Kaj pomeni zmaga Johnnyja Deppa za vse žrtve nasilja?

03. junij 2022

Kaj pomeni zmaga Johnnyja Deppa za vse žrtve nasilja?

03. junij 2022
Foto: Profimedia

Porota je obema dodelila odškodnini in Depp je bil prepoznan kot zmagovalec. Kaj pa o tem menijo žrtve nasilja in gibanje #MeToo?

V zadnjih nekaj tednih so vsi napeto spremljali sodni proces med nekdanjima zakoncema Amber Heard in Johnnyjem Deppom.

Sojenje se je razvilo v pravi medijski spektakel, pri katerem so gledalci navijali za svojo “stran”, pa tudi za svoje najljubše odvetnike, med katereimi je srca številnih osvojila Deppova odvetnica Camille Vasquez

Ben Chew in Camille Vasquez (Foto: Profimedia)

Sedemčlanska ekipa razsodnikov je v sredo podala razsodbo – Amber Heard je v svojem prispevku za Washington Post obrekovala svojega nekdanjega moža, s čemer je škodovala njegovemu dobremu imenu, čeprav njegovo ime ni bilo eksplicitno omenjeno. Deppu za to pripada 15 milijonov dolarjev odškodnine. 

Porotniki pa so dvomilijonsko odškodnino namenili tudi Amber, saj so ocenili, da je Depp prav tako škodoval dobremu imenu Amber Heard.

Šesttedensko sojenje so spremljali milijoni gledalcev, med pričami pa so bili varnostniki, agenti, ljudje iz zabavne industrije, pa tudi zdravniki, prijatelji in sorodniki. Porotniki, med katerimi je bilo pet moških in dve ženski, so svojo odločitev premlevali tri dni oziroma približno trinajst ur. 

“Najboljše šele prihaja in novo poglavje se končno odpira”

Zdi se, da je Depp zmagal, še preden je porota razsodila – ljudje po vsem svetu so se mu namreč postavili v bran in njegov ugled in dobro ime sta bili povrnjeni že samo s tem, da je bilo sojenje snemano in ga je tako lahko spremljala vsa javnost.

Foto: Profimedia

“Šest let nazaj so se moje življenje, življenje mojih otrok in življenja tistih, ki so mi najbližje, pa tudi življenja ljudi, ki so me veliko veliko let podpirali in verjeli vame, za vedno spremenila,” je Johnny Depp začel svojo izjavo za javnost po razsodbi.

V nadaljevanju je zapisal, da odločitev, da toži svojo nekdanjo ženo ter celo svoje življenje postavi na ogled, ni bila lahka, toda njegov cilj je bil razkriti resnico. Upa, da je njegova izkušnja pomagala drugim, moškim in ženskam, ki so se znašli v podobni situaciji, ter da jih je to vzpodbudilo, da ne obupajo. 

Deppa ob razsodbi sicer ni bilo na sodišče, saj se trenutno nahaja v Londonu, kjer igra na koncertih, videli pa so ga tudi z nekdanjim dekletom Kate Moss, ki je prav tako pričala njemu v prid. 

“Razočaranje, ki ga čutim, je neopisljivo”

Tako je svojo izjavo, ki jo je objavila na svojem Instagram profilu, začela 36-letna igralka. Nadaljuje, da je strta, da “gora dokazov ni bila dovolj”, da bi premagala premoč in vpliv njenega bivšega moža.

“Še bolj sem razočarana glede tega, kaj ta razsodba pomeni za ostale ženske. Je korak nazaj. Čas prestavi nazaj v čas, ko so bile ženske, ki so spregovorile, javno zasramovane in ponižane,” pravi. Heard meni, da so Deppovi odvetniki uspeli prepričati poroto, da je ta povsem ignorirala pravico do svobode govora ter vse dokaze, ki so privedli do zmage Heard na angleškem sodišču leta 2020. 

Foto: Profimedia

Njeni odvetniki menijo, da je na razsodbo porotnikov pomembno vplivala prisotnost medijev. “Vsak večer so šli domov, imajo družine, družine so na družbenih omrežjih. Vmes so imeli desetdnevni odmor zaradi pravne konference. Ni možno, da družbena omrežja niso vplivala na njih,” je v oddaji Today povedala odvetnica Elaine Bredenhoft

Kdo je pravi zmagovalec in ali je to konec #MeToo?

Svet je gotovo slišal zgodbo 58-letnega igralca in brez dvoma je prejel podporo številnih, ki so gledali sojenje. Toda, kaj takšna razsodba pomeni za žrtve nasilja? Strokovnjaki se bojijo, da zaradi takšnih spektaklov žrtve ne bodo želele spregovoriti.

“Tvoja supermoč je, da lahko prosto poveš svojo zgodbo. Nekako te osvobodi. Pomaga ti preboleti. Ko torej začnemo utišati žrtve prek sodnega sistema, je to lahko zelo strašljivo,” je povedala Tunisia Offray, zastopnica za žrtve nasilja. 

Strokovnjaki pravijo, da se že sedaj približno 70 odstotkov nasilja dogaja za zaprtimi vrati, žrtve pa nikoli ne spregovorijo. Žrtve, ki so gledale ta medijski cirkus, bodo tako razumele, da jih lahko njihov partner kadarkoli obtoži laganja, če javno spregovorijo o nasilju, ki ga doživljajo. 

Foto: Profimedia

Pravi zmagovalci so torej vsi nasilneži, ki bodo sojenje izkoristili za obtožbe proti žrtvam, ki o zlorabah spregovorijo. Številni se bojijo, da se bodo tovrstne zvezdniške tožbe kar vrstile – svoj pogled pa nekateri že usmerjajo proti Marilynu Mansonu ter igralki Evan Rachel Wood ter drugim, ki so pevca obtožile zlorabe.

V primeru Heard-Depp sta oba drug drugega obtožila nasilja, kar ni redko, pravijo strokovnjaki. Tisti, ki je obtožen nasilja, pogosto enako obtožbo poda nazaj. Tako strategijo odvetnik Mark Stephens poimenuje “darvo” oziroma “deny, attack, reverse victim and offender” (zanikaj, napadi, obrni odnos žrtev in storilec). Pravi, da se odvetniki in sodniki takšnih taktik zavedajo ter jih opazijo, porotniki pa so veliko manj dojemljivi. Ti se tako ne sprašujejo več, “ali je bil obtoženi res nasilen,” temveč “ali je domnevni žrtvi res za verjeti”. 

Vse kaže na zaton #MeToo, ko so ženske javno spregovorile o zlorabah in nasilju, ki so ga doživljale, velik poudarek pa je bil tudi na tem, da se vedno verjame žrtvi. Organizacija #MeToo se je do razsodbe vzdržala izjav, zdaj pa so izrazili podporo vsem, ki so preživeli zlorabe, pri tem pa se niso postavili na nobeno stran. Nekateri menijo, da je podpora Deppu in ne Heard pokazatelj, da gibanje zamira, žrtve, ki spregovorijo o zlorabi, pa ne bodo zgolj označene za lažnivke, temveč tudi kaznovane. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close