev, da vama ostane samo 15.000 za prezivet. Saj verjamem, da se ne kopate v denarju in privoscim vam, da bi se kdaj, a ne svojega laznega samohranilstva skrivati za 115imi jurji xy stroskov. Edini relevantni stroski v taksni situaciji so stroski z bivaliscem. In teh ne more biti za 115 jurjev. Razen če si človek na grbo nakopiči prevelik žakelj, zato da lahko potem je samo kruh in vodo.

LP,

Ocka

ŽN, malo si zamešala pojem samohranilke. Ti si ga že lahko tako predstavljaš, a zakonsko je to drugače urejeno. Kot je napisala petybnino: Vsaka mama, pa naj bo ločena (ali preprosto ne poročena ali ne uradno v zunajzakonski skupnosti), vdova ali oče neznan, prejema preživnino ali ne, ki sama skrbi za svoje otroke, je uradno mati samohranilka.”

Tako je po zakonu.

SIcer pa sem sama poročena.

Poznam nekaj samohranilk, večina resničnih, nekaj pa navideznih.

Ja, no…marsikdaj je tudi pri ločenih starših vsa vzgoja na plečih starša, pri katerem otroci živijo.

Bila sem sanohranilka, ker sva se z možem razšla. Z minimalno plačo, minimalno preživnino sem pregurala kar nekaj let, otroka sta bila stara tri in štiri leta, ko sva šla narazen, pa do starosti 15 in 16 let.

ker je to fuuul moderno dons!

stroškov za bivališče je lahko več kot 115 jurjev…če si npr.: podnajemnik v Ljubljani (kar sem sama bila več let) težko dobiš staro in majhno stanovanje za manj kot 100.000 SIT mesečno

New Report

Close