Kaj je limonina dieta in ali je varna?

09. julij 2022

Kaj je limonina dieta in ali je varna?

09. julij 2022

Dieta, pri kateri en ali dva tedna ne zaužijete nobene trde hrane, naj bi razstrupila vaše telo.

Limonina dieta je način prehranjevanja (če temu lahko tako rečemo), pri katerem posameznik en do dva tedna uživa izključno limonin sok in ničesar drugega.

Koncept detoksa oz. razstrupljanja izhaja iz medicinskega postopka odstranjevanja alkohola, drog in ostalih toksinov iz telesa. Ti postopki pa pogosto vključujejo uporabo zdravil. Izven tega pa je detoks le še en trend v svetu diet, brez kakršnekoli znanstvene podlage.

Podporniki limonine diete verjamejo, da ta izboljša izgled kože in prebavo, izboljša raven energije in olajša izgubo teže. Mi pa vam razkrivamo, če je kaj od tega res.

Foto: Unsplash

Ali deluje?

Na žalost znanost nima nobenih dokazov, da detoks diete kakorkoli pomagajo pri odstranjevanju toksinov iz telesa, ali na sploh nudijo kakršne koli zdravstvene prednosti.

Predvsem zato, ker koncept detoksa z našimi telesi ni združljiv –  naša telesa ne delujejo na način, ki bi jim dovoli izpiranje toksinov, to počnejo že sama od sebe.

Kako se telo razstrupi?

Naše telo je izjemno uspešno pri odstranjevanju toksinov, kot so alkohol, stranski produkti hrane, bakterije ali kemikalije, iz našega sistema.

Debelo črevo absorbira hranila iz hrane, ki jo človek zaužije, in jih razdeli v krvni obtok. Preostala hranila telo izloči kot trdne odpadke.

Jetra so eden od primarnih filtracijskih sistemov v telesu. Pomagajo pri izločanju toksinov iz telesa, čiščenju krvi ter presnovi hranil in zdravil. Ledvice filtrirajo kri, da odstranijo vse odvečne odpadke in telesu zagotovijo dovolj vode. Pljuča odstranijo odpadni ogljikov dioksid iz krvi in ga izdihnejo iz telesa. Naše telo torej poskrbi za res vse!

Foto: Unsplash

Zakaj limonina dieta ne deluje

Razstrupljevalna dieta z limono ne bo izboljšala nobenega od teh naravnih telesnih procesov in jih lahko celo ovira. Ta dieta je zelo restriktivna in izjemno nizkokalorična, brez uravnotežene prehrane pa telo ne bo prejelo hranilnih snovi in energije, ki jih potrebuje za pravilno delovanje. To vključuje odstranjevanje toksinov in odpadnih snovi.

Dieta za razstrupljanje z limono ne vsebuje vlaknin. Vlaknine pa so tiste, ki igrajo bistveno vlogo pri prebavi, saj podpirajo debelo črevo in vplivajo na presnovo. Brez vlaknin debelo črevo ne more tako učinkovito odstraniti toksinov in odpadnih snovi iz telesa, kot sicer.

Foto: Pexels

Potencialne dobre plati

Čeprav razstrupljevalna dieta z limono morda ne izboljša odstranjevanja toksinov, nekateri ljudje poročajo, da so se po njej počutili osveženi in polni energije. Vendar pa lahko ljudje dosežejo te izboljšave z različnimi, bolj zdravimi alternativami. To vključuje dolgotrajno opustitev alkohola, kajenja, dober spanec, redno telovadbo in uživanje hranljive hrane.

Vrnitev na redno prehrano po končani izjemno nizkokalorični dieti za razstrupljanje z limono bo verjetno povzročila, da se bo oseba počutila ponovno zagnano.

Možno je, da dieta za razstrupljanje z limono povzroči izgubo teže, ker vključuje izjemno omejitev kalorij. Ena izmed študij je pokazala, da je 7-dnevna dieta za razstrupljanje z limono povzročila zmanjšanje telesne maščobe pri Korejkah s prekomerno telesno težo. Vendar to ni zdrav način hujšanja. Kot pri kateri koli obliki skrajnega omejevanja kalorij bo ponovna vzpostavitev normalne prehrane pogosto povzročila hitro povečanje telesne mase.

Nekatere raziskave kažejo, da bi lahko nekatere skrajne oblike omejevanja kalorij in postenja koristile zdravju. Vendar te diete spodbujajo uživanje zdrave in raznolike hrane, vključno s sadjem, zelenjavo in polnovrednimi živili.

Stranski učinki limonine diete

Različna razstrupljanja pa imajo lahko tudi škodljive stranke učinke. Med najpogostejšimi so:

  • težave s prebavo,
  • utrujenost,
  • glavoboli,
  • šibkost,
  • dehidracija,
  • odvisnost,
  • pridobitev telesne teže.

Nekateri posamezniki pri svojih dietah uporabljajo celo diuretike, kar lahko povzroči močno drisko.

Detoks diete pa so zelo škodljive tudi za kronično obolele bolnike, kot so tisti z diabetesom in boleznimi srca.

Foto: Pexels

Kako je videti ta dieta?

Limonina razstrupljevalna dieta pomeni, da vsak svoj obrok zamenjate za:

  • 2 žlici limoninega soka,
  • 2 žlici javorjevega sirupa,
  • kajenski poper,
  • vodo.

Oseba lahko razstrupljevalno dieto z limono izvaja od nekaj dni do nekaj tednov. Nekateri v prvih nekaj dneh postopoma opustijo trdo hrano, preden v celoti preidejo na tekočo prehrano. Nekateri ljudje v prehrano vključijo tudi zeliščno odvajalo.

Če ste torej za to dieto že slišali, razmislite, če je res za vas, saj znanost nikakor ne podpira trditev, da je ta dobra. Pred pričetkom pa se nujno posvetujte s svojim zdravnikom.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close