Je sedenje s prekrižanimi nogami nevarno za naše zdravje? 

28. februar 2022

Je sedenje s prekrižanimi nogami nevarno za naše zdravje? 

28. februar 2022
Foto: Pexels

Koliko ur dnevno presedite za mizo ali na kavču s prekrižanimi nogami? Za nekatere je položaj veliko bolj udoben in naraven. Toda, ali je zdrav?

Imeti obe nogi na tleh se včasih zdi tako nenaravno in tudi če se prisilite, je čez nekaj minut ena noga že čez drugo. Morda ste celo že slišali, da ta položaj ni dober za vaše zdravje, toda navade se preprosto ne morete več odvaditi. 

Toda, kakšne so zares posledice?

“Na spletu je veliko zavajajočih informacij o tem, ali dolgotrajno sedenje s prekrižanimi nogami povzroči zdravstvene težave, kot so krčne žile,” pravi Alexandra Oliver, direktorica zdravstvene klinike Bupa v Londonu. Dodaja, da čeprav so že preverjali povezavo med dolgotrajnim stanjem ali sedenjem ter krčnimi žilami, pa dokončnih dokazov za to še ni. 

Oliverjeva pojasnjuje, da krčne žile resda nastanejo ob povečanem pritisku na žile na nogah, kot se zgodi, če ena noga počiva na drugi in tako zaustavlja kri, lahko pa se zgodi tudi, če dlje časa stojimo. 

Kljub temu pa prekrižane noge niso zadosten razlog za pojav izstopajočih se žil. Oliver poudarja še druge faktorje, ki lahko vplivajo na pojav krčnih žil: starost, previsoka telesna teža, dednost ter nosečnost, znano pa je tudi, da so h krčnim žilam tudi sicer bolj nagnjene ženske. 

Foto: Pexels

Številni menijo, da sedenje s prekrižanimi nogami povečuje možnost bolečine v hrbtu, vendar Oliverjeva ponovno poudarja, da to ni nujno res. Odvisno je tudi od udobnosti in višine stola, položaja mize in računalnika, računalniške miške. V vsakem primeru je pomembno, da vsakih dvajset minut ali pol ure vstanemo in se razgibamo. 

Ali naj bomo torej pozorni na prekrižane noge?

Oliverjeva pravi, da ja. Če sedimo, potem bodimo pozorni na to, v kakšnem položaju so naše noge, predvsem z vidika kroženja krvi v nogah. Pozorni bodimo tudi na to, zakaj prekrižamo noge. Morda nam je na stolu ali v pisarni, kjer delamo, neugodno in poskušamo s prekrižanjem nog najti udobnejši položaj. 

Kljub temu pa dodaja, da ima večjo škodo kot sedenje s prekrižanimi nogami pravzaprav sedenje samo, še posebej dolgotrajno sedenje. Zato se ne pozabite razmigati, tudi če ste v pisarni.

Style. Več novic

New Report

Close